Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Σύγχρονη τέχνη στην πατρίδα των Ελευσινίων Μυστηρίων


27/06/13 Εφημερίδα των Συντακτών ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Υψηλού επιπέδου Αισχύλεια 2013

Εικαστική εγκατάσταση του Νίκου Ναυρίδη στο Παλαιό Ελαιουργείο, έκθεση φωτογραφίας της Λίζης Καλλιγά, παραστάσεις, συναυλίες, ελληνικό σινεμά...

Εικαστική εγκατάσταση του Νίκου Ναυρίδη στο Παλαιό Ελαιουργείο, έκθεση φωτογραφίας της Λίζης Καλλιγά, παραστάσεις, συναυλίες, ελληνικό σινεμά… Ο θεσμός από τα τέλη του Αυγούστου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δελεάζει κάθε χρόνο και περισσότερο κόσμο

Της Παρής Σπίνου

getFile (50)
Φυτώριο μπιεναλιστών έχει ονομαστεί το Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία της Ελευσίνας. Δύο από τους εικαστικούς που παρουσίασαν εκεί την πρωτογενή δουλειά τους, η Διοχάντη και ο Στέφανος Τσιβόπουλος, πήραν στη συνέχεια «εισιτήριο» για την Μπιενάλε Βενετίας.


Ο ομότεχνός τους Νίκος Ναυρίδης δεν έχει τέτοια φιλοδοξία, αφού ήδη έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ιταλική Μπιενάλε. Ετοιμάζει, όμως, για την Ελευσίνα μια επίκαιρη εγκατάσταση εμπνευσμένη από τον Σάμουελ Μπέκετ με τίτλο «…Try again. Fail again. Fail better» (Προσπάθησε πάλι, απότυχε πάλι, απότυχε καλύτερα). «Είναι ένα έργο για το πώς το παρελθόν προδιαγράφει το μέλλον, πώς όλη η ένδοξη ιστορία εξελίσσεται σε ένα ασφυκτικό και αδιέξοδο παρόν», είπε χθες ο Ν. Ναυρίδης, δίνοντας μια πρόγευση της έκθεσης που εγκαινιάζεται την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των Αισχύλειων 2013. «Ελάχιστοι ενδιαφέρονται για την Ελευσίνα σήμερα, αφού εκμεταλλεύτηκαν τους φυσικούς πόρους της και το ανθρώπινο δυναμικό. Αποτελεί δείγμα αυτών που περνάει η Ελλάδα σήμερα. Το έργο είναι μια μεταφορά της πορείας και της μοίρας της χώρας μας».

Εξίσου ενδιαφέρουσα φαίνεται και η έκθεση φωτογραφίας της Λίζης Καλλιγά «Ελευσίνα 1994-2013- Σκοτεινά νερά» (Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος», 1/9) με υλικό από τις ενότητες «Ιερά Οδός» και «Κολυμβητές», όπου κυριαρχεί η θάλασσα της Ελευσίνας, «πηχτή» και μαύρη από το μεγάλο κοντράστ με τον ήλιο.

Για 38η συνεχή χρονιά οργανώνονται τα Αισχύλεια (21/8-13/10), με πολλές και καλές εκδηλώσεις: παραστάσεις, συναυλίες, εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, νεανική δημιουργία, δύο εκθέσεις και το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος. Είναι ένας θεσμός με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ποιότητα, που αξιοποιεί την αρχαία κληρονομιά των Ελευσινίων Μυστηρίων και του Αισχύλου και τη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής για να τροφοδοτήσει το παρόν. Τον έχουν αγκαλιάσει οι κάτοικοι -πολλοί θα εξυπηρετήσουν το κοινό εθελοντικά- και έχει προσιτό εισιτήριο και κάρτα διαρκείας για όλες τις εκδηλώσεις (40 ευρώ γενική είσοδος, 20 φοιτητικό, 100 για τέσσερα άτομα).

Φέτος, μάλιστα, το Ελαιουργείο προικίστηκε με εξέδρα 2.200 θέσεων, ενώ έπειτα από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ ο χώρος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της πολεοδόμησης και προχωρούν οι μελέτες για να αναστηλωθούν τα παλιά κτίσματα, όπως ανακοίνωσε ο δραστήριος δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς.

Ας πάρουμε μια πρόγευση των εκδηλώσεων:

-Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, ένα δεκαήμερο θερινό σχολείο, αρχίζει την 1η Ιουλίου με σεμινάρια και masterclass από καταξιωμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, θεατρικά και μουσικά εργαστήρια, διαλέξεις ακαδημαϊκών. Επίκεντρο είναι η τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη, που θα παρουσιαστεί στις 25/8 σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, η οποία καθοδηγεί το Σχολείο. Η ίδια θα δώσει και συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη και τους Mazaher Ensemble από την Αίγυπτο (10/7).

* Ορισμένες από τις παραστάσεις που θα συζητηθούν αυτό το καλοκαίρι βρίσκουν στέγη στο Παλαιό Ελαιουργείο. «Κύκλωπας» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου (30/8), «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το «Ακροπόλ» σε σκηνοθεσία Διονύση Σαββόπουλου (1/9), «Κοινός Λόγος» του Θεάτρου Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (12/9), «Αίσωπος-Κάτι θέλει να μας πει…» σε κείμενο και σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη (13/9) κ.ά.

-Οι μουσικές εκδηλώσεις αρχίζουν με συναυλία κάτω από την Πανσέληνο στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με τους Μελίνα Κανά, Βασίλη Λέκκα σε μουσική Γιώργου Ανδρέου και Γιώργου Καζαντζή (21/8). Ακολουθούν η Νατάσσα Μποφίλιου (31/8), η Ελένη Τσαλιγοπούλου (6/9), ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (16/9), οι M.O.T.He με τζαζ (18/9) κ.ά.

-Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου (23-30/9) στον Θερινό Κινηματογράφο Ελευσίνας περιλαμβάνει: «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου, «Το πλοίο» του Νίκου Κούνδουρου, «Αδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους?» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη» κ.ά.

p.spinou@efsyn.gr

Info: www.aisxylia.gr Προπώληση εισιτηρίων: ΚΕΔΕ (Κίμωνος 11), ΚΕΠ Ελευσίνας, Παλαιό Ελαιουργείο (κατά τη διάρκεια των Αισχύλειων), στο Διαδίκτυο Viva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου