Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

O Γαβράς στον αγώνα για τη διάσωση ιστορικού σινεμά της Κων/πολης

Κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης καθώς και καλλιτέχνες, εντός και εκτός Τουρκίας, ανάμεσα στους οποίους και ο Κώστας Γαβράς, συμμετέχουν στον αγώνα κατά της κατεδάφισης του ιστορικού κινηματογράφου Εμέκ, στη συνοικία Μπέγιογλου. Ο έλληνας σκηνοθέτης διαδήλωσε την Κυριακή, στο πλευρό χιλιάδων πολιτών, ενώ σε γραπτή δήλωσή του καλεί τον τούρκο πρωθυπουργό να παρέμβει, ώστε να σωθεί ο κινηματογράφος. 

(φωτογραφία: από τον λογαριασμό @kkarsan στο Twitter)  
(φωτογραφία: από τον λογαριασμό @kkarsan στο Twitter) 

  Το Εμέκ χτίστηκε το 1884 και ο κινηματογράφος λειτούργησε από τη δεκαετία του 1940. Το 2010 ανακοινώθηκαν τα σχέδια της κατεδάφισής του, προκειμένου να χτιστεί ένα εμπορικό κέντρο, που θα περιλαμβάνει πολυκινηματογράφο (multiplex). Από τότε πραγματοποιούνται συνεχώς διαδηλώσεις, προκειμένου να σωθεί το ιστορικό κτίριο και να μην υλοποιηθεί το «σχέδιο Ταξίμ», που αφορά στην ανάπλαση της συνοικίας Μπέγιογλου.


Η τελευταία διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 7 Απριλίου, με πορεία και ολιγόωρη κατάληψη του κινηματογράφου. Εκτός από τον Κώστα Γαβρά, στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο βρετανός βραβευμένος σκηνοθέτης Mike Newell, ο γερμανός σκηνοθέτης Jan Ole Gerster και ο χιλιανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Marco Bechis. Η τούρκικη αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού, προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ τέσσερα άτομα προσήχθησαν, ανάμεσά τους και ο κριτικός κινηματογράφου Berke Gol.


Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κώστας Γαβράς τονίζει πως «τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν την ειρηνική συγκέντρωση δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε τους λόγους για τους οποίους διαδηλώνουμε». «Ένας ιστορικός κινηματογράφος, ένα πολιτιστικό κέντρο, δεν πρέπει να κατεδαφίζεται. Είναι σαν να διαγράφουμε ένα κομμάτι της μνήμης μας. Πρόκειται για μία πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική αποτυχία», προσθέτει. Στη συνέχεια, απευθύνεται «με όλο τον σεβασμό» στον Ερντογάν, ο οποίος είναι ο «μοναδικός εγγυητής της πολιτιστικής ακεραιότητας της Κωνσταντινούπολης» και ζητά να παρέμβει ώστε να σωθεί ο κινηματογράφος και «να μην υπερισχύσει το εμπόριο έναντι του πολιτισμού». 


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΑΒΡΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ:

Διαγράφετε μέρος της ιστορίας σας

«Βίαια περιστατικά που συνόδευσαν την ειρηνική αυτή συγκέντρωση δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε τους λόγους που έγινε. Επιπλέον, δεν είναι ακόμα σαφές ποιοι ήταν οι προβοκάτορες», γράφει ο Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς σε επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ερντογάν μετά τα επεισόδια της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη στα οποία περίπου 200 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ο ίδιος, ήρθαν αντιμέτωποι με τη βίαιη παρέμβαση της τουρκικής αστυνομίας ενώ διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση του ιστορικού κινηματογράφου Εμέκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου