Στον τάφο βρέθηκε χρυσό χαρακτηριστικό κάλυμμα κεφαλής και λείψανα ενδύματος
Αρχαιολόγοι στο Καζακστάν αποκάλυψαν τον τάφο μιας πριγκίπισσας της φυλής Σάκα, σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικού μέσου ενημέρωσης.Ο χώρος ταφής της ευγενούς, νεαρής ηλικίας, γυναίκας, βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ανακατασκευής της οδού Τασκένδης-Μπάκτι στην περιοχή Ουρζχάρ. Η αρχαιολογική αποστολή που αποτελείται από καθηγητές και φοιτητές των ινστιτούτων Σεμιρπαλατίνσκ και Παυλοντάρ αποκάλυψαν τον επενδεδυμένο με λίθους ταφικό λάκκο σε βάθος 1,7 μ. στο εσωτερικό τύμβου.
Αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου μαρτυρούν ότι η νεκρή προερχόταν από προεξέχουσα φυλή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το χρυσό κάλυμμα κεφαλής που μοιάζει με καζάκικο “Σαουκέλε” (τοπικό γυναικείο κάλυμμα κεφαλής) είναι το πιο πολύτιμο για την έρευνα εύρημα. «Το μυτερό χρυσό κάλυμμα κεφαλής με ζωόμορφα μοτίβα φέρει στην κορυφή βελόσχημη απόληξη και διακοσμείται επίσης με σπείρα από χρυσό σύρμα και άλλα κοσμήματα. Ένα παρόμοιο κάλυμμα ήταν τμήμα της παραδοσιακής στολής των αρχηγών της φυλής Σάκα. Είναι πιθανό η γυναίκα να ήταν κόρη αρχηγού της φυλής Σάκα Τιγκραχόντα», λέει ο Τιμούρ Σμαγκούλοφ. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο ερευνητή, η νεαρή Τόμιρις, που αργότερα έγινε βασίλισσα-πολεμίστρια, φορούσε παρόμοιο κάλυμμα.
Στον τάφο της πριγκίπισσας βρέθηκαν επίσης τμήματα υφάσματος από γαλάζια και πράσινα ενδύματα, χρυσά σκουλαρίκια, κεραμικά και ξύλινα αγγεία, οστά από θυσιασμένο πρόβατο και λίθινος βωμός.
«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο τάφος της “πριγκίπισσας του Ουρζχάρ” χρονολογείται στον 4ο ή 3ο αι. π.Χ.», λέειο ο Τιμούρ Σμαγκούλοφ, αναφερόμενος επίσης και σε άλλη ταφή ίδιας περιόδου γνωστής ως ”ο χρυσός άνδρας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου