«Το Αρχείο της ΕΡΤ δεν κινδύνεψε ούτε κινδυνεύει», μας λέει ο Βασίλης Αλεξόπουλος, ο διευθυντής του Μουσείου -Αρχείου της δημόσιας τηλεόρασης που τις τελευταίες μέρες περιφρουρούσε, μαζί με τους εργαζόμενους στο Αρχείο αλλά και άλλους υπαλλήλους της ΕΡΤ, το σπάνιο και ανεκτίμητο υλικό του.
1 εκατ. τεκμήρια
«Το Αρχείο, που λειτουργεί από τότε που ξεκίνησε η ΕΡΤ με χρήματα του ελληνικού λαού, διαθέτει αυτήν τη στιγμή 1 εκ. τεκμήρια. Το 80% των τεκμηρίων έχουν τίτλους αρχής και τέλους όπου αναγράφονται τα ονόματα των συντελεστών τους. Ετσι από τη μια είναι περιουσιακό στοιχείο της δημόσιας τηλεόρασης και ανήκει σε όλους τους πολίτες που το έχουν χρηματοδοτήσει και από την άλλη μεριά δεν μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης να το πάρει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών».
Εκτός από τα πνευματικά δικαιώματα του τεκμηριωμένου υλικού που περιφρουρούν τη διαχείρισή του, το Αρχείο λειτουργεί και ως πάροχος περιεχομένου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, πράγμα που καθιστά αδύνατη την απομάκρυνσή του από αυτή.
«Το φωτογραφικό, ραδιοφωνικό, ειδησεογραφικό μουσικό, έντυπο και οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της περιουσιακής και της ιστορικής της κουλτούρας. Είναι πάροχος περιεχομένου που εμπλουτίζει καθημερινά το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, εκπομπές καθημερινές, θέματα κοινωνικής σημασίας, θέματα ιστορικής μνήμης».
Το Αρχείο δεν κινδυνεύει παρά μόνο από «αυτούς που δεν το σέβονται» αλλά και από τον χρόνο», λέει, που βρίσκεται πίσω από το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης και προβολής του. «Εχθρός του Αρχείου είναι ο χρόνος, αφού αν δεν ψηφιοποιηθεί σύντομα, το υλικό θα χαλάσει. Το Αρχείο της ΕΡΤ απειλείται από αυτούς που διαθέτουν αρχείο ασπρόμαυρο που έχει μαγνητοσκοπηθεί πριν από το 1989 όταν το μονοπώλιο είχε η κρατική τηλεόραση χωρίς να αναφέρουν πού το βρήκαν, τους συντελεστές του και τις πηγές προέλευσής του».
Τέλος, ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρει πως «στόχος του Αρχείου της ΕΡΤ είναι η παρουσία του στην ελληνική κοινωνία. Είναι καθήκον ενός ραδιοτηλεπτικού φορέα και μάλιστα του Δημοσίου, να διαφυλάξει την ολότητα του υλικού και ταυτόχρονα να τη διαθέτει στην κοινωνία χωρίς περιορισμούς. Σκοπός του είναι να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, σε όλες της ηλικίες, να διαφυλάττει και να αναδεικνύει οπτικοακουστικό προϊόν, να καθιστά την αποτελεσματική διάθεσή του και αξιοποίησή του».
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου