Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Θερμό καλοκαίρι για τα θέατρα

Έντυπη Έκδοση 

Στις 31 Αυγούστου θα σφραγιστούν όσα δεν πληρούν τους όρους της άδειάς τους

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ

Η μετάθεση της σφράγισης των θεάτρων από τη δημοτική αρχή στις 31 Αυγούστου πλειοψήφησε χθες (19 ψήφοι) στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει διορθωθεί και να συμπληρωθεί όπου χρειάζεται η νέα νομοθετική πρόταση για το πλαίσιο λειτουργίας τους.
Μαζί με τους ανθρώπους του θεάτρου έχουν συνασπιστεί και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως η Ελένη Πορτάλιου, η οποία πριν ξεκινήσει το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο συζητούσε με την Ελλη Παπακωνσταντίνου για το χρονίζον πρόβλημα των θεατρικών αδειώνΜαζί με τους ανθρώπους του θεάτρου έχουν συνασπιστεί και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως η Ελένη Πορτάλιου, η οποία πριν ξεκινήσει το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο συζητούσε με την Ελλη Παπακωνσταντίνου για το χρονίζον πρόβλημα των θεατρικών αδειών Το ήρεμο κλίμα που επικρατούσε αρχικά στο δημοτικό μέγαρο στην πορεία ανετράπη και έγινε τεταμένο, έως και εμφυλιοπολεμικό (κυρίως όταν πήρε το λόγο ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αναγνωστόπουλος, επαναφέροντας το ζήτημα της επικινδυνότητας των σκηνών), υπό τη δαμόκλειο σπάθη της σφράγισης των σκηνών (στις 2 Ιουλίου), η οποία τελικά αποτράπηκε.
Φωνή βοώντος
Την εναλλακτική, πιο ρεαλιστική πρόταση να μετατεθεί η σφράγιση στο τέλος του χρόνου (30 Δεκεμβρίου) ψήφισαν 12 δημοτικοί σύμβουλοι. «Φωνή βοώντος» η Ελένη Πορτάλιου (Ανοικτή Πόλη), η οποία τόνισε επανειλημμένα ότι είναι άστοχο να τεθεί μια ημερομηνία για τη σφράγιση των σκηνών προτού κατατεθεί για ψήφιση ο νέος νόμος, δίνοντας και τα εύλογα χρονικά περιθώρια για συμμόρφωση μ' αυτόν.

«Δεν θέλουμε να κλείσουν τα θέατρα -κάτι που θα δημιουργήσει ανεργία-, αλλά να βάλουμε μια τάξη. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα μεταβατικό καθεστώς που να δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν τα θέατρα χωρίς να παραβιάζουμε τις ανάγκες ασφάλειας, το οποίο να παραδώσουμε στο ΥΠΠΟ για να το προωθήσει στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση», είναι η θέση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος παραδέχεται ότι «το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργεί σε κατάφωρη αντίθεση με την πραγματικότητα σε πολλές του διατάξεις». Εξ ου «παρεμβαίνουμε επικουρικά μαζί με ομάδες επαγγελματιών, για να ασκήσουμε πίεση προς το ΥΠΠΟ ώστε και οι θίασοι να είναι νόμιμοι και εμείς να μη σφραγίζουμε και το ΥΠΠΟ να φτιάξει ένα πλαίσιο».
Η Μάνια Παπαδημητρίου  από προηγούμενη διαμαρτυρία  για τα λουκέταΗ Μάνια Παπαδημητρίου από προηγούμενη διαμαρτυρία για τα λουκέταΣτόχος του ήταν η άμεση προώθηση του σχεδίου της νομοθετικής πρότασης στο ΥΠΠΟ, ούτως ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να ανοίξουν κανονικά τα θέατρα και «εμείς να μην έχουμε τον πέλεκυ της νομικής ευθύνης πάνω από το κεφάλι μας - γιατί έχουμε νομική ευθύνη όσο δεν σφραγίζουμε. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στο ΥΠΠΟ, και κυρίως εγώ, για να προχωρήσει τη νομοθετική ρύθμιση στο θερινό τμήμα της Βουλής». Αποψη στην οποία βρίσκει αντιμέτωπο το σύνολο των ανθρώπων του θεάτρου, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δρομολόγηση βιαστικών νομοθετημάτων με αοριστολογίες.
«Δεν πρέπει να φύγει ο νόμος για τη Βουλή. Δεν θα ξανακουστούμε, είναι η τελευταία ευκαιρία μας», υπογράμμισε Αννίτα Δεκαβάλλα, εκπροσωπώντας την Ενωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (με 80 μέλη), βρίσκοντας «σύμμαχό» της το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ρήγα Αξελό.
«Πάγωμα» της διαδικασίας του λουκέτου -ούτε καν αναστολή- ζήτησε, αλλά δεν εισακούστηκε, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διά της Λίλας Καφαντάρη, βλέποντας πολιτική στόχευση πίσω από το κλείσιμο των θεάτρων, με απώτερο στόχο «να συγκεντρωθούν στους ομίλους όλες οι δυνατότητες της αγοράς».
Ανοχή και προστασία
«Τρίμηνη αναστολή δεν έχει νόημα για κανέναν μας. Κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει τίποτα σε αυτό το διάστημα», τόνισε ο Δ. Καρατζιάς, εκπροσωπώντας την Ενωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού. Κι έθεσε το εύστοχο ερώτημα: «Οταν δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και φοροδιαφυγής, γιατί ο δήμος απειλεί τα θέατρα με λουκέτα; Ζητάμε ισονομία, ανοχή και προστασία. Το πρόβλημα στην αδειοδότηση το έχουμε όλοι και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί».
Και η Κάτια Δανδουλάκη, εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Ενωση Ελεύθερου Θεάτρου, υπογράμμισε ότι είναι ανέφικτο «τους νεκρούς μήνες» Ιούλιο-Αύγουστο να ολοκληρωθούν ομαλά οι διαδικασίες για να κατατεθεί για ψήφιση ο νέος νόμος.
Στη χθεσινή συνεδρίαση ξανατέθηκε το ακανθώδες ζήτημα του διαχωρισμού μεταξύ ασφαλών και επικίνδυνων θεάτρων. «Ανοίξαμε ένα θέμα που το σκέπαζαν τα τελευταία χρόνια όλοι, η αυτοδιοίκηση, οι άνθρωποι του πολιτισμού. Είχαμε βολευτεί σε μια κατάσταση», σχολίασε ο αντιδήμαρχος, για να καταλήξει: «Πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα. Υπάρχουν θέατρα άψογα που δεν μπορούν να πάρουν άδεια και θέατρα επικίνδυνα που έχουν άδεια. Εχουμε ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου