Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Πολιτισμική γιορτή στη Σάμο

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η πλατφόρμα ανταλλαγής πολιτιστιμού και μουσικών διαλόγων που ζωντανεύει κάθε χρόνο από το 2010
Πολιτισμική γιορτή στη Σάμο
«Η επικοινωνία και η ανταλλαγή πολιτιστικών μηνυμάτων μεταξύ των νέων καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες μπορεί να δημιουργήσει μια νέα μουσική γλώσσα» ήταν το σκεπτικό των διοργανωτών όταν το 2010 ίδρυσαν το Samos Young Artists Festival. 
Ηδη προχωρούν στην 4η κατά σειρά διοργάνωση, μια ακόμη εκλεκτή συνάντηση καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Από  τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου, επτά ημέρες, αντίστοιχες συναυλίες στο αρχαίο θέατρο του λιμανιού του Πυθαγορείου της Σάμου με καλλιτέχνες από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Τουρκία.

«Θα παίξουμε μουσικές συνθετών της Μεσογείου με την ευχή για ειρήνη στη Μεσόγειο» λέει το Camerata Smyrna Woodwind Quintet, που μεταξύ άλλων θα παρουσιάσει έργα των Ροσίνι, Σέιγκουν και Κωνσταντινίδη. Την έναρξη του προγράμματος αναλαμβάνουν φέτος οι Gitanes Blonde. Οι 4 καλλιτέχνες από το Μόναχο ανοίγουν έναν μικρό θησαυρό γεμάτο μουσικά μαργαριτάρια: από Βαλκανική και εβραϊκή μουσική (Κλέζμερ) μέχρι ιρλανδέζικους, ρώσικους και νοτιοαμερικάνικους ρυθμούς.

Η Ολγκα Μιτσούλα στο κύμβαλο και η Αναστάζια Φάιρλαϊν στο πιάνο θα παρουσιάσουν μια αναδρομή στην ιστορία της μουσικής ξεκινώντας από τον Κουπερέν και καταλήγοντας στην χώρα καταγωγής τους τη Ρωσία και σε μουσικές του περασμένου αιώνα. Το γερμανικό Aramis Trio θα μας παρουσιάσει έργα των Σούμαν, Κίρχνερ και Σούμπερτ  ενώ ο πιανίστας Κάσπαρ  Φραντζ θα προσφέρει μια νοσταλγική αναδρομή με έργα των Μπαχ, Σούμαν, Λάχενμαν και Μπραμς.

Δίπλα στους διεθνείς καλεσμένους, το κουαρτέτο εγχόρδων Tετρακτύς αποδεικνύει ότι η μουσική ξεπερνάει κάθε διαφορά και αντιπαλότητα. Οι μουσικοί που απαρτίζουν το Tετρακτύς σπούδασαν, μεταξύ άλλων χωρών, και στη Γερμανία. Οι νεαροί Έλληνες και Τούρκοι του κουαρτέτου θα παίξουν έργα των Μπαχ, Σκαλκώτα, Σοστακόβιτς και Μπετόβεν και με το δικό τους τρόπο θα συμβάλουν στην κατανόηση της διαφορετικότητας των λαών. Με τον ίδιο τρόπο και με τον ίδιο στόχο οι βραβευμένες  όμορφες γαλλίδες του συνόλου Zaїde, κλείνοντας το εφετινό Φεστιβάλ με έργα των  Ξενάκη, Χέιντν και Μέντελσον.

Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται μετά το ηλιοβασίλεμα, τις πιο δροσερές ώρες της καλοκαιρινής ημέρας, ενώ το Samos Young Artists Festival χρηματοδοτείται από ιδιωτική πρωτοβουλία και υποστηρίζεται ενεργά από τοπικούς οργανισμούς και ιδρύματα καθώς και από τον Δήμο Σάμου. Για τον σχεδιασμό και την διαχείριση του Φεστιβάλ η οικογένεια Σβαρτς ίδρυσε πρόσφατα το Schwarz Foundation, Eλληνογερμανικό Πολιτιστικό Κοινωφελές Ίδρυμα.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής και υπεύθυνος για την επιλογή του προγράμματος είναι φέτος ο σπουδαίος βιολιστής Ντάνιελ Νόντελ. Ο Daniel Nodel κατάγεται από το Minsk της Λευκορωσίας, ζει και εργάζεται στη Γερμανία και είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.

Πρόγραμμα Samos Young Artists Festival 2013
Τετάρτη, 7/8  Gitanes Blondes, Γερμανία
Πέμπτη, 8/8  Camerata Smyrna Woodwind Quintet, Τουρκία
Παρασκευή, 9/8 Olga Mishula (Cimbalom), Anastasia Feierlein (piano), Ρωσία
Σάββατο, 10/8  Αramis Trio, Γερμανία
Kυριακή, 11/8  Τetraktys , Ελλάδα
Δευτέρα, 12/8 Caspar Frantz (πιάνο), Γερμανία
Τρίτη, 13/8  Zaїde-Quartett, Γαλλία

Για το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα:
και τη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook:


7 - 13 Αυγούστου 2013, Πυθαγόρειο, Σάμος
Ώρα έναρξης: 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ
Ζουμπουλάκης Γιάννης,   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  26/07/2013 20:03,   TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου