Ειδήσεις: Πολιτιστική Κληρονομιά
«Τα ερείπια του φρουρίου της ερήμου που έφτασε στο απόγειό του απότον 7ο μέχρι τον 11ο αι. έχουν σταθεροποιηθεί και η διαχείριση του χώρου ήταν αρκετή για να κηρυχθεί το μνημείο ασφαλές», αναφέρεται σε ανακοίνωση της UNESCO.
Χτισμένη σε κομβικό σημείο του εμπορικού δρόμου που είναι γνωστός ως Δρόμος του Μεταξιού, το φρούριο, κάποτε το μεγαλύτερο πλίνθινο κτιριακό συγκρότημα στον κόσμο καταχωρήθηκε στα Επαπειλούμενα μνημεία μαζί με την είσοδό του στον Κτάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2004, αμέσως μετά τον φονικό σεισμό του Δεκεμβρίου του 2003 που είχε κοστίσει τη ζωή σε 23,000 ανθρώπους. Ο σεισμός εκείνος είχε καταστρέψει και μεγάλο μέρος της Μπαμ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNESCO Ρόνι Αμελάν, η απόφαση της επιτροπής να αφαιρεθεί το μνημείο από τα Επαπειλούμενα «αντανακλά μια θετική έκβαση στη διαφύλαξη (της Μπαμ). Το ότι ξεπερνώνται προβλήματα που απειλούν την εξέχουσα διεθνή αξία μιας θέσης, είναι καλό νέο».
Κατά τη δεκαήμερη συνάντηση της UNESCO που πραγματοποιείται αυτές τςι μέρες στη Πνομ Πενχ της Καμπότζης, θα μελετηθεί και η πρόσθεση στον κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς 31 χώρων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Φουτζιγιάμα στην Ιαπωνία και το Αγκαντές στον Νίγηρα. Για τον κατάλογο Επαπειλούμενων μνημείων προορίζονται έξι συριακές θέσεις αλλά και το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας.
Ιστορία επτά χιλιάδων ετών καταστρέφεται στη Συρία
Λεηλασίες αρχαιοτήτων ακολουθούν τις πολεμικές συγκρούσεις
Σε κίνδυνο έξι ιστορικές τοποθεσίες της Συρίας
Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ειδήσεις: Unesco
Έξι τοποθεσίες της Συρίας περιλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς: οι αρχαίες πόλεις της Δαμασκού, της Μπόσρα και του Χαλεπίου, η όαση της Παλμύρας, το Κρακ των Ιπποτών και το Καλ’ ατ Σάλαχ Ελ-Ντιν, καθώς και αρχαίοι οικισμοί της βόρειας Συρίας.
Η Επιτροπή της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συνέρχεται στην Πνομ Πενχ, αποφάσισε την ένταξη των συριακών μνημείων στον κατάλογο εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Στα προπαρασκευαστικά της απόφασης αυτής έγγραφα, η Unesco ανέφερε ότι οι πληροφορίες για τις καταστροφές των συριακών μνημείων είναι «αποσπασματικές» και ορισμένες φορές μη διασταυρώσιμες, αφού προέρχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και από έκθεση των συριακών αρχών, η οποία «δεν απεικονίζει αναγκαστικά την πραγματικότητα στο σύνολό της».
Παρά ταύτα, «εξαιτίας της σύρραξης, δεν συντρέχουν οι συνθήκες για τη διασφάλιση και την προστασία της εξαιρετικής οικουμενικής αξίας» των συριακών μνημείων, αναφέρεται στην απόφαση της Unesco.
«Το Χαλέπι κυρίως έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές», αναφέρεται στην έκθεση. Τον Απρίλιο, ο μιναρές του τεμένους των Ομεϋαδών στο Χαλέπι κατέρρευσε αφού βρέθηκε επί μήνες στην καρδιά των συγκρούσεων. Το ίδιο το τέμενος, το οποίο ανεγέρθηκε τον 8ο αιώνα, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από το φθινόπωρο 2012.
Τον Σεπτέμβριο 2012, το σουκ του Χαλεπίου καταστράφηκε μερικώς από πυρκαγιά, ενώ και η αρχαία πόλη έχει υποστεί ζημιές, ενώ σε άλλες τοποθεσίες έχουν γίνει παράνομες ανασκαφές.
Από την έναρξη των συγκρούσεων, η Unesco έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις προς τις εμπόλεμες πλευρές να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους και έχει σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα για τον κίνδυνο διακίνησης αντικειμένων πολιτιστικής αξίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου