Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

«Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια»: Η νέα ταινία του Αστέρη Κούτουλα



Αναφέρεται στα μνημόνια, στην κρίση και είναι αφιερωμένη στους αμήχανους γονείς
«Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια»: Η νέα ταινία του Αστέρη Κούτουλα
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει συνθέσει τη μουσική της νέας ταινίας.



 
Μια διαφορετική ταινία, σε σκηνοθεσία του Αστέρη Κούτουλα και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ανοίγει μέσα στον Ιούλιο από την New Star μετά την πρεμιέρα της στο θέατρο Μπάντμιντον στις 20 Ιουνίου.

Η ιστορία της ταινίας (η δολοφονία δυο παιδιών από την  μητέρα τους) προέρχεται από τον Ευριπίδη και είναι, από την αρχαιότητα και μετά, ένα θέμα που δεν έχει χάσει τίποτα από τη σύγχρονη και φρικαλέα επικαιρότητά του, παρά το γεγονός ότι έχει χιλιοπαιχθεί και ανακυκλωθεί.

Πρόκειται για μια ταινία που ξεκίνησε από τη μαγνητοσκόπηση μιας παράστασης μπαλέτου και συνδέει τον αρχαίο ελληνικό Μύθο με την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη χορευτική ερμηνεία της Μαρίας Κουσουνή, τη χορογραφία του Ρενάτο Ζανέλα και την ερμηνεία της Μουσικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης.

Το φιλμ ξεκινάει με τα πρώτα μέτρα της μουσικής του Μ.  Θεοδωράκη και τελειώνει με τα τελευταία μέτρα της μουσικής του, η οποία συνοδεύει ελάχιστε φράσεις. Έξι σολίστες χορευτές, ανάμεσά τους η Μαρία Κουσουνή ως Μήδεια - σε εκφραστικές κοντινές λήψεις, λυρικές χορευτικές σκηνές, αποκαλυπτικές καταστάσεις πρόβας, μια μείξη από κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο εκφραστικό χορό, συνυφασμένη με εικόνες από εξεγερμένους και κουκουλοφόρους νεαρούς, βαριά οπλισμένους και ανεξέλεγκτους αστυνομικούς, μορφές από έναν άλλον, αμείλικτο κόσμο που έχει σφετεριστεί την καθημερινή πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτό τον κόσμο προβάλλει ξαφνικά η μορφή της δεκαπεντάχρονης Μπέλα Έλμαν η οποία, παίζοντας τον τον εαυτό της, κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο της. Η αθωότητα που είναι καταραμένη, εξοβελισμένη από την κοινωνία, στο έλεος της εξάντλησης, της απογοήτευσης, της έλλειψης στοργής.

Το «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» είναι μια ταινία αφιερωμένη σε αμήχανους γονείς και ιδίως σε νέους που προσπαθούν να κατανοήσουν τη σκληρή μοίρα που τους επιφυλάσσει το μέλλον. Τους νέους που είδαν τους δρόμους τους να φράζουν από τους ίδιους τους γονείς τους.

Η ταινία «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 18 Ιουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου