Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Αναζητώντας τον μύθο της Αμέλια Ερχαρτ


 
Ερευνητές εκτιμούν ότι ίσως εντόπισαν στον βυθό το αεροπλάνο της πρωτοπόρου αεροπόρου
Αναζητώντας τον μύθο της Αμέλια Ερχαρτ
εκτύπωση  

Εδώ και δεκαετίες, η τύχη της ατρόμητης αμερικανίδας πιλότου και συγγραφέως Αμέλια Ερχαρτ, η οποία ξεκίνησε το 1937 για να κάνει τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο και χάθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παραμένει αίνιγμα για τους απανταχού λάτρεις των ιστορικών μυστηρίων. Τώρα όμως η θαμπή εικόνα ενός σόναρ που απεικονίζει ένα ναυαγισμένο αεροπλάνο ίσως αποτελεί το κλειδί για την εξαφάνιση τόσο της πρωτοπόρου αεροπόρου όσο και του αεροσκάφους της με το όνομα «Ηλέκτρα» πριν από 76 χρόνια.

Οι πιθανές θεωρίες για τον χαμό μιας από τις πιο διάσημες Αμερικανίδες του Μεσοπολέμου ήταν ως τώρα πολλές και συμπεριελάμβαναν  τη συντριβή του αεροπλάνου της κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό ή ακόμη και την αιχμαλωσία και τη μυστική εκτέλεσή της από τους Ιάπωνες. Ωστόσο σύμφωνα με ερευνητές της Διεθνούς Ομάδας Ανεύρεσης Ιστορικών Αεροσκαφών (TIGHAR) υπάρχουν στοιχεία που στηρίζουν ότι η Ερχαρτ μαζί με τον πλοηγό της Φρεντ Νούμαν έκανε αναγκαστική προσγείωση σε έναν απομακρυσμένο ύφαλο και έπειτα το αεροπλάνο της παρασύρθηκε στον ωκεανό και βυθίστηκε στα ανοιχτά της νήσου Νικουμαρόρο στη Δημοκρατία του Κιριμπάτι.

Οι ειδικοί του TIGHAR με επικεφαλής τον Ρικ Γκίλεσπι αποκάλυψαν ότι μια εξαιρετικά ενδελεχής ανάλυση των εικόνων που «έπιασε» ένα σόναρ τον Ιούλιο 2012 έδειξε μια ανωμαλία στις παρυφές ενός υφάλου σε βάθος περίπου 180 μέτρων, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί τμήμα του «Ηλέκτρα». Η ομάδα χαρακτήρισε την ανακάλυψη «συναρπαστική» και συνάμα «αγωνιώδη», μια και ακόμη τίποτε δεν είναι σίγουρο. «Ισως η ανωμαλία να οφείλεται σε κοραλλιογενή σχηματισμό ο οποίος τυγχάνει να δίνει τέτοια επιστροφή στο σόναρ που να μη μοιάζει με κανέναν άλλο κοραλλιογενή σχηματισμό σε ολόκληρη την πλαγιά του υφάλου. Μπορεί πάλι να πρόκειται για βυθισμένο ψαράδικο που δεν αναφέρεται  σε κανένα ιστορικό αρχείο» λένε.  

Ωστόσο ο εντοπισμός της ανεξήγητης «ουλής» ή σκιάς ήταν αρκετός για να κινητοποιήσει την ομάδα να προσπαθήσει να βρει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στο σημείο. «Αυτό που αρχικά τράβηξε την προσοχή μας είναι ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επιστροφή ήχου από το σόναρ που να μοιάζει με το σύνολο των στοιχείων που συλλέχθηκαν. Πρόκειται πραγματικά για ανωμαλία του κοραλλιογενούς υποστρώματος και όταν ψάχνει κανείς για αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί από ανθρώπους, σε αντιδιαστολή με το φυσικό περιβάλλον, οι ανωμαλίες είναι καλό σημάδι» εξηγεί ο Γκίλεσπι. Οι εικόνες που προκάλεσαν τον ενθουσιασμό της ομάδας ελήφθησαν από ένα υποβρύχιο-ρομπότ, το οποίο χρησιμοποιεί πολυδεσμικό σόναρ για να σαρώνει τον πυθμένα του ωκεανού.  

Ελάχιστα μυστήρια που αφορούν χαμένα αεροσκάφη έχουν ιντριγκάρει περισσότερο το κοινό από την εξαφάνιση της Ερχαρτ, η οποία το 1932 μπήκε στις καρδιές σχεδόν ολόκληρης της υφηλίου ως η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να διασχίσει πετώντας μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πέντε χρόνια αργότερα, ύστερα από κοπιώδη προγραμματισμό, η Ερχαρτ ξεκίνησε να κάνει τον γύρο του κόσμου ακολουθώντας λίγο-πολύ τη γραμμή του Ισημερινού.

Η ομάδα του TIGHAR πιστεύει ότι η αεροπόρος ενδέχεται να προσγείωσε το αεροπλάνο της σε ξέρα και ότι αυτό έπειτα παρασύρθηκε στα βάθη του ωκεανού, πάνω στον επίμαχο ύφαλο. Απ' όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνη χάθηκε μαζί με το «Ηλέκτρα». Αν αυτή η εκδοχή ισχύει, είναι πιθανό να βρήκε καταφύγιο σε κοντινή στεριά και να επέζησε εκεί επί εβδομάδες ως ναυαγός. Εξάλλου η ομάδα αρχικά μετέβη στην εν λόγω περιοχή για να διεξαγάγει έρευνες ύστερα από φωτογραφία πολεμικού ερευνητικού πλοίου που έδειχνε κάτι να προεξέχει από το νερό και έμοιαζε με εξοπλισμό προσγείωσης αεροσκάφους.

Κατά το βράδυ της εξαφάνισής του από τα ραντάρ το «Ηλέκτρα» αναμενόταν να προσγειωθεί στη νήσο Χάουλαντ, μεταξύ Χαβάης και Αυστραλίας. Καθώς ποτέ δεν βρέθηκαν τα συντρίμμια του, οι θεωρίες συνωμοσίας αφθονούσαν επί δεκαετίες και μερικές από αυτές ήθελαν την Ερχαρτ ακόμη και να έχει αποφασίσει να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της στην ανωνυμία και να έχει επιστρέψει στη γενέτειρά της, το Νιου Τζέρσι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ερχαρτ έγινε μύθος μετά τον θάνατό της, είχε όμως ήδη κερδίσει πολλές διακρίσεις και είχε γίνει διάσημη και πριν από τον θάνατό της. Μέσω των εγχειρημάτων της ως πιλότου κέρδισε πολλά μετάλλια και πρωτιές για το φύλο της, έγραψε βιβλία που έγιναν μπεστ-σέλερ, ενώ ήταν φεμινίστρια και μέλος του αμερικανικού Εθνικού Κόμματος Γυναικών.


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 4 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου