Ταυρική Χερσόνησος στην Κριμαία, Ουκρανία.
Η απόφαση λήφθηκε κατά την 37η σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Phnom Penh, πρωτεύουσα της Καμπότζης.
Η αρχαία ελληνική πόλη της Ταυρικής Χερσονήσου και η επικράτεια της είναι ο έβδομος ουκρανικός χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς που εγγράφεται στο διάσημο κατάλογο.
Τοποθετημένη σε μια χερσόνησο ανάμεσα στους κόλπους Quarantinnaya και Pesochnaya, τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ταυρικής Χερσονήσου είναι ορατά σε έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο άνω των 40 στρεμμάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), συμβουλευτικό όργανο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η πόλη κατοικήθηκε συνεχώς από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και τον 14ο αιώνα μ.Χ., όταν ξαφνικά εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε έτσι για αιώνες, έως ότου ανακαλυφθεί ως σημαντική στρατηγική στρατιωτική θέση κατά την διάρκεια του 20ο αιώνα.
Φαίνεται ότι η μακροχρόνια εγκατάλειψη του χώρου και η μετέπειτα στρατιωτική χρήση τμήματος της περιοχής ως παλιού νεκροταφείου οδήγησαν σε απομόνωση που επέτρεψε την φυσική συντήρηση ενός μεγάλου μέρους του χώρου μέχρι σήμερα, αναφέρει η αναφορά της ICOMOS, προσθέτοντας ότι μόνο ένα ορθόδοξο μοναστήρι χτίστηκε στο κέντρο της αρχαίας πόλης έχοντας αφήσει ένα μη αναστρέψιμο σημάδι μεταγενέστερης χρήσης.
Ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Βλαδίμηρου με θέα
τις εκτεταμένες ανασκαφές της αρχαίας Χερσονήσου.
τις εκτεταμένες ανασκαφές της αρχαίας Χερσονήσου.
«Η ICOMOS θεωρεί ότι η Ταυρική Χερσόνησος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αρχαιολογικού τοπίου που συνδυάζει τον αρχαιολογικό χώρο μιας ελληνικής περιφερειακής πόλης με την εκτεταμένη επικράτεια της. Για τον λόγο αυτό αποτελεί μια εξαίρετη παγκόσμια αξία», ανέφερε το έγγραφο.
«Η Ταυρική Χερσόνησος αντιπροσωπεύει με εξαιρετικό τρόπο τις πολιτιστικές και εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των Ελλήνων και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τόσο στην Κριμαία, όσο και στην περιοχή των Σκύθων. Εξ ονόματος ολόκληρης της επιτροπής, θα ήθελα να συγχαρώ την Ουκρανία για την εγγραφή αυτού του πολιτιστικού αγαθού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς», δήλωσε ο Sok An, ο πρόεδρος της συνόδου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μετά την απόφαση ένταξης του χώρου.
Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς πραγματοποιεί την 37η σύνοδό της στην Phnom Penh της Καμπότζης και θα κλείσει τις εργασίες της στην Angkor στις 27 Ιουνίου.
Πηγή: The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου