Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Το Γιουκατάν «αποκαλύπτει» την μυστική πόλη των Μάγιας

Κατηγορία Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά | Αναρτήθηκε 23-06-2013 08:47:47 pm | από nskarmoutsos

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πόλη των Μάγια κρυμμένη για αιώνες στα βάθη τροπικών δασών του ανατολικού Μεξικού και ελπίζουν να αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με την πτώση αυτού του εντυπωσιακού πολιτισμού που αναπτύχθηκε πριν από 1000 χρόνια.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Ιβάν Sprajc, καθηγητή στη σλοβενική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, βρήκε 15 πυραμίδες - συμπεριλαμβανομένης μίας  που φτάνει τα 75 μέτρα ύψος ,γήπεδα,  πλατείες και ψηλά πέτρινα φρεάτια.

Η πόλη ονομάστηκε «Chactun» που σημαίνει «Κόκκινος βράχος» ή «Μεγάλος Βράχος» και καλύπτει 22 εκτάρια (54 στρέμματα) στα κεντρικά πεδινά του Γιουκατάν.
Κατά την εξέταση αεροφωτογραφιών, ο Sprajc και η ομάδα του βρήκαν πιθανές τοποθεσίες ερειπίων και σηματοδότησαν τις συντεταγμένες. Για τρεις εβδομάδες, ασχολήθηκαν με την εκκαθάριση μονοπατιού 16 χιλιομέτρων για να φτάσουν στη πόλη. Μετά τη χαρτογράφηση του χώρου και την τεκμηρίωση των μνημείων για έξι εβδομάδες, απέκλεισαν το δρόμο πριν την αναχώρησή τους για να εμποδίζουν την πρόσβαση.
Η παρουσία πολλαπλών γηπέδων είναι ένδειξη ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική πόλη. Με βάση τα νέα αρχαιολογικά στοιχεία, το «Chactun» έφτασε το απόγειο της δόξας του, στην  Ύστερη Κλασική περίοδο του πολιτισμού των Μάγια, μεταξύ 600 και 900 μ.Χ. Πιθανότατα εγκαταλείφθηκε γύρω στο έτος 1000, λόγω δημογραφικής πίεσης, κλιματικής αλλαγής, πολέμων και επαναστάσεων.
Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ρίξει νέο φως στις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων περιοχών της αυτοκρατορίας των Μάγια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου