Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Φωτογραφίες, νότες και ταινίες για τον Αώο

28/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ραντεβού οικολόγων και καλλιτεχνών στη Βοβούσα

Για να μη δημιουργηθεί νέο φράγμα, που θα εκτρέψει τα νερά του ποταμού προς τη λίμνη Ιωαννίνων, και για να προστατευτεί μια περιοχή, που υπάγεται στη NATURA
Για να μη δημιουργηθεί νέο φράγμα, που θα εκτρέψει τα νερά του ποταμού προς τη λίμνη Ιωαννίνων, και για να προστατευτεί μια περιοχή, που υπάγεται στη NATURA 2000, αύριο, Σάββατο, μια ενδιαφέρουσα ημερίδα οργανώνεται στο ιστορικό χωριό με το χαρακτηριστικό πέτρινο γεφύρι

getFile (63)Στην κοιλάδα του Αώου, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων βρίσκεται η πανέμορφη Βοβούσα, ιστορικό χωριό του Νομού Ιωαννίνων, με το χαρακτηριστικό πέτρινο γεφύρι στο κέντρο του εθνικού δρυμού της Βόρειας Πίνδου και στις παρυφές του εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα, σε μια προστατευόμενη περιοχή, όπου κυριαρχεί το ορεινό τοπίο και το υδάτινο στοιχείο με τη μορφή του ποταμού Αώου.


Ομως, μια ανθρώπινη επέμβαση, η κατασκευή έργων εκτροπής του ποταμού απειλεί να διαταράξει ανεπανόρθωτα την οικολογική ισορροπία της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, τους κατοίκους, τη χλωρίδα και την πανίδα της Ηπείρου, όπως επισημαίνει η Κίνηση για την Προστασία του Αώου. Για τον λόγο αυτό, προκειμένου ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο οργανώνει αύριο, Σάββατο, στη Βοβούσα μια ημερίδα, ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα και της ομάδας Phasma2, προβολές με οικολογικό περιεχόμενο καθώς και μια συναυλία με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών.

«Σήμερα, υπάρχει η πρόθεση να κατασκευαστεί ένα νέο φράγμα, που θα εκτρέψει τα νερά του Αώου προς τη λίμνη των Ιωαννίνων», επισημαίνουν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγορίου και του Δήμου Κόνιτσας. «Ενα τέτοιο ενδεχόμενο κινδυνεύει να σημάνει το απότομο τέλος του ταξιδιού του ποταμού προς την Αδριατική, όπου και εκβάλλει, στερώντας τη Βοβούσα, την Κόνιτσα αλλά και την Αλβανία από τα νερά του, που θα εγκλωβιστούν στο νέο φράγμα της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε.-ΔΕΗ Α.Ε.».

Χαρακτηρίζουν επίσης «βιολογικό θησαυροφυλάκιο» την περιοχή των εθνικών δρυμών, που προστατεύεται, μεταξύ άλλων, από τη νομοθεσία της Ε.Ε. ως ΝΑΤURA 2000, ενώ φιλοξενεί αναρίθμητα ενδημικά και απειλούμενα είδη, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, σπάνιους οικότοπους και συγκλονιστικά τοπία.

* Το πρωί του Σαββάτου ξεκινάει στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» η ημερίδα με θέμα «Αώος, πηγή ζωής για τη φύση και τον άνθρωπο». Παίρνουν μέρος ο Στέργιος Βέργος, πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ο Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF Eλλάδας, ο ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος κ.ά.

* Στη Βοβούσα, εκτός τουριστικού πλαισίου, σε ένα εργοστάσιο ξυλείας, έναν αχυρώνα και μια αποθήκη θα παρουσιαστούν φυσιολατρικά πορτρέτα του Καμίλο Νόλλα και φωτογραφίες της ομάδας Phasma2 (Α. Χριστοδούλου, Γ. Βιτσαρόπουλος, Γ. Δέτσης, Σ. Ματσάγγος, Α. Σταματίου και Ν. Παλαιολόγος) από την καθημερινότητα των κατοίκων και το περιβάλλον αυτού του μοναδικού χωριού. Τις μηχανές έπιασαν όμως και οι μαθητές του μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου, που θα «συστήσουν» στον κόσμο τις οικογένειες, τους φίλους και το αγαπημένο ποτάμι τους.

* Οι προβολές αρχίζουν με το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου», με πρωταγωνίστρια τη Δήμητρα Κουτσιαμπασάκου, η οποία ζει μόνη της στο Αρματωλικό, ένα ορεινό χωριό της Πίνδου, κοντά στο σημείο όπου χτίζεται το φράγμα της Μεσοχώρας για την εκτροπή του Αχελώου. Συνεχίζονται με 3D παρουσίαση του ανάγλυφου της περιοχής και το βίντεο «Αώος» σε επιμέλεια Β. Νιτσιάκου.

* Το Κουαρτέτο Εγχόρδων, που αποτελείται από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, θα παρουσιάσει έργα Ελλήνων συνθετών. Αποτελείται από τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Παναγιώτη Τζιώτη, τον βιολίστα Πάρι Αναστασιάδη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη.

Π. Σπίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου