Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

To Mουσείο πρέπει να θεραπεύει

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ:

«Είμαστε ένα δημόσιο μουσείο, περήφανοι γι' αυτό». Η φράση του Δημήτρη Παντερμαλή, προέδρου του ΔΣ στο Μουσείο Ακρόπολης, σφράγισε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα τέταρτα γενέθλια του μουσείου.

To Mουσείο πρέπει να θεραπεύει
Ενός μουσείου σύγχρονου, μοντέρνου, που έχει αγκαλιαστεί από το κοινό (όπως δείχνουν τα 5,5 εκατ. επισκέπτες του). Είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και προσπαθεί να προσθέτει καινούργια στοιχεία στις εκθέσεις του ώστε να προσελκύει διαρκώς επισκέπτες.
Το νεότερο στο Μουσείο είναι οι ψηφιακές αναπαραστάσεις που βλέπει το κοινό στην αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα. Εκεί μπορεί κάποιος να δει τις γοητευτικές, μικρές, επίχρυσες λεπτομέρειες, όπως τα χάλκινα χαλινάρια του «ατίθασου» αλόγου στη ζωφόρο ή τραγικές αναπαραστάσεις.
Στις τελευταίες ανήκει το ανατριχιαστικό στη «ζωντάνια» του ξήλωμα με λοστάρι μιας ολόκληρης πλάκας στην ανατολική ζωφόρο, από τα συνεργεία του Ελγιν.


Ερευνα
Ο Δημήτρης Παντερμαλής στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα γενέθλια του Μουσείου
Ο Δημήτρης Παντερμαλής στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα γενέθλια του Μουσείου
Ο κ. Παντερμαλής συνεχάρη και τους 180 εργαζομένους, οι οποίοι υπερβαίνουν τον εαυτό τους, όπως είπε. Δήλωσε πως το Δημόσιο «χωρίς υπηρεσίες δημόσιες για το κοινό δεν είναι Δημόσιο». Συμπλήρωσε πως το μουσείο πρέπει να είναι στραμμένο στην έρευνα αλλά και «όπως στα δημόσια νοσοκομεία, να μην ερευνά μόνο, να θεραπεύει κιόλας». «Η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι είναι ανάγκη να νομοθετείς για έναν οργανισμό, όταν βρίσκεται εν λειτουργία» τόνισε, αναφερόμενος στον νέο οργανισμό του μουσείου που μόλις δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Η ρευστότητα κι η οικονομική κρίση απαιτούν ευελιξία και «στοχαστική προσαρμογή», ώστε να μπορέσει το μουσείο να βαδίσει προς το μέλλον.
Η θέση του διευθυντή θα προκηρυχθεί όταν θα αποφασίσουν για το ύψος της αμοιβής του οι αρμόδιοι υπουργοί. Τα χρήματα του μουσείου, περίπου 5 εκατ. κατ' έτος, προέρχονται από τα εισιτήρια, τα πωλητήρια, το εστιατόριο.
Τα πωλητήρια και τα πωλητέα διαρκώς αναβαθμίζονται, ώστε να αυξάνονται και τα έσοδα, «όχι όμως με τη λογική ενός εμπορικού καταστήματος», μονάχα τα πάγια έξοδα (φως, αέριο, τηλέφωνο, ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Με τη ΔΕΗ, που παίρνει τη μερίδα του λέοντος, να αρνείται να κάνει εκπτώσεις...). Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως το κούρεμα της «προίκας» του μουσείου κατά 3 εκατ. ευρώ παραπέμπει στο επόμενο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο τη λειτουργία της ανασκαφής στα υπόγεια του μουσείου. Κάτι οδυνηρό, αφού θα συνεισέφερε από πολλές απόψεις.
Αγγελική Κώττη
ΕΘΝΟΣ
«E» 21/6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου