Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Δύο βραβεία Europa Nostra στα έργα της Ακρόπολης

Έντυπη Έκδοση 


Μια βραδιά αφιερωμένη σε όλους τους Ευρωπαίους ήταν η προχθεσινή στο Ηρώδειο, όπου με την απονομή των βραβείων της Europa Nostra βραβεύθηκαν οι καλύτεροι και πιο αφοσιωμένοι στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, παραλαμβάνει το Grand Prix από την επίτροπο Ανδρούλλα Βασιλείου και τον Πλάθιντο Ντομίνγκο, πρόεδρο της Europa NostraΟ καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, παραλαμβάνει το Grand Prix από την επίτροπο Ανδρούλλα Βασιλείου και τον Πλάθιντο Ντομίνγκο, πρόεδρο της Europa NostraΗ Ελλάδα είχε την τιμητική της, καθώς το έργο της αποκατάστασης της ανωδομής του κεντρικού κτηρίου των Προπυλαίων της Ακρόπολης των Αθηνών απέσπασε το βραβείο «προτίμησης του κοινού», ενώ ταυτόχρονα η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως ήταν μεταξύ των 2 νικητών των Μεγάλων Βραβείων στην κατηγορία «Μακροχρόνια υπηρεσία στην πολιτισμική κληρονομιά». Στην ίδια κατηγορία βραβεύθηκε επίσης η Γερμανία για την «Ενωση για την προαγωγή της τέχνης και του πολιτισμού στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας». Ειδικότερα για την ελληνική βράβευση η κριτική επιτροπή εξήρε το υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας που χρησιμοποιήθηκε σε ένα «υποδειγματικό έργο, το οποίο πέτυχε όχι μόνο τη διαφύλαξη αυτού του συμβολικού μνημείου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και την ενίσχυση των βασικών και κοινωνικών αξιών που ενυπάρχουν σε αυτό».

Οι υπόλοιποι νικητές είναι οι εξής: στην κατηγορία «Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Ευαισθητοποίηση» το βραβείο δόθηκε στην Πορτογαλία για το SOS Azulejo Project, στην κατηγορία «Ερευνα», στο Βέλγιο, για την «Αποκατάσταση των εξαιρετικών μηχανημάτων της ζυθοποιίας Wielemans-Ceuppens», στις Βρυξέλλες, στην κατηγορία «Συντήρηση» τα τρία βραβεία δόθηκαν στην Εσθονία για το Tallinn Seaplane Harbour, στην Ισπανία για το Roman Theatre of Medellin και στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Strawberry Hill.
Το «Imagine» του Τζον Λένον παράφρασε ο πρόεδρος της Europa Nostra, Πλάθιντο Ντομίνγκο, προτρέποντάς μας να φανταστούμε μια Ευρώπη όπου ο πολιτισμός θα αποτελέσει το κλειδί για ειρήνη, δημοκρατία και αλληλοσεβασμό μεταξύ των εθνών, ενώ προηγουμένως εξέφρασε το θαυμασμό του για την έκβαση των εργασιών στην αποκατάσταση του μνημείου της Ακρόπολης. «Ολόκληρη η Ευρώπη λέει ευχαριστώ για την προσπάθεια. Ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να εμπνεύσει». «Ηρθε η στιγμή που η Ευρώπη οφείλει να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον της. Ηρθε η στιγμή να ξεκινήσουμε μια νέα πολιτιστική αναγέννηση της Ευρώπης. Ο πολιτισμός είναι που κάνει την Ευρώπη να λέγεται Ευρώπη. Ο πολιτισμός είναι το μόνο περιουσιακό μας στοιχείο. Το μόνο χρυσωρυχείο».
Ενα από τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς ήταν και ο Κώστας Καρράς, ιδρυτής της «Ελληνικής Εταιρείας» και δύο φορές πρόεδρος της Europa Nostra, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το 1974 τα μνημεία της Ακρόπολης ήταν σε εγκατάλειψη. Σήμερα η απαξιωτική εκείνη εικόνα για τη χώρα μας έχει μεταμορφωθεί σταδιακά σε πανευρωπαϊκή αναγνώριση. Αν επιτύχουμε ανάλογα αποτελέσματα σε άλλους τομείς της εθνικής ζωής, το κύρος της χώρας μας θα ανακτηθεί γενικότερα. Προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η προσήλωση στην αρχέγονη ελληνική επιδίωξη του ποιοτικά άριστου που συνεπάγεται αποστροφή εκείνης της κοντόφθαλμης επεκτατικής πλεονεξίας που ήδη σε τόσες περιπτώσεις πόλεων, χωριών και ιδιαίτερα νησιών, κάτω από το σύνθημα της αξιοποίησης, συστηματικά απαξίωσε πολύτιμα στοιχεία της ελληνικής φύσης και του ελληνικού πολιτισμού. Οι δύο τελευταίες γενιές Ελλήνων σταθήκαμε κατώτεροι εξίσου των πατρικών μας παραδόσεων, των μελλοντικών προκλήσεων και της μοναδικότητας της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς και της ελληνικής φύσης. Η στάση μας, μια στάση επεκτατικής εκμετάλλευσης αποτέλεσε αμαρτία έναντι του θεού και αστοχία έναντι των ανθρώπων. Αγνοήσαμε ότι η φύση και ο πολιτισμός είναι τα κυριότερα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στον αμείλικτο αγώνα για οικονομική επιβίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου