Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ξεκινά αύριο η κατασκευή μουσείου των Αιγών-νέοι βασιλικοί τάφοι στη Βεργίνα

 05 Ιουνίου 2013,  http://www.imerisia-ver.gr
Το Μουσείο στη Βεργίνα ήταν πάγιο αίτημα των αρχαιολογικών υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας. Εξαγγέλθηκε πολλές φορές την τελευταία δεκαετία, αλλά πάντα έμενε στα λόγια.
 Έστω και μετά από τόσα χρόνια καθυστέρηση, τα…ψέματα τελείωσαν.
Η ανέγερση του Μουσείου των Αιγών ξεκινά. Την Πέμπτη θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό ανακοίνωσε χθες η προϊσταμένη της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοταρίδου, σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου και των συνεργατών του. Η κ. Κοταρίδου ήταν αισιόδοξη για την πορεία του έργου και τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 θα έχει στηθεί εντός του Μουσείου και η έκθεση με τα εκθέματα.
Στο μουσείο ο επισκέπτης, εκτός από τα εκθέματα, θα έχει την ευκαιρία να κάνει ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Μακεδονία και να λαμβάνει πληροφορίες για την ιστορία της, τους βασιλείς της και τη διαδρομή τους κλπ. Εκτός από την έναρξη εργασιών για το Μουσείο, η κ. Κοταρίδου είχε άλλη μια είδηση που αφορούσε στη Βεργίνα, ή τις Αιγές, όπως ζητά να λέγονται. Αποκάλυψε ότι βρέθηκαν νέοι βασιλικοί τάφοι, αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερο. «Οι ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες» είπε η κ. Κοταρίδου.


Βρέθηκαν οι εγκαταστάσεις της Σχολής Αριστοτέλους;
Οι αποκαλύψεις διαδέχονταν η μία την άλλη στην τοποθέτηση της κ. Κοταρίδου, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Μιλώντας για το σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής της Μίεζας, είπε ότι οι αρχαιολόγοι έχουν βρει, σε ιδιωτικό χώρο, ένα μεγάλο αρχαίο δημόσιο συγκρότημα, δίπλα στο θέατρο της Μίεζας. Η εκτίμηση είναι ότι δεν αποκλείεται να είναι οι εγκαταστάσεις της Σχολής του Αριστοτέλη. Για να προχωρήσει η ανάδειξη του ευρήματος, ο δήμος Νάουσας σε συνεργασία με την αρχαιολογία, θα προσπαθήσει μέσα από μια σειρά ανταλλαγών, να αποκτήσει τα ακίνητα γύρω από το θέατρο της Μίεζας, για να αξιοποιηθούν. Αναφορικά με την αξιοποίηση της Μιέζας, στόχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι να ενοποιηθεί όλος ο αρχαιολογικός και να προχωρήσουν οι μελέτες. "Το 2014 πρέπει να έχουμε όλες τις μελέτες έτοιμες, για να τις εντάξουμε στο νέο κοινοτικό πακέτο στήριξης" είπε η κ. Κοταρίδου. Εκτός από τις διαδρομές στον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο, στόχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι να δημιουργηθούν "πράσινες δράσεις", αλλά και ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα εργασίας για την ανάδειξη αρχαίου θεάτρου. "Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε τον επισκέπτη. Να χρειάζεται 2-3 ημέρες, για να επισκεφθεί τα μνημεία. Αυτή την περίοδο εκπονούμε κι ένα μάστερ πλαν για τη Βέροια. Θέλουμε να ανοίξουμε πολλές από τις κλειστές εκκλησίες" είπε η κ. Κοταρίδου.
Στη συνέντευξη τύπου, παρών ήταν και ο δήμαρχος Νάουσας. «Το Υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρώνει την αναστήλωση του θεάτρου της Μίεζας. Υπόθεση όλων μας είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου. Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε στις ανταλλαγές εκτάσεων γύρω από το θέατρο της Μίεζας, για να τις αξιοποιήσουμε. Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης θα κάνουμε μια εκδήλωση το καλοκαίρι, μουσική συναυλία ή παράσταση, για να του δώσουμε ζωή» είπε ο κ. Καραμπατζός.
Το Διάζωμα
Τελευταίος στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, μίλησε ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος. «Όσοι συμμετέχουμε στο ΔΙΑΖΩΜΑ είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη την αγάπη μας για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητα μας. Ανοιχτό σε όλους, το ΔΙΑΖΩΜΑ επιδιώκει να ανοίξει μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εκεί ακριβώς όπου συντελέσθηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθισε η πολιτιστική και πνευματική δημιουργία» είπε ο κ. Μπένος και αναφέρθηκε στο τρόπο που λειτουργεί το «Διάζωμα»..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου