Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Το πάθος του Ορέστη στην Αβινιόν

Σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους τής γραφικής γαλλικής πόλης Αβινιόν διεξάγεται το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Θεάτρου στον κόσμο. Η Ελλάδα ταξιδεύει και εκπροσωπείται για τρίτη συνεχόμενη φορά από το θέατρο Vivi του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, που εδρεύει στην Κρήτη, με την τραγωδία του Ευριπίδη «Ορέστης».

Ο Τ. Μουδατσάκις σκηνοθετεί με γνώμονα την ενεργοποίηση της έκφρασης του τραγικού αισθήματος μέσα από το σώμα. Κατ' αυτόν τον τρόπο η πορεία της ροής ενός επεισοδίου καταλήγει σε συναισθηματική πύκνωση, που κατά την έκλυσή της δημιουργεί τη βάση για την ερμηνεία ενός προσώπου-ρόλου.


Βασική παράμετρος για την ερμηνεία των ηθοποιών είναι η σύνταξη των σωμάτων, που μέσω ασκήσεων συντάσσουν εκ νέου μορφές από τις πλαστικές τέχνες του κλασικού ελληνικού κόσμου. Παράλληλα συνδέουν τη μετα-νεωτερική εποχή μας με τη γεωμετρική τού ελληνικού πνεύματος.

Η δημιουργία τού «Ορέστη» στην περσινή προβολή της στη Γαλλία κέρδισε επαινετικά σχόλια από το κοινό και διθυραμβικές κριτικές από το γαλλικό Τύπο. Ενδεικτικά: «Η εκφραστική δύναμη στην παράσταση με την οριακή εκδοχή της αιχμαλωτίζει το θεατή. Το ελληνικό πνεύμα ανυψώνεται πέρα από κάθε διδαχή» (εφ. «La Provence») και «Ούτε ένα χιλιοστό του σώματος των ηθοποιών δεν μένει αμέτοχο στη δράση. »Το πάθος προάγει μια γλυπτική των προσώπων εκ των έσω, ενώ ο ιδρώτας, που λούζει εξωτερικά το γυμνό σώμα, το ανάγει σε αρχαίο γλυπτό» (εφ. «Marseilleuse»).

Η παράσταση επιστρέφει στο θεατράκι Albatros της Αβινιόν με παραστάσεις σε καθημερινή βάση έως τις 31 Ιουλίου. Η σκηνοθεσία, η δίγλωσση μετάφραση και τα κοστούμια είναι του Τ. Μουδατσάκι. Το ρόλο τού Ορέστη υποδύεται ο Κωνσταντίνος Φερεντούρος, της Ηλέκτρας η Λήδα Αναστασοπούλου και του Μενέλαου ο Χρήστος Βελιανός. Τη μουσική επένδυση υπογράφει ο Βασίλης Πανόπουλος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η τραγωδία τού «Ορέστη» παρουσιάζεται στην Κρήτη και από τις 25 έως τις 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο θέατρο Εναστρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου