Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

World Crisis Theatre

 

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CULTURE “World Crisis Theatre” περιλαμβάνει ομάδες που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες από πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η ανάδειξη και παρουσίαση κοινωνικών φαινομένων και θεμάτων ανθρώπινης συμπεριφοράς που προκύπτουν ως συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η προαγωγή εργαλείων για τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας μέσα από την τέχνη. Στην παρούσα φάση (Αύγουστος 2013) οι συνεργαζόμενοι φορείς παρουσιάζουν τα έργα τους στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

23-25 Αυγούστου 2013
Παρασκευή, 23 Αυγούστου

20:00
Γαλλία

The Power of Yes”
Σύντομη παρουσίαση του έργου:
Στην πορεία προς μια ολοκληρωμένη σκηνοθεσία του έργου του David Hare, “The Power of Yes” το 2014, ο Γάλλος σκηνοθέτης θεάτρου Bruno Freyssinet, παρουσιάζει ένα απόσπασμά του στο κοινό. Για το έργο του, ο Άγγλος sir David Hare είπε: «Αυτό δεν είναι ένα θεατρικό. Είναι μια ιστορία. Από το πώς ο καπιταλισμός έφτασε σε μια στάση λείανσης.»

Συντελεστές:
Κείμενο: Sir David Hare
Σκηνοθεσία: Bruno Freyssinet
Παραγωγή: Juliette Bompoint
Συντονισμός- Βοηθός Σκηνοθέτη: Julie Paule
Παίζουν:
Nathalie Yanoz,
Xavier Maître
Grégory veux
22:00

Ελλάδα

“Cyclops- Survival” 
Σύντομη παρουσίαση του έργου:
Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου, όλα αυτά τα χρόνια, έχει πειραματιστεί στο ανέβασμα παραστάσεων με δύο τρόπους: πρώτον, με κλασικού τύπου παραστάσεις που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας και της Ευρώπης και δεύτερον, με παραστάσεις που μετέφεραν το τραγικό μήνυμα μέσα από μορφές πολιτικού μιούζικαλ.
Σε αυτή την δεύτερη κατηγορία ανήκει το πολιτικό μιούζικαλ Cyclops Survival. Πρόκειται για μία μπρεχτικού τύπου διασκευή του σατυρικού δράματος “Κύκλωψ” του Ευριπίδη που έχει ως θέμα του την ανθρωποφαγία, όχι μόνο στην κυριολεκτική, αλλά, κυρίως, στην πολιτική και κοινωνική προέκτασή της, όπως την βιώνουμε μέσα στον ζόφο της σημερινής κρίσης. Υπηρετώντας μια τέτοια λογική οι  ηθοποιοί που παίζουν στο έργο μεταμορφώνονται άλλοτε σε μυθικά όντα και άλλοτε σε σημερινούς πάσχοντες και αγωνιζόμενους ανθρώπους.
Συντελεστές:
Κείμενο/ Σκηνοθεσία: Γιάγκος Ανδρεάδης
Μουσική: Νίκος Αθανασάκης
Χορογραφία: Φάνης Καφούσιας
Σκηνικά: Σταύρος Μπονάτσος
Κοστούμια: Άντζυ Καρατζά
Κρουστά: Νίκος Τουλιάτος
Βίντεο: Δημήτρης Νάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Μητράκας
Διανομή (Αλφαβητικά) :
Χρήστος Ευθυμίου (Σιληνός)
Γιώργος Μωρόγιαννης (Κύκλωπας)
Μάνια Παπαδημητρίου (Anchorwoman / Αθηνά)
Κίμων Ρηγόπουλος (Οδυσσέας)
Χορός Σατύρων (Αλφαβητικά):
Ευαγγελία Δημητρίου
Θεοδώρα Ευγενάκη
Μαριλία Μερσινιάδη
Κώστας Μητράκας
Ηλίας Παπακωνσταντίνου
Ειρήνη Πολυδώρου
Νίκος Τουρνάκης
Δημήτρης Τσικούρας
Διονύσης Χριστόπουλος


Σάββατο 24 Αυγούστου

20:00

Ιταλία

Espoti tuto”
Σύντομη περιγραφή του έργου:
Μια ομάδα ανδρών και γυναικών σε απροσδιόριστο χρόνο και τόπο προσκαλούνται από έναν άγνωστο, έναν Χάροντα του Δάντη. Τους ζητά να ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι, χωρίς όμως να τους πει τον προορισμό ή να τους εξηγήσει γιατί πρέπει να φύγουν. Η χώρα τους, όπως πολλές άλλες, υπέφερε από σοβαρή κρίση. Ήταν σαν να έχασαν τα πάντα, όλα όσα οι πρόγονοί τους δημιούργησαν, όπως οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές, και ο πλούτος τους. Όλα κατέρρευσαν, και απέτυχαν.
Πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου κάποιος να αναρωτηθεί τελικά τι προκάλεσε αυτή τη μυστηριώδη ταραχή, τι πήγε στραβά και ποιος έφταιγε. Τελικώς συνήθισαν, αποδέχθηκαν την κατάσταση της κρίσης ως μόνιμη και αναπόφευκτη. Ήταν η δυσφορία, η αναγκαιότητα για ομορφιά, η περιέργεια και η επιθυμία μιας νέας ουτοπίας που ανησύχησε τόσο την ομάδα, ώστε όταν δόθηκε η ευκαιρία για το ταξίδι, οι άνθρωποι αυτοί την άρπαξαν αμέσως. Μόνη τους υποχρέωση πριν την αναχώρηση ήταν να ξεχάσουν τους παλιούς εαυτούς τους και να αφήσουν τα πάντα πίσω.
Κατά το ταξίδι τους σταματούσαν κάθε τόσο και διηγούνταν με τις θεατρικές τους παραστάσεις στους ανθρώπους μια ιστορία βγαλμένη από τη ζωή, ελπίζοντας ότι δεν θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Κανείς δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε εκείνη η ομάδα ανθρώπων, που «εκτέθηκαν σε όλους», που καταπιάστηκαν με ένα ιδανικό, ένα όνειρο. Ο θρύλος λέει ότι έφτιαξαν μια νέα κοινότητα. Άλλοι λένε ότι ακόμη ταξιδεύουν και αναπαριστούν τις ιστορίες τους.. πάντοτε προσελκύοντας όλο και περισσότερους, για εκείνο το νέο κόσμο…
Συγκεντρώνοντας πληροφορίες και υλικό από το δρόμο, την πολιτική, τις εφημερίδες, την παγκόσμια οικονομία αλλά και τα νοικοκυριά, και τις καρδιές μας, αφηγούνται τα κομμάτια μιας ζωής, που μοιάζει με Δαντικό ταξίδι. Λένε την ιστορία της καθημερινότητας. Τοποθετημένη στην «επόμενη μέρα», ένα αύριο πιο κοντά στο σήμερα.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Tomaso Thellung και Francesco Giuffré
Αφήγηση: Ennio Coltorti
Βοηθός σκηνοθέτη: Giovanna Pellegrino
Βοηθός παραγωγής:  Miriam Rizzardi
Φωτογραφίες: Fabio Mancino
Αγγλικές μεταφράσεις: Denise McNee
Παίζουν:
Franca Abategiovanni
Alfredo Angelici
Antonella Britti
Dimitri D’Urbano
Valeria Iacampo
Angelo Monacelli
Bianca Nappi
Andrea Puglisi
22:00

Πορτογαλία

“Η Απάντηση
Σύντομη περιγραφή του έργου:
«Η απάντηση» παίζει με κάποια μεγάλα ερωτήματα, αμφιβολίες και καταγγελίες. Υπάρχουν κάποιοι που τρώνε τα πάντα και αφήνουν τα σάπια απομηνάρια στους υπόλοιπους, υπάρχουν κάποιοι, που αναλώνονται σε περιττές μάχες ( χάνοντας τον πραγματικό τους σκοπό) και έπειτα, υπάρχουν εκείνοι, που αγνοούν οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους διασκεδάζοντας σε πάρτυ.
Ανάμεσα σε δηλώσεις κοινωνιολόγων, οικονομολόγων, δημοσιογράφων, πολιτικών και απλών ανθρώπων σε δρόμους, μπαρ, αλλά και σε στατιστικά στοιχεία, η παράσταση αναζητά απάντηση στο ερώτημα: Έχουμε ακόμα χρόνο για να αλλάξουμε αυτή την πορεία;
Συντελεστές:
Κείμενο- Σκηνοθεσία: Hugo Miguel Coelho
Παίζουν:
Vicente de Sá
Joana Eliseu Cavaco
Valter F. Nogueira
Κυριακή 25 Αυγούστου

20:00

Γερμανία

“The Satyr Play” 
Σύντομη περιγραφή του έργου:
Το The Satyr Play” αποτελεί μια σατιρική προσέγγιση των Ευμενίδων, του τελευταίου μέρους της Ορέστειας του Αισχύλου. Πρόκειται για μια διαδραστική με το κοινό παράσταση σχετικά με τη γέννηση της δημοκρατίας, μιλώντας για την πανάρχαια «απόδοση» ευθυνών και την απροκάλυπτη έκθεση των σύγχρονων ευρωπαϊκών ταμπού, δηλαδή το χρήμα, την εξουσία και την ταυτότητα. Το έργο εκθέτει τα «άπλυτα» της δημοκρατίας, της γραφειοκρατίας και της παρούσας κρίσης χρέους. Με φόντο τη δίκη του Ορέστη, μια συλλογική πρωτοβουλία από την Αυστραλία και το Human Waste Theatre από τη Γερμανία, καθώς και μια ομάδα ηθοποιών από το Βερολίνο γίνονται ένα με το κοινό για να «παίξουν» τους δικαστές και τις μυθικές φιγούρες του δράματος.
Ωστόσο ο αληθινός ήρωας του έργου ίσως είναι τελικά ένα ζώο, μια κότα που ακούει στο όνομα Bertha. Πάνω απ’ όλα, το Satyr Play υμνεί τις ανθρώπινες αδυναμίες και τη μεγάλη συνδρομή της Ελλάδας στο δυτικό πολιτισμό: μυθολογία, θέατρο, δημοκρατία και ελαιόλαδο. Παιχνίδια, ανώριμες θεότητες και καυγάδες – καλώς ήρθατε στην οικογένεια των ανθρώπων!
Συντελεστές:
Κείμενο- Σκηνοθεσία: Katerina Kokkinos Kennedy και Andreas Wrosch
Παίζουν:
Jan Arne Looss
Katharina Nesterova
Fabian Prokein,
Eva Schröer,
Pia Seifreth,
Lino Seyfried
Andreas Wrosch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου