Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Στο Ηρώδειο τα βραβεία Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Δύο βραβεία για την Ελλάδα στις 16 Ιουνίου
Καταληκτική και κορυφαία εκδήλωση του Συνεδρίου αποτελεί η τελετή απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013 στο Ηρώδειο.
Το 50ο επετειακό συνέδριο της Europa Nostra πραγματοποιείται φέτος στην Αθήνα, από τις  13 έως τις 16 Ιουνίου, με την ευγενική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αντιπρόσωπο της Europa Nostra στην Ελλάδα.

Μεταξύ των πολλών και σημαντικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις 4 ημέρες είναι:


Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα όπου θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Συνεδρίου και θα ανακοινωθεί ο πρώτος κατάλογος με τα 7 μνημεία της Ευρώπης, τα οποία βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τελετή Απονομής του βραβείο «Grand Prix 2012 Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» για την αναστήλωση του κτηρίου Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο κτήριο  Αβέρωφ.
Παρουσίαση των φετινών νικητών των βραβείων στο Μουσείο Μπενάκη, όπου θα πραγματοποιηθούν επίσης τα εγκαίνια της έκθεσης και η παρουσίαση του βιβλίου «Αθηναϊκές Κατοικίες του Μοντέρνου Κινήματος», το Σάββατο 15 Ιουνίου, στις 11.15 π.μ. και 3:15 μ.μ. αντίστοιχα, στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.

Συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 11 π.μ., στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της 50ης επετειακής γενικής συνέλευσης, με ομιλητές τον Πλάσιντο Ντομίνγκο, Πρόεδρο της Europa Nostra και την κα. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελετής απονομής στο Ηρώδειο


Καταληκτική και κορυφαία εκδήλωση του Συνεδρίου αποτελεί η τελετή απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013. Η εκδήλωση της τελετής απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, στις 16 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα παραστεί στην εκδήλωση, και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Δύο βραβεία για την Ελλάδα

Το κεντρικό κτήριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης βραβεύεται στην κατηγορία της «Συντήρησης».
Το ενδιαφέρον για τη φετινή τελετή απονομής μεγιστοποιείται από τη βράβευση της χώρας μας, η οποία απέσπασε δύο βραβεία. Συγκεκριμένα, το κεντρικό κτήριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης βραβεύεται στην κατηγορία της «Συντήρησης» και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως τιμάται με το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς». Τα δύο αυτά έργα είναι επίσης υποψήφια για τα βραβεία Grand Prix.

Την απονομή των βραβείων θα ακολουθήσει μουσικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «Άνθρωπος και Φύσις. Από τον Όμηρο στον Ελύτη». Συμμετέχουν: Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λυκούργος Αγγελόπουλος, Χάρης Λαμπράκης, συγκρότημα «Εν Χορδαίς». Η μουσική διεύθυνση είναι του Τάκη Φαραζή, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Λυδία Κονιόρδου.

Η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως τιμάται με το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς».
Πληροφορίες


Την τελετή απονομής μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό με την αγορά εισιτηρίου από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα από την 1η Ιουνίου. Τιμές εισιτηρίων: 10 και 5 ευρώ). Τα έσοδα θα διατεθούν για τη διάσωση του Μεσαιωνικού Πύργου της Οινόης στον Μαραθώνα. gkoul@naftemporiki.gr
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 201,   http://www.naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου