6 Jun 2013, http://neoskosmos.com
Στελέχη και μέλη της «Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη» της Αυστραλίας έβγαλαν από το αρχείο τους και συμπεριέλαβαν σε μια περιεκτική έκθεση παλιές φωτογραφίες, φυλλάδια, περιοδικά και άλλα αντικείμενα που παρέπεμπαν στη δράση της νιότης τους, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, τότε που νεοφερμένοι μετανάστες, μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο , πάλευαν και για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.
«Το φωτοστέφανο για την ίδρυση της Νεολαίας δεν πρέπει να πάει σε πρόσωπα. Ήταν μια συνέχεια του προοδευτικού κινήματος στην παροικία. Πρέπει, όμως, να πούμε ότι οι νέοι και νέες που ήμασταν στον Εργατικό Σύνδεσμο ‘Άτλας’, με τη σωστή καθοδήγηση, συγκροτήσαμε την Νεολαία Λαμπράκη στην Αυστραλία και αφού είχε ήδη υπάρξει η ομώνυμη οργάνωση στην Ελλάδα με πρώτο πρόεδρο το Μίκη Θεοδωράκη» δήλωσε ο κ. Φωκίωνας Βούρος από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης στην Αυστραλία.
«Στην αρχή ήμασταν ένας μικρός πυρήνας ατόμων. Σιγά-σιγά, όμως, γινόμασταν περισσότεροι. Το ιδρυτικό συνέδριο έγινε στο Σίδνεϊ από τις 8 έως τις 10 Απρίλη του 1966 με τη συμμετοχή αντιπροσώπων και από τη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα και τη Βρισβάνη» είπε ο κ. Βούρος στη συνέντευξή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, και ερωτηθείς για την δράση της οργάνωσης, σημείωσε:
«Αγωνιστήκαμε εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, κατά της στρατολόγησης Ελλήνων μεταναστών και, βέβαια, πολεμήσαμε την χούντα. Παράλληλα, αναπτύξαμε έντονη πολιτιστική δράση, με χορευτικό συγκρότημα, χορωδία και άλλα».
«Η πρώτη αντιδικτατορική αφίσα που βγήκε στο Σίδνεϊ, ήταν από την Νεολαία Λαμπράκη. Έδειχνε δύο κολώνες, ένα τανκ από πίσω και το ηλιοκαμένο πρόσωπο μιας ηλικιωμένης με σύνθημα ‘Yankees and dictators out of Greece’».
«Η οργάνωση έτυχε της υποστήριξης προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της Αυστραλίας όπως από τον Tom Uren του Εργατικού Κόμματος, την νεολαιίστικη οργάνωση Eureka Youth League, το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, πολλά συνδικάτα, ενώ μεγάλη υποστήριξη είχαμε και από τον «Νέο Κόσμο» που ήταν εφημερίδα του προοδευτικού κινήματος» ανέφερε ο κ. Βούρος.
Η εκδήλωση της περασμένης Κυριακής διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Επιτροπής Εκδήλωσης Μνήμης» που συγκροτήθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό και έλαβε χώρα στο οίκημα της Ελληνικής ορθόδοξης Κοινότητας Ν.Ν.Ουαλίας στο Lakemba.
Μίλησαν και απήγγειλαν ποιήματα, του Γιάννη Ρίτσου κυρίως, πρώην Λαμπράκηδες, αλλά και νέα παιδιά της παροικίας, όπως η Άρτεμις Θοδωρή-Παπουτσή και η Ευφροσύνη Κώστα, που είχαν την επιμέλεια της παρουσίασης.
Παρουσιάστηκε βίντεο για τον Λαμπράκη και υπήρχε έκθεση φωτογραφιών από τη δράση της ομώνυμης Νεολαίας στην Αυστραλία.
Στο καλλιτεχνικό μέρος δέσποσαν τραγούδια του Θεοδωράκη, του Λοΐζου, του Λεοντή και άλλων.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Κώστας Ρόρρης, που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των πρώην «Λαμπράκηδων», και ο Θανάσης Ρόρρης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου South Coast Ν. Ν. Ουαλίας.
Στο τέλος της εκδήλωσης υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα για την καταδίκη της «Χρυσής Αυγής» και όσων αυτή πρεσβεύει και να αποτραπεί κάθε προσπάθεια δημιουργίας παραρτήματός της στην Αυστραλία.
Σημειώνουμε ότι την περασμένη συμπληρώθηκαν ακριβώς πενήντα χρόνια από το θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ήταν τα ξημερώματα στις 27 Μαΐου του 1963 που άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Πέντε μέρες πριν, στις 22 Μαΐου είχε δεχθεί το δολοφονικό χτύπημα στην συμπρωτεύουσα από παρακρατικούς. Η δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τις αυταρχικές πρακτικές του τότε ελληνικού κράτους, και λειτούργησε καταλυτικά για τις κατοπινές πολιτικές εξελίξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου