Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η ΙΒ’ ΕΠΚΑ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η αίθουσα του καθημερινού βίου των Ηπειρωτών, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
 
  από Archaeology newsroom - Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013
Με εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο Βίτσας Ζαγορίου συμμετέχει η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013.


Συγκεκριμένα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα. Το πρώτο, με τίτλο «Ναϊάδες, νύμφες τραγουδούν στου ποταμού την άκρη», απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και μέσα από την αφήγηση ενός παραμυθιού, στοχεύει στην καλλιέργεια του προβληματισμού αναφορικά με τη διαχείριση του νερού ως απειλούμενου αγαθού.
Το δεύτερο, με τίτλο «Ξεφυλλίζοντας το φυτολόγιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων», απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου και μέσα από την παρουσίαση παραστάσεων φυτών σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου, αποσκοπεί στην υπογράμμιση της δυναμικής σχέσης μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης. Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές αναφορικά με την ανάγκη διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων είναι η αρχαιολόγος της ΙΒ’ ΕΠΚΑ Ελένη Βασιλείου.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Βίτσας Ζαγορίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Βίτσα Ζαγορίου: Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο» σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου και τη συμμετοχή της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών. Οι μαθητές καλούνται μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο, με σημεία-σταθμούς, μεταξύ άλλων, τον αρχαιολογικό χώρο Βίτσας, τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και το Μεσοχώρι του σύγχρονου οικισμού να γνωρίσουν την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου τους, καθώς και την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, προκειμένου να κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι: Ιουλία Κατσαδήμα (αρχαιολόγος ΙΒ’ ΕΠΚΑ), Ανθή Φιλίδου (αρχαιολόγος 8η ΕΒΑ), Δημήτρης Κουνάβος (αρχιτέκτων μηχανικός ΥΝΜΤΕΗ) και Έφη Εξάρχου (M.Sc Μηχανικός Περιβάλλοντος, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη ΙΒ’ ΕΠΚΑ στα τηλέφωνα: 26510 01089, 26510 10075, 26510 01078.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου