Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Το Φεστιβάλ:www.fedarcine.com

  από agwn - Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013
Η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου… και πέρα από τη Μεσόγειο, οργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΓΩΝ με τη στήριξη του Ιδρύματος Λαμπράκη και του διαδικτυακού περιοδικού archaeology & arts. Tην Oργανωτική Eπιτροπή αποτελούν οι:  Mέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης (πρόεδρος), Λένα Σαββίδη (διευθύντρια), Mαρία Παλάτου (γενική γραμματέας).


Κατά τη διάρκεια του ΑΓΩΝΑ προβάλλονται ταινίες που πραγματεύονται αρχαιολογικά, εθνογραφικά και λαογραφικά θέματα κυρίως της Μεσογείου, αλλά και πέρα από αυτήν, και καταγράφουν έναν κόσμο που χάθηκε, ή αυτόν που χάνεται, δηλαδή το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο.
Η Πρώτη Συνάντηση του ΑΓΩΝΑ πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1996, με πρωτοβουλία της Μέμης Σπυράτου, προσκελκύοντας το ενδιαφέρον ενός πιστού και συνεχώς αυξανόμενου κοινού, όλων των ηλικιών. Στα 17 χρόνια της πορείας του έχουν προβληθεί περισσότερες από 400 ταινίες αρχαιολογικού περιεχομένου απ’ όλον τον κόσμο, έχουν γίνει δεκάδες αφιερώματα σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, καθώς και πλήθος διαλέξεων, εκθέσεων, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων που πλαισιώνουν το φεστιβάλ.
Από το 2001, ο AΓΩN είναι ιδρυτικό μέλος της Oμοσπονδίας των Eυρωπαϊκών Φεστιβάλ Tαινίας Aρχαιολογικού Περιεχομένου και Πολιτιστικής Kληρονομιάς (www.fedarcine.com). Τη στιγμή που η Ευρώπη σφύζει από αρχαιολογικά φεστιβάλ (στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Σερβία…) ο ΑΓΩΝ είναι το μοναδικό αντίστοιχο φεστιβάλ στην Ελλάδα, χώρα συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της Αρχαιολογίας.
Η 10η Συνάντηση του ΑΓΩΝΑ θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου