Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Κατάντησαν τα μνημεία μας τουριστική ατραξιόν για να βγάζουν λεφτά στα κατεχόμενα


Δεν υπάρχει ίχνος σεβασμού για την πολιτιστική μας κληρονομιά στα κατεχόμενα, όπου όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια χθεσινής συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, εκμεταλλεύονται τα μνημεία μας για τουριστικούς λόγους.


Σχολιάζοντας την αναφορά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τάκης Χατζηδημητρίου, ανέφερε πως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται , μετά την ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης κάποιων μνημείων.
Ο κύριος Χατζηδημητρίου εξέφρασε την άποψη, ότι θα πρέπει να εμπλακούν η Ελληνοκυπριακή, η Τουρκοκυπριακή πλευρά και τα Η.Ε.

Όπως ανέφερε ο Τάκης Χατζηδημητρίου στο ταμείο που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των μνημείων, έχουν απομείνει μόνο 63.000 ευρώ, με μοναδικό χορηγό την ΕΕ.

Εισήγηση μελών της Επιτροπής, αλλά και Βουλευτών, ήταν όπως στο ταμείο που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των μνημείων, συνδράμει και η εκκλησία, αφού τα πλείστα μνημεία που συντηρούνται είναι θρησκευτικά.
Στην τελική φάση αναπαλαίωσης, βρίσκεται αυτή τη στιγμή, το τζαμί της Δένειας, ενώ επελέγησαν εργολάβοι για την αποκατάσταση της Παναγίας της Μελανδρίνας στην Καλογραία, στον Προφήτη Ηλία στη Φιλιά και στην Παναγία στο Τραχώνι Κυθρέας.

Στο τελικό στάδιο προκήρυξης προσφορών, βρίσκεται το έργο στον Πύργο Οθέλλου στην Αμμόχωστο, ενώ έχουν εκπονηθεί μελέτης για τον Άγιο Νικόλα στο Συριανοχώρι, τον Άγιο Αυξέντιο στην Κώμη Κεπήρ, για το τζαμί στην Ευρέτου, το τζαμί Μουσταφά Πασιά στην Αμμόχωστο και το Μεσσαιωνικό Λουτρό, στον αρχαιολογικό χώρο στην Κάτω Πάφο.
Τελευταία ενημέρωση: 06.06.2013 | 09:06,   http://www.newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου