Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Από τα άδυτα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο φως της δημοσιότητας

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

05.06.2013,  http://www.xronos.gr
Αδημοσίευτες φωτογραφίες με πρόσωπα γνωστά της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου, περιλαμβάνει η έκθεση με θέμα: «Φωτογραφικές αρχειακές αποτυπώσεις»

Τα ΓΑΚ - Αρχεία νομού Ροδόπης επιχειρούν με την προβολή του αρχειακού υλικού και στο διαδίκτυο να καταστήσουν γνωστή στην τοπική κοινωνία την έννοια του "αρχείου"
Αδημοσίευτες φωτογραφίες με πρόσωπα γνωστά της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου, περιλαμβάνει η έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Φωτογραφικές αρχειακές αποτυπώσεις», που εγκαινιάστηκε στην Κομοτηνή το βράδυ της Δευτέρας 3 Ιουνίου. Στο χώρο της Καπναποθήκης τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, που συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην πόλη μας σε συνεργασία με τη Σχολή Αστυφυλάκων  και την Κοινωφελή Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού,  Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μία συνεργασία με σκοπό την ανάδειξη σπάνιου αρχειακού υλικού. Η σχολή αστυφυλάκων ξεφεύγοντας από τα στεγανά, αποφάσισε να επενδύσει στο κοινωνικό της πρόσωπο, αναδεικνύοντας έτσι δραστηριότητες και εκδηλώσεις από τις σχολές μιας άλλης εποχής. 
Επισκέψεις στις σχολές χωροφυλακής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου και της συζύγου του Ιωάννας Σεφεριάδη – Τσάτσου, του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή, της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραιφόρου, επισκέψεις στη σχολή οπλιτών χωροφυλακής του πρωθυπουργού της Ελλάδας Νικόλαου Πλαστήρα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, δραστηριότητες και εκδηλώσεις των γυναικών δοκίμων αστυφυλάκων κατά τα πρώτα έτη εισαγωγής τους στις σχολές αστυφυλάκων, δραστηριότητες και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στις σχολές χωροφυλακής, αποτυπώνονται φωτογραφικά. 
Δεκάδες φωτογραφίες ανασύρθηκαν από την υπηρεσία Γενικά Αρχεία του Κράτους για να τεθούν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αποτελούν αυτοτελή δημόσια υπηρεσία, η οποία υπάγεται απ' ευθείας στο υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η κεντρική υπηρεσία εδρεύει στην Αθήνα. Παράλληλα με την κεντρική υπηρεσία λειτουργούν και περιφερειακές υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους, οι οποίες και εδρεύουν στις πρωτεύουσες των πρώην νομών, ενώ επιπλέον, λειτουργούν και υπηρεσίες τοπικών αρχείων σε άλλες πόλεις. Ειδικότερα τα Γενικά Αρχεία του Κράτους διασώζοντας, συλλέγοντας και αξιοποιώντας τους αρχειακούς θησαυρούς της χώρας μας, προωθούν την πολιτισμική κληρονομιά και την ιστορία, ενώ παράλληλα προάγουν το επιστημονικό έργο. Μάλιστα τα ΓΑΚ - Αρχεία νομού Ροδόπης επιχειρούν με την προβολή του αρχειακού υλικού και στο διαδίκτυο να καταστήσουν γνωστή στην τοπική κοινωνία την έννοια του "αρχείου", αλλά και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με το αρχειακό τεκμήριο και την πρωτογενή έρευνα. 
 
Αυτό επιδίωξε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Παναγιώτης Κροκίδας, σε συνεργασία με τα στελέχη της Σχολής Αστυφυλάκων και τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής παρουσιάζοντας την έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Φωτογραφικές αρχειακές αποτυπώσεις». Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, η πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Σοφία Μενεσελίδου, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας, Πολιτισμού,  Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου, ο αντιδήμρχος Βασίλης Κυπριανίδης παρέστησαν στην τελετή των εγκαινίων, ενώ ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και δεκάδες εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί της σχολής αστυφυλάκων Κομοτηνής. 

Η έκθεση που φιλοξενείται στην Καπναποθήκη θα διαρκέσει από έως τις 7 Ιουνίου 2013 και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι από τις 10.00 π.μ. μέχρι τη 13.00 μ.μ. και από τις 19.00 μ.μ. μέχρι τις 21.00 μ.μ. 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου