Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ωραίος σαν Ελληνας

/08/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
20 σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τον λόρδο Βύρωνα


        
 
Από το Μεσολόγγι και τον λόρδο Βύρωνα, την εμβληματική εκείνη μορφή του ρομαντισμού του 19ου αιώνα αλλά και των ιδεωδών που εκπροσώπησε, εμπνέονται 20 σύγχρονοι καλλιτέχνες. Η έκθεση «Το Μεσολόγγι και ο λόρδος Βύρων» που αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για την 187η επέτειο της Εξόδου των ελεύθερων πολιορκημένων, φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου.

Οι ζωγράφοι και γλύπτες που φιλοτέχνησαν τα έργα ειδικά για την έκθεση, οι Δημήτρης Αναστασίου, Βασίλης Καρακατσάνης, Ιωάννα Καφίδα, Ηλίας Παπανικολάου, Θανάσης Ραχούτης, Νικολέττα Τζάνε, Αλέκος Φασιανός, Βιργινία Φιλιππούση και πολλοί άλλοι παίρνουν έναυσμα από τα πορτρέτα του λόρδου Βύρωνα, από το τοπίο του Μεσολογγίου, την Εξοδο, τα σύμβολα της Επανάστασης και πλάθουν εικόνες με βάση το προσωπικό τους λεξιλόγιο.


Σύμβολο αιώνιας νεότητας χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος τον λόρδο Βύρωνα στο κείμενο του καταλόγου, όπου υπογραμμίζει την έννοια του ηρωισμού ως στοιχείου συνεκτικότητας. «Ο λόρδος Βύρων υπήρξε ωραίος στη μορφή. Τον ζωγράφισαν πολλοί», γράφει. «Τον γνωρίζουμε κυρίως από την προσωπογραφία του σε προφίλ από τον Richard Westall (1813) και από το πορτρέτο του με την αλβανική φορεσιά από τον Thomas Phillips. Εγιναν η βάση για αναρίθμητες παραλλαγές. Ο μεγάλος Δανός γλύπτης του νεοκλασικισμού του Βορρά Bertel Thorvaldsen έκανε το άγαλμά του και την προτομή του. Ο μύθος του είναι διεθνής. Ισως γιατί ενσάρκωσε όσο κανείς άλλος το πρότυπο του ρομαντικού ήρωα (αν δεν το δημιούργησε ο ίδιος), με το ανένταχτο του χαρακτήρα του, τη δίψα του για νέες εμπειρίες, τη σεξουαλικότητά του, την έφεσή του στα αθλήματα, την αγάπη του στο γράψιμο, την τόλμη του και ταυτόχρονα την εσωστρεφή μελαγχολία του σε συνδυασμό με τη μαγνητική εξωστρέφειά του».

Αγάπησε την Ελλάδα, δόθηκε σε αυτήν και ο θάνατός του στο Μεσολόγγι πήρε πολλές διαστάσεις με το πέρασμα του χρόνου. «…η ίδια του η μορφή ανακαλεί ταυτόχρονα και με την ίδια ένταση την έννοια της ζωής, ορμητικής, ερωτικής και απόλυτης, και την έννοια του θανάτου, ηρωικού, τιμημένου και άδικου. Και είναι αυτή η σύμπλευση, η συγχώνευση, το συνταίριασμα, της ανάτασης και της πτώσης, που ανοίγει κανάλια μέσα στον ίδιο μας τον εαυτό και που, με κάθε συνειρμό, έχει κάτι να πει για τη δική μας πορεία».

Με την έκθεση η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χ.& Σ. Μοσχανδρέου εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την αίθουσα τέχνης «Καπλανών». Παράλληλα θα παρουσιάσει στην Αθήνα την εκδοτική της δραστηριότητα με 12 συλλεκτικά βιβλία-έργα τέχνης, ενώ το 2014 προγραμματίζει ομαδικές εκθέσεις από τη συλλογή της, με αφετηρία το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

ΠΑ.Σ

INFO: Μέχρι 31/8. Κων. Τρικούπη 2, Μεσολόγγι, τηλ. 2631051016, www.pinakothiki-moschandreou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου