Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου με θέμα το ταξίδι

Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (6-9 Αυγούστου) ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο κυκλαδίτικο νησί, εστιάζοντας σε μια σειρά από ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, με κύριο θεματικό πυρήνα το ταξίδι και τις συνθήκες συλλογικότητας που φέρει εντός του: τη διασπορά, τη μετανάστευση και τη συμβίωση πολιτισμών.
 
 Οι ιθύνοντες του Φεστιβάλ (η Κασσάνδρα Σελεστίν και ο Τζέικομπ Μόε) εκκινούν από το γεγονός ότι η ίδια η Σύρος έχει μια μακρά ιστορία μετανάστευσης, καθώς η πρωτεύουσά της, η Ερμούπολη, ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Σμύρνης, της Χίου, της Σάμου και άλλων περιοχών της Μικράς Ασίας, τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 1821. Οπως λένε οι διοργανωτές, ο σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει μια αντανάκλαση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας σήμερα, η οποία έχει οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης κι έχει δημιουργήσει μια αυξανόμενη ένταση προς το μεγάλο αριθμό μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει 18 ταινίες ελληνικής και διεθνούς παραγωγής, ανάμεσα στις οποίες βρίσκουμε από την ελληνική πλευρά το «L» του Μπάμπη Μακρίδη, το «Δεκαπενταύγουστο» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, το «Slow Business of Going» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το «Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, το ντοκιμαντέρ «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά και τις μικρού μήκους «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη, «Exit Κ1» της Τζάνις Ραφαηλίδου, «The Foreigner» της Αλήθεια Αβράμη και «Ενας Λαμπερός Ηλιος» του Βασίλη Λουλέ.
Από ξένες παραγωγές θα προβληθούν τα «Aqui Υ Alla» του Μεξικανού Αντόνιο Μέντεζ Εσπάρζα, τα ντοκιμαντέρ «Helio Oiticica» του Βραζιλιάνου Σέζαρ Οΐτσικα Φίλο, το «Νο Man's Zone» του Ιάπωνα Τόσι Φουτζιγουάρα, το «Tchoupitoulas» των Αμερικανών Μπιλ και Τέρνερ Ρος, το «Dublin's Trap» του Βρετανού Μπράιαν Κάρτερ και τα μικρού μήκους «Away» της Ρωσίδας Ανα Σαρουκάνοβα, «Nuvole, Mani» του Ιταλού Σιμόν Μάσι, το «The Nose» του Ναθάνιελ Ντρέιπερ και το «Travel Songs» του Αμερικανού Γιόνας Μέκας.
Ολες οι προβολές είναι δωρεάν για το κοινό, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί ο δημόσιος διάλογος. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί διάφορα πάνελ συζητήσεων καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, που θα διευθύνουν καθηγητές και σκηνοθέτες.
Ας σημειώσουμε επίσης ότι 26-29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς, που σε συνδυασμό με το τρέχον φεστιβάλ μέλλει να μετατρέψουν το κυκλαδίτικο νησί σε εναλλακτικό κινηματογραφικό προορισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου