Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Στέρεψαν κονδύλια αναστήλωσης εκκλησιών

Εξαντλήθηκαν τα κονδύλια για την αναστήλωση των ιστορικών μνημείων και των εκκλησιών στα κατεχόμενα.
 ekklisia katexomena

Τα περισσότερα κονδύλια προέρχονται από διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όπως αναφέρθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων απαιτούνται άλλα €40 εκ. με €50 εκ. για τη συντήρηση όλων των μνημείων και εκκλησιών τα οποία βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Ο Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε ότι με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η αναστήλωση της Παναγίας της Μελανδρίνας, του Προφήτη Ηλία στη Φιλιά, στην Παναγία στο Τραχώνι της Κυθραίας έχει εξαντληθεί το κονδύλι των €2 εκ. και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος κάποια έργα για τα οποία έγινε μελέτη να μην υλοποιηθούν εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης.


Εν τω μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στην επιτροπή εκκρεμεί και η επιδιόρθωση άλλων έντεκα μνημείων, ανάμεσα τους η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου όπου το κόστος της επιδιόρθωσης της θα ανέλθει στα €4 εκ.

Μόνο για τη διενέργεια μελέτης του έργου θα χρειαστούν €50 χιλ.

Ο προεδρεύων της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι τα μέλη της επιτροπής θα ασκήσουν πιέσεις για την εξεύρεση χρηματοδότησης .

Παράλληλα κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να διεκδικήσει και την άντληση επιπλέον ευρωπαϊκών κονδυλίων και απηύθυνε έκκληση και σε ιδιώτες ευεργέτες και οργανισμούς να συνδράμουν στην χρηματοδότηση των έργων.

Σύμφωνα με τον κ.Παπαγεωργίου κάποια ιστορικά μνημεία καταστράφηκαν, κάποια άλλα βρίσκονται υπό κατάρρευση και θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις για να διασωθούν.

Υπάρχει κίνδυνος για αφανισμό της πολιτιστικής κληρονομίας της Κύπρου, προειδοποίησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγίαννης ο οποίος εισηγήθηκε τη δημιουργία ειδικού ταμείου για διάσωση της πολιτιστικής κληρονομίας.

Ζήτησε, όπως από τα €25 εκ. που θα διαθέσει η ΕΕ στους τουρκοκύπριους μέρος των χρημάτων να διατεθεί για διάσωση των ιστορικών μνημείων της Κύπρου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης, μέσω δωρητών και της ΕΕ.

Εισηγήθηκε επίσης όπως η πολιτεία περιλάβει τη διάσωση των ιστορικών μνημείων στον προϋπολογισμό.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05/06/2013 16:51,  http://www.stockwatch.com.cy

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου