Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (18-9-2013 ωσ 31-1-2014)

25/06/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με ορίζοντα τον κόσμο

Του Νίκου Φωτόπουλου Με τη συμμετοχή 50 καλλιτεχνών από 25 χώρες και 14 Ελλήνων η εικαστική διοργάνωση απλώνεται σε όλη την πόλη. Κεντρικό θέμα της η Μεσόγειος. Ανάμεσα...

 
Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (18-9-2013 ωσ 31-1-2014) 


Με τη συμμετοχή 50 καλλιτεχνών από 25 χώρες και 14 Ελλήνων η εικαστική διοργάνωση απλώνεται σε όλη την πόλη. Κεντρικό θέμα της η Μεσόγειος. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και η Μαρίνα Αμπράμοβιτς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Του Νίκου Φωτόπουλου

Η Θεσσαλονίκη μια γιορτή… «Παντού αλλά Τώρα». Υπό τον συμβολικό τίτλο «Everywhere but Now» για την κεντρική έκθεση, με πολλές δράσεις σε μουσειακούς χώρους, ιστορικούς τόπους, συνέδρια και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τη Θεσσαλονίκη σε γιορτή πολιτισμού.

Η υπόσχεση ήλθε διά στόματος της προέδρου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνας Κοσκινά, σε συνέντευξη Τύπου. Η κ. Κοσκινά ανακοίνωσε τη συμμετοχή στην κεντρική έκθεση τουλάχιστον 50 καλλιτεχνών από 25 χώρες και 14 Ελλήνων, οι οποίοι εστιάζουν τη δουλειά τους στη Μεσόγειο. Οπως εξήγησε, πρόκειται για τη 2η διοργάνωση με θέμα τη Μεσόγειο. Ξεκίνησε με την Μπιενάλε του 2011, συνεχίζεται με την παρούσα και θα ολοκληρωθεί στη διοργάνωση του 2015. Με γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it Νew» η 4η Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης εστιάζει στη Μεσόγειο ως γεωγραφικό χώρο, ως πεδίο έρευνας και μελέτης της σύγχρονης πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας.


Η κεντρική έκθεση «Παντού αλλά Τώρα» στοχεύει να συνδέσει το ζήτημα του χώρου και του πνεύματος της Μεσογείου με το ζήτημα του χρόνου της δημιουργίας στον σύγχρονο κόσμο. Επικεφαλής είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια, παραγωγός ταινιών και πρόεδρος της ΜΚΟ «ART for Τhe World» Αντελίνα φον Φίρστενμπεργκ. Γνωστή διεθνώς, θεωρείται πρωτοποριακών κατευθύνσεων και είναι προσωπικά συνδεδεμένη με τη Μεσόγειο. Ελβετή πολίτις αρμενικής καταγωγής -εγγονή του Αρμένιου αρχιτέκτονα Δικράν Κάλφα Cüberyan- γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και παντρεύτηκε όταν ήταν ακόμα στο πανεπιστήμιο, με τον φωτογράφο Graf Franz Egon von Fürstenberg-Herdringen.

Με έμφαση στην προώθηση της πολυπολιτισμικής τέχνης, έχει δείξει ενδιαφέρον και για μη Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Σχολιάζοντας τον τίτλο της έκθεσης αναφέρει ότι «διευρύνει την έννοια του εδώ και τώρα προσδίδοντάς της ένα πιο εκτεταμένο νόημα: ένα όραμα που εμμένει στα ιδεώδη του υπαρξισμού και αναγνωρίζει την ευθραυστότητα της φύσης του ανθρώπου, το εδωνά είναι, το Dasein του Χάιντεγκερ». Και συνεχίζει: «Επιπλέον, μπορούμε να αντιληφθούμε στον τίτλο τον θεμελιώδη χαρακτήρα του Dasein υπό την έννοια του είναι στον κόσμο, λαμβάνοντας τον κόσμο ως ορίζοντα αυτού του project».

Στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 50 καλλιτέχνες: από τη Βραζιλία και την Κούβα μέχρι το Ιράν και την Ινδία. Για τα έργα τους χρησιμοποιούν όλα τα εκφραστικά μέσα (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, φιλμ, περφόρμανς). Ανάμεσα στις συμμετοχές βρίσκουμε τη διεθνούς φήμης Σέρβα καλλιτέχνιδα-περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον εξαιρετικό φωτογράφο Ιβάν Πέτροβιτς και τη Μάρτα ντ” Αντζελο της κολεκτίβας «Desertmed», τον 34χρονο Λιβανέζο Raed Yassin, ποπ καλλιτέχνη που ασχολείται με το βίντεο, τον ήχο, την εικόνα και τη μουσική. Επίσης τον διάσημο Ιρανό σκηνοθέτη Τzαφάρ Παναχί ο οποίος συμμετέχει με τη μικρού μήκους ταινία «Ακορντεόν», την Gülsün Karamustafa, η οποία ζει κι εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη και ασχολείται με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων δέκα ετών, τη ζωγράφο Priscilla Tea που δημιουργεί μεγάλης κλίμακας καμβάδες στο Μιλάνο, τον Παλαιστίνιο καλλιτέχνη Khaled Jarrar ο οποίος δουλεύει με φωτογραφία, βίντεο και περφόρμανς κ.ά.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι: Γιώργης Γερόλυμπος, Απόστολος Γεωργίου, Χάρις Επαμεινώνδα, Βασίλης Ζωγράφος, Ντιάννα Μαγκανιά, Μίλτος Μανέτας, Βασίλης Μπαλάσκας, Μαρία Παπαδημητρίου, Πάρις Πετρίδης, Πάνος Τσαγκάρης, Μαρία Τσάγκαρη. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στους χώρους: Αλατζά Ιμαρέτ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Γενί Τζαμί, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών), Περίπτερο 6 (ΔΕΘ).

Η διάρκεια της φετινής Μπιενάλε είναι περισσότεροι από τέσσερις μήνες: από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2014. Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της χώρας μας. Η οργάνωση ανήκει στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ). Επίσης έχει τη στήριξη και συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων της πόλης. Ολο το πρόγραμμα και οι εκθέσεις της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο www.greekstatemuseum.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου