Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ανασκαφικός οργασμός στην Αρχαία Σικυώνα

22/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μετά από 70 χρόνια οι εργασίες ξανάρχισαν
     
Μια ολόκληρη πανέμορφη πόλη, με οικίες, εργαστήρια, τόπους λατρείας, αγορά, αναδύεται, καθώς και ένα θέατρο του 4ου π.Χ. αιώνα, χωρητικότητας 1o.000 θέσεων. Ο καθηγητής Γιάννης Λώλος, επικεφαλής της ανασκαφής, οραματίζεται τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου

Του Γιώργου Σταματόπουλου








Η αρχαιολογική σκαπάνη βυθίζεται στο σώμα της σικυώνιας γης, εβδομήντα χρόνια απ’ όταν σταμάτησε η έρευνα από τον αρχαιολόγο Αν. Ορλάνδο. Τα όνειρα δεκαετιών, για επιστήμονες αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής και του Νομού Κορινθίας, γίνονται πραγματικότητα. Ηδη εδώ και τρεις εβδομάδες οι ανασκαφές έχουν ξεκινήσει υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Γιάννη Λώλου.


Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σ’ ένα ύψωμα βόρεια της πόλης του Κιάτου και σε απόσταση τριών μόλις χιλιομέτρων απ’ αυτήν, με μια μοναδική θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Τα καλά νέα δεν σταματούν στις ανασκαφές, που γίνονται με σκοπό να αναδυθεί η αρχαία πόλη της Σικυώνος (οικίες, εργαστήρια, τόποι λατρείας, αγορά). Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε και τις ανασκαφές στο παρακείμενο, 4ου π.Χ. αιώνα, θέατρο χωρητικότητας 10.000 θέσεων!

Πρόκειται για αρχαιολογική ανασκαφική κοσμογονία σε μια θαυμάσια τοποθεσία, που είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει τον ειρμό του τοπίου, φέρνοντας στο φως τα λείψανα της αρχαίας ομορφιάς, «χτίζοντας» μια νέα αρχαία πολιτεία. Μετά την πτώση του πύργου της γραφειοκρατίας, της ισχνής πολιτικής βούλησης και των οικονομικών δυσκολιών, ο δρόμος είναι ελεύθερος για την είσοδο στο αρχαϊκό μεγαλείο.

Ο καθηγητής Γιάννης Λώλος χρησιμοποιεί γεωφυσικές μεθόδους, αλλά και επιφανειακή έρευνα. Εχει εντοπίσει τα τελευταία χρόνια υπόγεια ευρήματα με ακρίβεια εκατοστού, πράγμα που σημαίνει ότι ξέρει τι θα αντικρίσει μετά το πέρας των εργασιών των ανασκαφών.

Η ανάδειξη της πόλης, σε συνδυασμό με την εμφάνιση όλων των κερκίδων και διαζωμάτων του αρχαίου θεάτρου, όπως και με την ανακάλυψη -σύντομα ελπίζουμε- του αρχαίου σταδίου που βρίσκεται ολοζώντανο!- βόρεια του θεάτρου, προοιωνίζονται έναν από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, με τεράστια, πανελλήνια αλλά και διεθνή απήχηση.

Η αναστήλωση, οι αντιστηρίξεις των θολωτών διόδων και άλλων ετοιμόρροπων μερών, η γεωφυσική έρευνα των πρανών, οι καθαρισμοί και αποψιλώσεις αναμένεται να παραδώσουν ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της αρχαιότητας στις «υπηρεσίες» των (διψασμένων να το δουν εν πλήρει λαμπρότητι και ολότητι) Σικυωνίων και στη θέα αναρίθμητων επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο.

Το θέατρο χρονολογείται περί τα τέλη του 4ου, αρχές 3ου π.Χ. αιώνα. Το κοίλο του θεάτρου έχει διάμετρο 125 μέτρα και έχει έλθει στην επιφάνεια μόνο τμήμα του κατώτερου διαζώματος, όπου δεκαέξι κλιμακωτοί διάδρομοι ορίζουν δεκαπέντε κερκίδες (εδώλια). Την επιμέλεια των εργασιών στο αρχαίο θέατρο θα έχει ο έφορος αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνος Κίσσας.

Αρχαιολογικό πάρκο

Σκέψη του καθηγητή Γιάννη Λώλου είναι η δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου, όπου ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να δει τις διάφορες εκφάνσεις της ζωής στην αρχαιότητα: ιερά, γυμναστήρια, δημόσιο και ιδιωτικό βίο, επαγγελματικές δραστηριότητες και ό,τι άλλο ανέλθει στην επιφάνεια, όπως και μεγάλο τμήμα της Αγοράς.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν με μια εγκάρσια τομή στην Αγορά, ώστε να ληφθούν πληροφορίες για το περιεχόμενό της, τη χρήση της και την ακριβή χρονολόγησή της. Στη συνέχεια θα ανασκαφεί ο γειτνιάζων χώρος, που φέρει ιδιωτικές κατοικίες. Γίνεται, με λίγα λόγια, στοχευμένη ανασκαφή και ως εκ τούτου αναμένονται εντυπωσιακά και παραγωγικά αποτελέσματα.

Για πρώτη φορά θα ερευνηθούν, επίσης, τα δωμάτια του ιερού και της στοάς, όπως και τα ήδη εντοπισμένα: ναός, παλαίστρα και βουλευτήριο. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. Μπορεί η αρχαία Σικυών να μην είχε την αίγλη της σχεδόν όμορης Κορίνθου, ήταν εντούτοις η πατρίδα της κεραμικής και της ζωγραφικής, με αξιόλογο λιμάνι και μεγάλη συμμετοχή στην απαρχή και την εξέλιξη του θεάτρου. Και ας μη λησμονείται ότι ήταν η πατρίδα του Κλεισθένη, παππού του ιδρυτή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας!

Ο δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος και το δημοτικό συμβούλιο ενέκριναν ποσό 100.000 ευρώ για την αρχή των ανασκαφών. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τονίζει: «Η αποκάλυψη μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, που αποτέλεσε το κέντρο των τεχνών της αρχαίας Ελλάδας, θα οδηγήσει σε πλήθος πληροφοριών για την οικιστική ανάπτυξή της, αλλά και για την καθημερινή ζωή των πολιτών της. Συγχρόνως, θα στρέψει στην πόλη μας τα φώτα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αποτελώντας έναν επιπλέον πόλο έλξης και επισκεψιμότητας».

gstamatopoulos@efsyn.gr

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Στρωματογραφική ανασκαφή

Την 1η Ιουλίου ξεκινήσαμε την ανασκαφή στη Σικυώνα, με φορέα την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και με τη συμμετοχή 4 εργατών, 17 φοιτητών Αρχαιολογίας από την Ελλάδα και την Αμερική, 4 έμπειρων αρχαιολόγων ως υπευθύνων των ανασκαφικών τομών και 4 επιστημονικών συνεργατών, για τη μελέτη των ευρημάτων και την αρχιτεκτονική αποτύπωση. Οι στόχοι των νέων ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας, που επαναδραστηριοποιείται στον χώρο της Σικυώνας ύστερα από πολλές δεκαετίες, είναι: 1) Να διερευνήσουμε την περιοχή της πόλης ακριβώς νοτιοανατολικά της αγοράς, στην οποία διά της αρχαιολογικής έρευνας επιφανείας και της γεωφυσικής έρευνας των παρελθόντων ετών είχαμε εντοπίσει άφθονα κατάλοιπα. 2) Να αποκαλύψουμε το ιερό που εντοπίσαμε με γεωφυσικές μεθόδους ακριβώς βόρεια του γυμνασίου της πόλης. 3) Να ερευνήσουμε συγκεκριμένους χώρους της μεγάλης στοάς στα νότια της αγοράς, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι τώρα ανασκαφεί, έτσι ώστε να καταλάβουμε πότε και πώς κατασκευάστηκε το εντυπωσιακό αυτό μνημείο, και 4) γενικότερα, να αντλήσουμε ασφαλή χρονολογικά δεδομένα για την ίδρυση της πόλης, την ανέγερση των μνημείων που περιέβαλλαν την αγορά, την εξέλιξη της πόλης κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, αλλά και το τέλος της πόλης στους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Αυτό θα επιτευχθεί με την προσεκτική στρωματογραφική ανασκαφή, χάρη στην οποία έρχονται ήδη στο φως χρονολογικοί ορίζοντες που διέφυγαν την προσοχή των προηγούμενων ανασκαφών της πόλης (και ιδιαίτερα του Αναστασίου Ορλάνδου). Φέτος η ανασκαφή θα διαρκέσει 5 εβδομάδες (μέχρι τις 3 Αυγούστου) και καλύπτει μια έκταση 180 τ.μ. Η ανασκαφή υποστηρίζεται οικονομικά από τον Δήμο Σικυωνίων και σε μικρότερο βαθμό από το Ιδρυμα Ψύχα, το Ιδρυμα Κωστοπούλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από ιδιώτες χορηγούς.

Γιάννης Λώλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου