Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

«Δημόσιο»... με αγοραία κριτήρια

Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΣελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Από τα εγκαίνια το 2009...
Icon
Πότε ένα μουσείο είναι δημόσιο; Σύμφωνα με τον «ορισμό» του προέδρου του ΔΣ του νέου Μουσείου Ακρόπολης(ΝΜΑ), Δ. Παντερμαλή, «όταν στρέφεσαι στους επισκέπτες και φροντίζεις γι' αυτούς». Λίγο πριν είχε πει πως είναι «μύθος» ότι το ΝΜΑ δεν είναι δημόσιο και κατέληξε δηλώνοντας ότι το μουσείο που διοικεί «είναι περήφανο που είναι δημόσιο»!
Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τα εγκαίνιά του και βέβαια κρύβουν την πραγματικότητα. Διότι το μουσείο χτίστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού - χωροθετημένο πάνω σε αρχαιολογικό χώρο - και από φέτος προϋπολογίζονται πάνω από 5 εκατ. ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ώρα που η Αρχαιολογική Υπηρεσία καταρρέει. Παρ' όλ' αυτά, το ΝΜΑ συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αποκομμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, χάριν της διοικητικής και οικονομικής «αυτοτέλειας», που στην πραγματικότητα σημαίνει παράδοση στο κεφάλαιο. Το ΝΜΑ, λοιπόν, είναι δημόσιο ως προς το ποιος πλήρωσε το χτίσιμό του και ως προς το ποιος θα το χρηματοδοτεί στο εξής, αλλά λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά - αγοραία κριτήρια.

Αλλωστε, τον αγοραίο χαρακτήρα του μουσείου ο πρόεδρός του όχι μόνο δεν τον αμφισβήτησε, αλλά τον υπερασπίστηκε. Είπε ότι «είναι λάθος να στέκεσαι παθητικά απέναντι σε αυτό που λέμε αγορά», σημειώνοντας ότι η «διαφορά» βρίσκεται... στην ποιότητα, αναφέροντας το εστιατόριο και τα πωλητήρια του μουσείου!
Είναι χαρακτηριστική της αγοραίας λογικής, στην οποία οδηγούν τα μουσεία το αστικό κράτος και η ΕΕ μέσω του στρατηγικού στόχου για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, η αναφορά του φυλλαδίου απολογισμού που αφορά στα οικονομικά του μουσείου. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι μέχρι τώρα το ΝΜΑ δεν έχει πάρει κρατική επιχορήγηση και βασίζεται στα δικά του έσοδα προσπαθώντας «να ελαχιστοποιήσει τις δαπάνες του». Αμέσως μετά αναφέρει: «Ετσι μπορεί να δέχεται μέχρι και το 44% όλων των επισκεπτών του ετησίως με μηδενικό εισιτήριο - μια ακραία πρόκληση για έναν οργανισμό, ο οποίος βασίζεται αποκλειστικά στα δικά του έσοδα»! Να πού οδηγεί η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού: Να θεωρείται «ακραία πρόκληση» (σ.σ. εννοείται οικονομική) η έστω και μερική εφαρμογή του δικαιώματος του λαού στη δωρεάν πρόσβαση στην πολιτιστική του κληρονομιά!
Κατά τ' άλλα, το άνοιγμα της ανασκαφής στα θεμέλια του μουσείου ως επισκέψιμου εκθεσιακού χώρου φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ, αν τελικά γίνει κάποτε. Ο Δ. Παντερμαλής επανέλαβε ακριβώς αυτό που είχε πει και πέρυσι για το ίδιο θέμα: Τα αποθεματικά του ΝΜΑ «κουρεύτηκαν», άρα η εφαρμογή της μελέτης εναποτίθεται στην ένταξη κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος. Πέρυσι είχε αναφέρει και τις «χορηγίες». Θυμίζουμε ότι το ΝΜΑ χτίστηκε ακριβώς πάνω σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, γεγονός που εξαρχής είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Μέσα στην τετραετία το ΝΜΑ είχε πάνω από 5 εκατ. επισκέψεις, ενώ «τρέχει» διάφορα αρχαιολογικά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου