Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Τοπικά Προϊόντα & Γαστρονομία ως Άυλη Κληρονομιά"

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013, 20:10
"Τοπικά Προϊόντα & Γαστρονομία ως Άυλη Κληρονομιά" το σημερινό εργαστήριο στις Μηλιές
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Διακρατικά εργαστήρια και εκδηλώσεις στο Νότιο Πήλιο με θέματα:
Τοπικά Προϊόντα και Γαστρονομία, Παραδοσιακά Επαγγέλματα και Δεξιότητες, καθώς και Σιδηροδρομική Κληρονομιά

 

Τοπικά Προϊόντα & Γαστρονομία ως Άυλη Κληρονομιά ήταν το θέμα του εργαστηρίου που έγινε  την Παρασκευή 7-6-2013 στο Ευδόξιο Μηλεών, στο πλαίσιο του διακρατικού έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS - Πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG IVC της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ηγέτης εταίρος είναι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου, κ. Κ. Παπαμαρκάκης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους εταίρους στις Μηλιές, αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της περιοχής και τόνισε τη συμβολή του έργου στην τοπική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN, το οποίο είναι εταίρος στο έργο CHARTS, κ. Κ. Χαλέβας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα αποτελέσματα του έργου θα αξιοποιηθούν για την τόνωση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Πηλίου, προσφέροντας έτσι διέξοδο στην κρίση του κλάδου σε τοπικό επίπεδο.


Ο κ. Θ. Φλέρης, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νοτίου Πηλίου, σημείωσε με τη σειρά του ότι η συνάντηση αυτή ήταν «ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στην πολιτιστική πρωτεύουσα του Δήμου Νοτίου Πηλίου, τις Μηλιές, στην παρούσα συγκυρία της κρίσης».
Στην παρουσίαση των δράσεων-εκδηλώσεων του τριημέρου προέβη ο Συντονιστής του έργου CHARTS, κ. Μ. Βουγιούκας, δίνοντας έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας και ανταλλαγή καλών πρακτικών στους τομείς της Σιδηροδρομικής Κληρονομιάς (Τρενάκι Πηλίου), της Γαστρονομίας και των Τοπικών Προϊόντων, καθώς και των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.
Εκπροσωπώντας τον ΕΟΤ, η κ. Νομπιλάκη, παρουσίασε το θέμα ‘Ελληνική Κουζίνα και Σήμα Ποιότητας’, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να πιστοποιηθούν τα ποιοτικά στοιχεία της Ελληνικής Κουζίνας, στο πλαίσιο της στήριξης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Οι Πολιτιστικές διαδρομές Κρασιού & Ελιάς ήταν το αντικείμενο της παρουσίασης των κ.κ. Βασιλιάδη και Πρίνου, επίσης εκπροσώπων του ΕΟΤ, οι οποίοι ανέλυσαν τα οφέλη των πρακτικών αυτών για τις διακρατικές πολιτιστικές και εμπορικές ανταλλαγές.
Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Αργυροπούλου, έκανε διεξοδική περιγραφή της δομής και των δράσεων του Μουσείου Ελιάς & Λαδιού Πηλίου, ενώ ο Συντονιστής του έργου, κ. Βουγιούκας, παρουσίασε εκ μέρους του Ibertur-Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης, την πρόταση του ιδρύματος να αναγνωριστεί η Καταλάνικη Κουζίνα ως άυλη κληρονομιά της UNESCΟ.
Κλείνοντας τις εργασίες του εργαστηρίου, ο κ. Απ. Παπατόλιας, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάς, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία αυτών των συναντήσεων για την προοπτική της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ολοκλήρωσης, μέσα από τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι εταίροι από τη Λετονία και την Ουαλία για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδας - Ν. Αγχιάλου ως εργαλείο για την τόνωση του τουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Θέμα Εργαστηρίου: Τοπικά προϊόντα και γαστρονομία: Ανάδειξη και προβολή τοπικής κουζίνας και γευσιγνωσίας, χρήση και ανάδειξη τοπικών προϊόντων Πηλίου, υγιεινή διατροφή, παραδοσιακές συνταγές, προβολή τοπικής ταυτότητας μέσω οινο-γαστρονομικού τουρισμού, προώθηση Πηλιορείτικης τοπικής κουζίνας για ένταξη στο κατάλογο άυλης κληρονομιάς της Ουνέσκο. Συνδυασμός με τη παράδοση της ελιάς και ελαιόλαδου, θαλασσινά, λουκάνικα Πηλίου, γλυκά κουταλιού, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου