Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Το «Αλφαβητάρι Πολέμου» του Μπρεχτ σε σύγχρονη βερσιόν


Οι φωτογράφοι Broomberg και Chanarin με ένα βραβείο κι ένα σκάνδαλο


getFzsxileΚαι να που ο Μπέρτολντ Μπρεχτ εξακολουθεί να εμπνέει όχι μόνο σκηνοθέτες, θεατρικούς συγγραφείς και ηθοποιούς, αλλά και φωτογράφους. Το δίδυμο των Αdam Broomberg και Oliver Chanarin, που έχει την έδρα του στο Λονδινο, κέρδισε το πολύ σημαντικό βραβείο φωτογραφίας Deutsche Borse για ένα βιβλίο που έχει άμεση σχέση με τον μεγάλο Γερμανό δραματουργό.

Το «War Primer 2» χρησιμοποιεί πλάνα από το Ιντερνετ και πρόχειρα βιντεάκια και ενσταντανέ από κινητά τηλέφωνα για να σχολιάσει με τη βοήθεια μικρών κειμένων -σχεδόν λεζάντες- τον ύποπτο ρόλο της φωτογραφίας στον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Η επιτροπή χειροκρότησε τον τρόπο με τον οποίο το βιβλίο, που πρωτοεκδόθηκε από τον μικρό εκδοτικό οίκο Mack Books, «σπρώχνει στα όριά της τη φωτογραφία, εξερευνά τη σύνθετη σχέση μεταξύ εικόνας και κειμένου, ενώ παράλληλα τρέφεται από το παρελθόν της φωτογραφίας και τη σύγχρονη εξέλιξή της».


Πού κολλάει στα παραπάνω ο Μπρεχτ; Απλούστατα το «War Primer 2» δεν είναι παρά μια σύγχρονη εξέλιξη του «War Primer», όπως είναι ο αγγλικός τίτλος ενός από τα λιγότερο γνωστά έργα του συγγραφέα. Πρόκειται για το «Αλφαβητάρι Πολέμου», που ο Μπρεχτ εξέδωσε το 1955 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όντας διευθυντής του Μπερλίνερ Ανσάμπλ και κυρίαρχη μορφή του καθεστώτος. Εναν χρόνο αργότερα πέθανε.

Το αλφαβητάρι αποτελούνταν από «φωτο-επιγράμματα», δηλαδή από μια σύνθεση ποιημάτων του Μπρεχτ με φωτογραφίες του πολέμου, που είχαν δημοσιευτεί σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας, κυρίως το «Life». Κάθε φωτογραφία συνοδευόταν και σχολιαζόταν από τέσσερις ομοιοκατάληκτους στίχους. Πρότυπο του Μπρεχτ ήταν τα αρχαία ελληνικά επιγράμματα, που σκαλίζονταν πάνω στους τάφους. Στόχος, φυσικά, του κομμουνιστή Μπρεχτ ήταν να δείξει ότι «η φωτογραφία στα χέρια των αστών είναι ένα τρομερό όπλο εναντίον της αλήθειας».

Κάτι ανάλογο έκαναν και οι τολμηροί και προκλητικοί Broomberg και Chanarin. Ο Μπους, η Χίλαρι, Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, νεκροί, διαμελισμένοι παρελαύνουν από το δικό τους «αλφαβητάρι». Πήραν το βραβείο τους, μαζί με 30 χιλιάδες λίρες, από τα χέρια του γνωστού σκηνοθέτη Μάικ Φίγκις σε τελετή στη Photographers” Gallery του Λονδίνου, σε μια στιγμή που η νέα τους δουλειά, με τίτλο «Holy Bible» έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα συζητήσεων.

Στο πιο τολμηρό ώς τώρα έργο τους οι δύο φωτογράφοι δίνουν τη μορφή μιας κλασικής, δερματόδετης, με χρυσό τίτλο Βίβλου. Στο εσωτερικό της, όμως, προβοκάτορες και σχεδόν βλάσφημοι (για κάποιους) αντιπαραθέτουν σε κρίσιμα σημεία του ιερού κειμένου φωτογραφίες γυμνών γυναικών, σοκαριστικές εικόνες από το Ολοκαύτωμα, Παλαιστίνιους καμικάζι σε αποστολές αυτοκτονίας, έναν νεαρό άνδρα σε στύση, σκηνές σεξ.

Επιμ. Β.Γεωργ.
13/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου