ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο μεγάλων διαστάσεων περίπτερο 6 της ΔΕΘ θα στεγαστεί -κατά πάσα
πιθανότητα- το υπερ-μουσείο μοντέρνας τέχνης που αποκτά η Θεσσαλονίκη,
μετά τη συγχώνευση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Ετσι στο κέντρο της πόλης δημιουργείται ένα πολιτιστικό τρίγωνο από το
Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο
Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, όπως θα ονομάζεται το νέο μουσείο.Η ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου φορέα έγινε με πανηγυρικό τρόπο πριν από 4 μήνες από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος δήλωσε τότε ότι «τρέχουν οι διαδικασίες», ωστόσο υπήρξαν δυστοκίες στη συνέχεια και οι διοικήσεις των δύο μουσείων που χαιρέτισαν την εξαγγελία, ακόμη αναμένουν την ίδρυση του φορέα.
«Προσπαθήσαμε πάρα πολύ γι' αυτήν τη συγχώνευση, τονίζουμε όμως συνεχώς ότι πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, ένα νέο μουσείο, που θα λειτουργεί με άλλο τρόπο, με διεθνή standards, με αξιοκρατία και επιπλέον θα προικοδοτηθεί σωστά», είπε στο«Εθνος» η πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά.
Σύμφωνα με την κ. Κοσκινά, ο νέος φορέας δεν πρέπει να κληρονομήσει τα χρέη του παρελθόντος, αλλά να συσταθεί ένας εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του και όλα να κινούνται στο φως.
Το Κ.Μ.Σ.Τ. ευελπιστεί ότι θα βρεθεί ένας μεγάλος χώρος -η αρχική ιδέα της ΥΦΑΝΕΤ εγκαταλείπεται, καθώς το κτίριο τελεί υπό κατάληψη από τον Μάρτιο του 2004 και είναι τεράστιο το κόστος ανακατασκευής του-, για να στεγαστεί σε μόνιμη βάση η συλλογή Κωστάκη, που αριθμεί 1.200 έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας.
Σήμερα η συλλογή του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη φιλοξενείται σε ειδικό χώρο της Μονής Λαζαριστών, όπου και η έδρα του Κ.Μ.Σ.Τ., εκεί όμως μπορούν να εκτεθούν μόνο 100 από τα έργα και το κοινό δεν μπορεί να εκτιμήσει τον πολύτιμο θησαυρό που έχει αποκτήσει από το 2000 η Θεσσαλονίκη και η χώρα ολόκληρη.
4.500 τ.μ.
Σύμφωνη με τη συγχώνευση των δύο μουσείων είναι και η διοίκηση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο στεγάζεται σε ένα μικρό περίπτερο της ΔΕΘ, που επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε εκ βάθρων αρχικά από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997» και στη συνέχεια με συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σήμερα καλύπτει μία έκταση 4.500 τ.μ. με μία πολύ σημαντική μόνιμη συλλογή έργων μοντέρνας τέχνης, σπουδαίων εικαστικών καλλιτεχνών, ενώ κατά διαστήματα φιλοξενεί πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκδηλώσεις.
«Εμείς έχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας στο υπουργείο. Εκτιμούμε ότι η συγχώνευση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θεωρούμε ως την προσφορότερη πρόταση για στέγαση αυτή του περιπτέρου 6 της ΔΕΘ, που έχει μεγάλους χώρους και βρίσκεται στο πλέον κεντρικό σημείο», μας είπε η πρόεδρος του Μ.Μ.Σ.Τ. Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Δ.Σ. και του Συλλόγου Φίλων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έχουν ζητήσει να μετέχουν δύο μέλη τους στο Δ.Σ. του νεοσύστατου φορέα, για τον οποίο, ωστόσο, κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πότε θα συσταθεί και με ποιο οργανόγραμμα θα λειτουργεί.
Σημειώνεται ότι το Μουσείο Φωτογραφίας, που σήμερα υπάγεται στο Κ.Μ.Σ.Τ., δεν θα περιλαμβάνεται στον νέο φορέα, καθώς, όπως είπε ο κ. Τζαβάρας, θα παραμείνει αυτοτελές και μάλιστα θα ενισχυθεί.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ΕΘΝΟΣ
«E» 3/6
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου