Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Υπόγεια ρεύματα απειλούν την Εθνική Πινακοθήκη

Ethinki-Pinakothiki
28/08/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ


Χωρίς επικαιροποιημένη γεωτεχνική μελέτη ξεκίνησαν οι εργασίες, παρότι τα προβλήματα από τα νερά ήταν γνωστά από το '60. Πλέον απαιτείται αναθεώρηση της στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης. Τα ζήτημα είναι σοβαρό αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί δίχως μεγάλη καθυστέρηση και υπερβολικό κόστος.

 
Χωρίς επικαιροποιημένη γεωτεχνική μελέτη ξεκίνησαν οι εργασίες, παρότι τα προβλήματα από τα νερά ήταν γνωστά από το ’60. Πλέον απαιτείται αναθεώρηση της στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης. Τα ζήτημα είναι σοβαρό, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί δίχως μεγάλη καθυστέρηση και υπερβολικό κόστος

Της Χαράς Τζαναβάρα

Αγνόησαν τον Ιλισό και το ποτάμι απειλεί να… πνίξει τα σχέδια επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης, που μόλις ξεκίνησαν. Οι πρώτες εκσκαφές έπεσαν σε υπόγεια φλέβα νερού, και μάλιστα σε βάθος μικρότερο από το αναμενόμενο, αποδεικνύοντας ότι η φύση δεν αλλάζει τις συνήθειές της και εκδικείται όταν την αγνοούμε…

Οι αρχιτεκτονικοί σχεδιασμοί, που ολοκληρώθηκαν το 2012, προβλέπουν την προσθήκη ενός ορόφου στο ψηλότερο κτίριο προς την πλευρά της οδού Μιχαλακοπούλου, ο οποίος -σημειωτέον- υπήρχε στις αρχικές μελέτες του 1957 αλλά δεν κατασκευάστηκε λόγω έλλειψης κονδυλίων, καθώς και υπόγειο τριών επιπέδων στον ακάλυπτο χώρο που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πτέρυγες του συγκροτήματος της Βασ. Κωνσταντίνου.

Ο νόμος 3316/2005 επιβάλλει την εκπόνηση εδαφοτεχνικής μελέτης για όλα τα δημόσια κτίρια, αλλά, παρά τις επίμονες προσπάθειες της «Εφ.Συν.», δεν κατάφερε να μάθει τι ακριβώς έχει γίνει στην περίπτωση της Πινακοθήκης, που σημειωτέον βρίσκεται πολύ κοντά, ίσως και πάνω, στη διαμορφωμένη κοίτη του Ιλισού. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στην περιοχή βρίσκεται ρωμαϊκό υδραγωγείο, γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη ποσότητα των υπόγειων νερών, όπως και η συμβολή του Ιλισού με παραπόταμο του Ηριδανού. Αλλωστε τα προβλήματα ήταν γνωστά από την κατασκευή του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος, αλλά και του γειτονικού ξενοδοχείου «Χίλτον».

Η εδαφοτεχνική εικόνα του υπεδάφους, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, διαμορφώθηκε με στοιχεία που είχαν καταγράψει οι υπηρεσίες του Μετρό κατά την κατασκευή του σταθμού «Ευαγγελισμός». «Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, τότε οι μελέτες βασίστηκαν σε παρωχημένα στοιχεία», μας εξήγησε ο εδαφοτεχνικός Σπύρος Καβουνίδης, προσθέτοντας ότι κατά την κατασκευή του Μετρό γινόταν άντληση υδάτων που χαμήλωνε τη στάθμη των υπόγειων αποθεμάτων. Επισημαίνει ότι ο αθηναϊκός σχιστόλιθος είναι ημιδιαπερατός και το νερό, όταν χάνεται για διάφορους λόγους, επανέρχεται σε μερικές εβδομάδες στη φυσική του κατάσταση. Η πραγματική εικόνα θα μπορούσε να προκύψει από δύο γεωτρήσεις στον χώρο των κατασκευών, το κόστος των οποίων δεν θα ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ!

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τη γνώμη διακεκριμένων εδαφομηχανικών, που συμφωνούν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες υπερβάσεις στο χρονοδιάγραμμα και κυρίως στο κόστος των έργων, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και επομένως οι απορροφήσεις των κονδυλίων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ώς το 2015. Η πρόταση που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε περιπτώσεις υπόγειων κατασκευών σε εδάφη με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα. Προβλέπει αλλαγή του τρόπου θεμελίωσης του υπόγειου κτιρίου, με την κατασκευή ενισχυμένου υπόβαθρου, καθώς και την ενίσχυση και στεγανοποίηση με ειδική μεμβράνη όλων των πλευρικών τοιχωμάτων του υπόγειου τμήματος τριών επιπέδων.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη του έργου και χρειάζεται να αναθεωρηθούν όλες οι μελέτες», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Γραμματόπουλος, από την «Αρχιτεκτονική ΕΠΕ- Π. Γραμματόπουλος, Χ. Πανουσάκης, Δ. Βασιλόπουλος και συνεργάτες», που εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη. Με τα νέα δεδομένα θα προηγηθεί πλήρης εδαφοτεχνική έρευνα, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της στατικής μελέτης και ενδεχομένως σε διαφοροποίηση κάποιων αρχιτεκτονικών επιλογών, τουλάχιστον στην υπόγεια πτέρυγα. «Δεν έχουμε ακόμη κάποια ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού που χειρίζεται την υπόθεση και θα πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις, οι οποίες δεν θα προκαλέσουν μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο», συμπλήρωσε.

Τα εμπόδια είχαν ανακύψει από τα πρώτα σχέδια για την Εθνική Πινακοθήκη («Εφ.Συν.» 24/8, ένθετο «Νησίδες»). Ο χώρος που διατέθηκε ήταν μικρός, αφού το αρχικό, άνετο οικόπεδο στη συμβολή της Βασ. Σοφίας με την οδό Ριζάρη «καταπατήθηκε» από το Πολεμικό Μουσείο. Οι σχεδιασμοί της επέκτασης ξεκίνησαν με πολλά εμπόδια, αφού το συγκρότημα είχε κηρυχθεί διατηρητέο και επομένως δεν μπορούσε να δεχτεί μεγάλες προσθήκες στην επιφάνεια. Επιχειρήθηκε η ανάπτυξη σε βάθος, χωρίς να συνεκτιμηθεί ο παράγοντας Ιλισός. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης είχε προτείνει να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της Πινακοθήκης οι προσφυγικές πολυκατοικίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

h.tzanavara@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου