Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ηράκλειο: Εξελίξεις για αρχαιολογικούς χώρους, μουσείο και μνημεία

 
Θετικά είναι τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Στη συνάντηση στην οποία  μετείχαν στελέχη του υπουργείου, του δήμου και της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, δόθηκαν λύσεις προκειμένου να προχωρήσουν σημαντικά έργα.
Σύμφωνα με το δήμο Ηρακλείου, θα επιλυθούν οι όποιες  λεπτομέρειες της μελέτης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Αγίου Πέτρου, η οποία  θα επικυρωθεί από το ΚΑΣ  και άμεσα θα   υπογραφεί προγραμματική σύμβαση προκειμένου να εκτελεστεί το έργο.

Για το Μπεντενάκι, η τοπική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού o δήμος και ο ΟΛΗ θα συνεργαστούν άμεσα για την αποκατάσταση του χώρου, όπου έχει γίνει η ανασκαφική έρευνα προκειμένου να αποδοθεί για χρήση στους πολίτες.

Για την Πύλη Σαμπιονάρα, θα εγκριθεί άμεσα η τροποποιημένη μελέτη λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν ώστε να συνεχιστεί  το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης της πύλης.

Επίσης θα εγκριθεί η δημιουργία περιπατητικού μονοπατιού με ειδικό τάπητα  πάνω στα ενετικά τείχη για πεζούς και ποδηλάτες.

Ιδιαίτερη συζήτηση αποτέλεσε το αίτημα του δήμου Ηρακλείου για την ένταξη των Ενετικών Τειχών στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, θέμα για το οποίο όπως ενημερώθηκε ο κ. Κουράκης  θα  συμπεριληφθεί στον ενδεικτικό κατάλογο που έχει συντάξει η Ελλάδα όπως και το Ανάκτορο της Κνωσού  και συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή συνεργασία, ώστε ο φάκελος να είναι πλήρης και εναρμονισμένος με τις υψηλές απαιτήσεις της Ουνέσκο.

Επίσης  για το άλλο σημαντικό θέμα που έθεσε ό κ. Κουράκης αυτό του  Αρχαιολογικού  Μουσείου, ενημερώθηκε ότι  το επόμενο διάστημα θα ανοίξει όλος ο όροφος για τους επισκέπτες, ενώ όλο το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι

Ο δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε ικανοποιημένος από την καλή συνεργασία που είχε με την κ. Μενδώνη, καθώς δρομολογήθηκαν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα και παράλληλα τόνισε ότι από τους μεγάλους στόχους και υψηλούς  του Δήμου αποτελούν η ένταξη στο κατάλογο της Ουνέσκο των Ενετικών τειχών και του Ανακτόρου της Κνωσού, αλλά και ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων. 
Κώστας Βασιλάκης, Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013,  http://www.ert.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου