Moυσείο Ακρόπολης: Εκδηλώσεις, εξωστρέφεια, αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμός για το μέλλον
Την Πέμπτη ανοίγει τις πόρτες του από νωρίς το πρωί ώς τα μεσάνυχτα, με συμβολικό εισιτήριο, ειδικές προβολές, ξεναγήσεις, συναυλία. Μουσείο-πρότυπο, το αγκάλιασε το ελληνικό και διεθνές κοινό, δίνοντάς του υψηλή επισκεψιμότητα. Ωστόσο, ο νέος Οργανισμός εγείρει ερωτήματα για τα προνόμια που του εξασφαλίζονται έναντι αντίστοιχων ιδρυμάτων
Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Τετράχρονο το Μουσείο της Ακρόπολης, γιορτάζει την Πέμπτη 20 Ιουνίου τα γενέθλιά του και ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα με μειωμένο εισιτήριο (3 ευρώ). Οι Ελληνες και οι ξένοι επισκέπτες ξεπερνούν τα 5.000.000 αυτά τα χρόνια, ενώ πρόσφατα βρέθηκε στην τρίτη θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα μουσεία του κόσμου που δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times. Το Μουσείο της Ακρόπολης έχει βάλει τη χώρα στον διεθνή μουσειολογικό χάρτη με τα δημοφιλή εκθέματα του κλασικού πολιτισμού που φιλοξενεί στο υποδειγματικό του κτίριο. Εχει κερδίσει τις εντυπώσεις του κοινού και των ειδικών, έχει ανεβάσει τον πήχη στην εξυπηρέτηση και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους υψηλότερους δείκτες επισκεψιμότητας, αν και οι επισκέπτες του παρουσίασαν μείωση το 2012. Εφτασαν στο 1.000.000, αριθμός μικρότερος από τους επισκέπτες των προηγούμενων ετών (1.244.702 το 2011 και 1.355.890 το 2010). Παράλληλα, είναι το μοναδικό μουσείο της χώρας που λειτουργεί με σταθερό 12ωρο ωράριο έξι ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τα διεθνή μουσειακά πρότυπα. Μόλις φέτος τον χειμώνα ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, προχώρησε στην καθιέρωση χειμερινού ωραρίου για τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο κι από τον Απρίλιο επανήλθε στο σταθερά διευρυμένο 8.00 – 20.00.
Ωστόσο, το Μουσείο της Ακρόπολης έχει δεχτεί και επικρίσεις. Κατ” αρχήν ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ως υπουργός Πολιτισμού το 2009, διόρισε υπαλλήλους οι οποίοι προέρχονται στη μεγάλη τους πλειονότητα από τη Μεσσηνία. Επίσης, το Μουσείο έχει δεχθεί επικριτικά σχόλια από συνδικαλιστές και φορείς για την προνομιακή μεταχείριση που του έχει επιφυλαχθεί. Πρόσφατα, με μακροσκελή ανακοίνωσή του-καταγγελία, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρεται στον Οργανισμό του νέου Μουσείου Ακρόπολης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Π.Δ. 64/2013, ΦΕΚ 113/Α/20-05-2013) και μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Αλλα μέτρα και άλλα σταθμά ισχύουν για το Μουσείο Ακρόπολης και άλλα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία (και όλο το υπόλοιπο Δημόσιο, βέβαια!). Τα όσα περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα έρχονται να αποδείξουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί “μείωσης του Δημοσίου”, που θα περάσει τάχα από το κλείσιμο “των περιττών μονάδων του Δημοσίου”, δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια των μη παροικούντων την Ιερουσαλήμ». Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση αναφέρει: «Γιατί άραγε επιφυλάσσεται αυτή η διακριτική μεταχείριση στο Μουσείο Ακρόπολης-ΝΠΔΔ, ώστε μόνο σε αυτό να μην ισχύουν οι γενικότερες εξαγγελίες “εξορθολογισμού” της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής περικοπών στον δημόσιο τομέα; Μήπως επειδή είναι το μόνο αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο, καθώς συστάθηκε εξαρχής ως ΝΠΔΔ, διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο μπορούν να τοποθετούνται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία οι “αρεστοί”, κατά το πρότυπο που, όπως είδαμε, ακολουθείται και στους φορείς του σύγχρονου πολιτισμού, που πολύ νωρίτερα “προικίστηκαν” με διορισμένα Δ.Σ.;»
Ο Δημήτρης Παντερμαλής δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του. «Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Ωστόσο η διαδικασία για τον Οργανισμό είναι μακρά κι ανοίγει τον δρόμο για το μέλλον του Μουσείου».
Με σταθερή άποψη την εξωστρέφεια του Μουσείου, ο κ. Παντερμαλής και οι συνεργάτες του καλούν Ελληνες και ξένους να γιορτάσουν μαζί τα τετράχρονα γενέθλια. «Το Μουσείο Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του όταν ξεκίνησε η μεγάλη οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα. Είχε όμως την τύχη να το αγκαλιάσει το ελληνικό και το διεθνές κοινό, δίνοντάς του τη δυνατότητα να λειτουργεί για τέσσερα χρόνια δίχως κρατική επιχορήγηση. Επομένως, γιορτάζει τα τέταρτα γενέθλιά του με αισιοδοξία για το μέλλον», αναφέρει η ανακοίνωση.
Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, οι εκθεσιακοί του χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μαζί με τους αρχαιολόγους – φροντιστές κρυφές ιστορίες των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου, με τη βοήθεια τρισδιάστατων παρουσιάσεων σε ειδικές οθόνες που θα τοποθετηθούν στην Αίθουσα του Παρθενώνα. Στις 9 μ.μ., η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων θα πλαισιώσει μουσικά την περιήγηση των επισκεπτών με αγαπημένες μελωδίες από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Παράλληλα, στα πωλητήρια του Μουσείου θα ξεκινήσει η διάθεση δύο επετειακών αντιγράφων γλυπτών: της κεφαλής του Ποσειδώνα και της Αρτεμης από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα.
v.tzevelekou@efsyn.gr
Info: Μουσείο της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ.: 210 9000900. Πέμπτη 20 Ιουνίου, γενική είσοδος 3 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου