Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Το Κατάρ επενδύει ασύστολα στην... «τέχνη»


Τα νούμερα έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ. Περισσότερα από 70 εκατ. δολ. για το «White Center» του Rothko το 2007, περισσότερα από 20 εκατ. δολ. την ίδια χρονιά για installation του Damien Hirst και 250 εκατ. δολ. το 2011 για το «Card Players» του Cezanne (σ.σ.: αυτή είναι και η μεγαλύτερη τιμή που έχει γίνει γνωστή για πίνακα). Κανείς δεν ήξερε με βεβαιότητα ποιος ήταν πίσω από τόσο ακριβές αγορές.

Τον τελευταίο καιρό όμως, όπως γράφουν οι «New York Times», όλα τα στοιχεία δείχνουν προς το Κατάρ. Κεντρικό πρόσωπο στην αγορά τέχνης του Κατάρ παίζει η Sheika al Mayassa bint Hamad bin Khalifa al-Thani, πρόεδρος της επιτροπής μουσείων του Κατάρ και αδελφή του νέου εμίρη. Στην ηλικία μόλις των 30 ετών, έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες «παίκτριες» παγκοσμίως στον κόσμο της τέχνης. Κανείς δεν ξέρει πόσα έχει ξοδέψει από τότε που ανέλαβε τη θέση, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι το ετήσιο μπάτζετ της επιτροπής φθάνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ως μέτρο σύγκρισης, ας αναφέρουμε ότι το ΜoMA (σ.σ.: Museum of Modern Art) ξόδεψε 32 εκατ. δολ. το οικονομικό έτος που τελείωσε τον Ιούνιο του 2012 για να αγοράσει τέχνη και το Metropolitan 39 εκατ. δολ.. Τα τελευταία χρόνια η επιτροπή του Κατάρ έχει δημιουργήσει τρία μουσεία υψηλής τέχνης στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, Ντόχα, αλλά οι ειδικοί υποψιάζονται ότι τα αριστουργήματα που έχουν αγοραστεί πρόσφατα θα αποτελέσουν μέρος της συλλογής ενός νέου μουσείου σύγχρονης τέχνης. Τα πετροδόλαρα του Κατάρ ανεβάζουν τις τιμές στον χώρο της τέχνης παγκοσμίως.

Όμως, η φοβία του David Νas, έμπορου τέχνης από τη Νέα Υόρκη, φαντάζει δικαιολογημένη: «Όταν τελειώσει το πρόγραμμά τους και αποσυρθούν από την αγορά, θα αφήσουν ένα μεγάλο κενό, το οποίο δεν βλέπω να μπορεί να καλυφθεί από κανέναν».


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013, 09:05,   http://www.zougla.gr/politismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου