Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

«Ασπίδα» στον αρχαίο Δίολκο

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Ο αρχαίος Δίολκος, εντυπωσιακό τεχνικό έργο, θα προστατευθεί, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί.

Η οριστική μελέτη του έργου «Προστασία όδευσης Αρχαίου Διόλκου» συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
Η οριστική µελέτη του έργου «Προστασία όδευσης Αρχαίου Διόλκου» συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο. Την υποστήριξη του έργου είχε αναλάβει η «Εγνατία Οδός» και τη χορηγία το Καζίνο Λουτρακίου.
Ο δίολκος κατασκευάστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα πιθανότατα επί Περιάνδρου. Πρόκειται για λιθόστρωτο δρόµο µε αυλακιές που ένωνε την παραλία του Σχοινούντα µε το δυτικό πέρας του σηµερινού καναλιού, µεταξύ της Νέας Κορίνθου και του Λουτρακίου. Αποτελεί την πρώτη συστηµατική προσπάθεια µεταφοράς εµπορευµάτων και κυρίως πολεµικών πλοίων από τον Σαρωνικό προς τον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα, για την αποφυγή του επικίνδυνου περίπλου της Πελοποννήσου (190 περίπου µίλια).

Το συνολικό του µήκος ήταν περί τα 8 χιλ. Σήµερα είναι γνωστή η πορεία του σε ένα µήκος 1.100 περίπου µέτρων. Τµήµατά του σώζονται ορατά στο δυτικό άκρο της σηµερινής διώρυγας. Η διίσθµιση των πλοίων γινόταν επί λιθόστρωτης οδού, το πλάτος της οποίας κυµαινόταν µεταξύ 3,50 και 4,00 µέτρων. Στα νοτιοανατολικά της προβλήτας στις αρχές του 4ου π.Χ. αιώνα φαίνεται πως εγκαταστάθηκε ξύλινη µηχανή ανύψωσης.
Οπως είπε ο διευθυντής Δηµοσθένης Σβολόπουλος στο συµβούλιο, «κυµατισµοί, αιολική διάβρωση και αλατονέφωση διέβρωσαν την ακτή και µετέβαλαν την ακτογραµµή. Η διάβρωση του νότιου πρανούς είχε ως αποτέλεσµα το θαλάσσιο µέτωπο να έρθει σε άµεση επαφή µε το µνηµείο, το οποίο και διέβρωσε - και συνεχίζει να διαβρώνει – ενώ παρατηρείται προϊούσα µεταβολή της ακτογραµµής. Μεγάλο τµήµα του µνηµείου έχει καταρρεύσει και βρίσκεται εντός της θαλάσσης».
Πριν την έναρξη του έργου προβλέπεται ο εντοπισµός, η αλίευση και η µεταφορά των βυθισµένων µελών στις εγκαταστάσεις του εργοταξίου. Παράλληλα θα ληφθούν µέτρα προστασίας του κατά χώραν σωζόµενου τµήµατος του µνηµείου, µε επίχωση κατάλληλου πάχους.
Η Λίνα Μενδώνη εξήρε τις συντονισµένες προσπάθειες µε το υπουργείο Περιβάλλοντος και µε επιστήµονες που οδήγησαν σε ευτυχή κατάληξη 15 χρόνια µετά.
Αγγελική Κώττη
ΕΘΝΟΣ
«E» 6/6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου