Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Την δημιουργία του μουσείου αγροτικής κληρονομιάς ζητά ο δήμαρχος Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013



Το θέμα της δημιουργίας Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς και Γεωργικής Τεχνολογίας στην Αλίαρτο επαναφέρει στην επικαιρότητα ο δήμαρχος Γιώργος Ντασιώτης.

Το διαχρονικό αυτό αίτημα θέτει με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητά να εξετάσει το θέμα.

«Με βάση την 8996/12-10-2006 απόφαση του ΥΠΑΑΤ , εντάχθηκε στο Μέτρο 4.6.Α2 του ΕΠΑΑΥ- ΑΥ 2000-2006 Πράξη με τίτλο: « Ίδρυση Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς και Γεωργικής Τεχνολογίας στην Αλίαρτο Ν. Βοιωτίας», με συνολικό κόστος 3.000.000 Ευρώ, αποτελούμενη από έξι υποέργα», σημειώνει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Στη συνέχεια εγκρίθηκε πίστωση μέχρι του ποσού των 2.277.150 ευρώ. Έγινε ο μειοδοτικός διαγωνισμός, εγκρίθηκε το αποτέλεσμα με το σύστημα μελέτη -κατασκευή και αποφασίστηκε η ανάθεση των εργασιών στην εταιρεία «ΟΚΤΑΝΑ Α.Ε.», με προϋπολογισμό προσφοράς 1.532.076,00 ΕΥΡΏ και κατ’ αποκοπή αμοιβή μελέτης 131.760,00 ΕΥΡΩ χωρίς ΦΠΑ»....


Ακολούθως το 2008 υπεγράφη και ιδιωτικό συμφωνητικό αλλά το 2010 ανακοινώθηκε η διακοπή χρηματοδότησης του έργου.

Με την επιστολή του ο κ. Ντασιώτης επισημαίνει στον κ. Υπουργό ότι ο δήμος Αλιάρτου είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός και η ιστορία του στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας είναι τεράστια θυμίζοντας ότι η πόλη της Αλιάρτου αποτέλεσε την έδρα της Αγγλικής Εταιρείας «Lake Copais Co Ltd», η οποία αποξήρανε την λίμνη της Κωπαΐδας, αλλάζοντας την οικονομία της χώρας.

Επισημαίνει δε ότι στην Αλίαρτο σώζονται βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, τα οποία χρησιμοποιούσε η εταιρεία «Lake Copais Co Ltd» τα οποία στέγαζαν τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας και τους χώρους κατοικίας των Άγγλων στελεχών της. Υπήρχαν επίσης, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και δύο νερόμυλοι. Παράλληλα σημείο αναφοράς είναι οι γνωστοί κήποι Αλιάρτου» μια περιοχή110 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, η οποία «αποτελεί ένα μοναδικό στην Ελλάδα βοτανολογικό κήπο αγγλικού τύπου, μέσα στον οποίο βρίσκονται αγροτοβιομηχανικά κτίσματα, κατοικίες και κτίρια διοίκησης , τα οποία κατασκεύασε η αγγλική εταιρεία αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας».

Μάλιστα τα κτίρια που από το 1953 ανήκουν στον Οργανισμό Κωπαΐδας έχουν κυρωθεί διατηρητέα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1991.

«Το μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς και Γεωργικής Τεχνολογίας, που επρόκειτο να γίνει και δυστυχώς απεντάχθηκε, θα στεγαζόταν σε ένα από τα κτήρια που λειτουργούσε ως εκκοκκιστήριο, το οποίο με τον εξοπλισμό που έφερε, ήταν ήδη «έτοιμο μουσείο». Δυστυχώς όμως, το κτίριο καταρρέει, όπως και όλα τα υπόλοιπα και ο εξοπλισμός του λεηλατείται καθημερινά», τονίζει ο Γ. Ντασιώτης.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Το μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς και Γεωργικής Τεχνολογίας είναι απολύτως αναγκαίο σε μια περιοχή όπως η Αλίαρτος και η οικονομική κρίση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία καταστροφής του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της χώρας, αλλά αντιθέτως αφορμή για την διαφύλαξη και ενίσχυσή του» και ζητά να επανεξεταστεί το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου