Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνοκύπρια η νέα πρόεδρος του Μουσείου Γκιμέ

08/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Εφημερίδα των Συντακτών

Πριν από λίγους μήνες ένας αρχαιολόγος και ελληνολάτρης, που μιλάει ακόμα και ελληνικά, αφού έχει ζήσει στη χώρα μας και έχει κάνει ανασκαφές σε Δελφούς και Δήλο, ο 49χρονος Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, τοποθετήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ στην κεφαλή του Λούβρου. Ξέραμε ότι η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί προωθούσε, κατά την πάγια φεμινιστική της άποψη, μια γυναίκα για τη θέση, τη Σιλβί Ρεμόν, διευθύντρια του Μουσείου Καλών Τεχνών της Λιόν. Δεν της βγήκε τότε το γυναικείο χαρτί, της βγήκε τώρα. Και πάλι, όμως, με ελληνικό άρωμα.


Η 45χρονη Ελληνοκύπρια Σοφί Μακαρίου διορίστηκε χθες από τη Φιλιπετί πρόεδρος του Μουσείου Γκιμέ (Musee Guimet), κερδίζοντας στο νήμα τον Ιβ Λε Φιρ, διευθυντή των συλλογών του Μουσείου Quai Branly. Το Γκιμέ δεν είναι τόσο διάσημο στο ευρύ κοινό. Αφιερωμένο, όμως, στην τέχνη και τον πολιτισμό της Ασίας και καλύπτοντας ένα ευρύ γεωγραφικό πεδίο, από την Ινδία και την Ιαπωνία μέχρι τα Ιμαλάια και το Βιετνάμ, διαθέτει μία από τις ωραιότερες συλλογές του κόσμου, που δημιουργήθηκε το 1889 πάνω στην κληρονομιά και με τη θέληση του Εμίλ Γκιμέ.

Η Σοφί Μακαρίου είναι «παιδί» του Λούβρου. Μετά από σπουδές αραβικών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών και ένα μεταπτυχιακό στην Ιστορία, πέρασε από τη Σχολή του Λούβρου και το 1994 άρχισε να εργάζεται στο ισλαμικό του τμήμα, ούσα η νεότερη σε ηλικία συντηρήτρια του μουσείου. Το 2005, διευθύντρια πια του Τμήματος Ισλαμικών Τεχνών, ανέλαβε την ευθύνη της επιχείρησης «Ισλάμ», που δεν οδήγησε απλώς στην ανάδειξη και συντήρηση των σχετικών θησαυρών του Λούβρου αλλά και γέννησε, μετά από δική της ιδέα, στην αυλή Βισκόντι τη νέα, εντυπωσιακή αρχιτεκτονικά ισλαμική προέκταση του μουσείου. Η Σοφί Μακαρίου ήταν η περήφανη ξεναγός του Φρανσουά Ολάντ τον Σεπτέμβριο του 2012.

Η νέα της θέση δεν είναι περίπατος. Πρέπει να ξαναδώσει στο Μουσείο Γκιμέ την «περηφάνια του», όπως δήλωσε η ίδια, ή, όπως γράφει η «Μοντ», να ξυπνήσει την «ωραία κοιμωμένη του Τροκαντερό», δηλαδή να αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Μέσα σε όλα, έχει να αποκαταστήσει και την τραυματισμένη εργασιακή ειρήνη και να ηρεμήσει τους υπαλλήλους, που είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση του προκατόχου της Ολιβιέ ντε Μπερνόν, διορισμένου από τον Φρανσουά Μιτεράν μόλις το 2011. Αυτά έχει η Δεξιά.

Η Σοφί Μακαρίου, όμως, κανονική διπλωμάτις, θα εγκαινιάσει τη θητεία της τον Οκτώβριο με μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην Ανγκορ, την αρχαία πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Χμερ. Ηταν ακριβώς ο τομέας στον οποίο είχε μεγαλουργήσει ο Ολιβιέ ντε Μπερνόν, περνώντας είκοσι χρόνια στα δάση της Καμπότζης μεταφράζοντας, συντηρώντας και ψηφιοποιώντας κείμενα γραμμένα στα μνημεία του χαμένου αυτού πολιτισμού.

Επιμ.: Β. Γεωργ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου