Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η ορχήστρα αρχαιοελληνικών οργάνων ΛύρΑυλος στα Λύκαια 2013


Στο πλαίσιο των « Λυκαίων 2013 » Σάββατο 3-8-2013 ώρα 21:00 Άνω Καρυές Μεγαλόπολης 
Η Ορχήστρα αρχαιοελληνικών οργάνων του Παναγιώτη Στέφου «ΛύρΑυλος»
 Παρουσιάζει την μουσική παράσταση: «Με τα σύνεργα του Ορφέα »
Κυριακή 4 Αυγούστου ωρα: 08:00 το πρωί
 

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΛΥΚΑΙΩΝ
Ο Λύραυλος θα συνοδεύει μουσικά όλα τα αγωνίσματα εμψυχώνοντας τους αθλητές, δίνοντας δύναμη και ρυθμό  σύμφωνα με  τα αρχαία πρότυπα.
Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά  μουσικά όργανα φτιαγμένα από υλικά τις φύσης από ανακυκλώσιμα υλικά,  το μουσικό σχήμα «ΛύρΑυλος» θα ταξιδέψει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.

Καταλύοντας τα όρια του χρόνου, οι ήχοι των οργάνων και των φωνών  γεννούν  ένα απόλυτα οικείο αποτέλεσμα, που δίνει την εντύπωση στον καθένα της δικής του μουσικής, της μουσικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας μέσα του.
Τραγουδούν, παίζουν, παρουσιάζουν οι:
Μιχάλης Στέφος: τραγούδι, κρόταλα, κύμβαλα, τύμπανο,  κογχύλια, φόρμιγξ.
Όλγα Στέφου: λύρα, βάρβιτος, σαντούρι, κογχύλια.
Χριστίνα Σιάκη: λύρα, πανδούρα, βιολί,
Παναγιώτης Στέφος: αρχαία κιθάρα, λύρα, Πυθαγόρειο μονόχορδο, σύριγξ, κογχύλια, κέρας, δίαυλος, άσκαυλος, ζουρνάς, μουσικό πριόνι.
Έρευνα, ενορχηστρωτική επιμέλεια και κατασκευή οργάνων  από τον  Π. Στέφο

Είναι ένα θέαμα και παράλληλα ένα άκουσμα που ξεπερνάει τις συμβατικές μουσικές φόρμες, και γυρνάει τη «μηχανή» του χρόνου στη μουσική που γέννησε ο Ελληνικός πολιτισμός 3000 χρόνια πριν.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά σωζόμενα μουσικά κομμάτια της αρχαιότητας, σκοπούς, ρυθμούς και τρόπους αρχαιοελληνικούς, που επιβεβαιώνουν τον πλούτο και τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής παράδοσης, καθώς και τη δυνατότητα να δει, να αγγίξει και να ακούσει τριάντα   αρχαία μουσικά όργανα, ανακατασκευασμένα από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά: καύκαλο χελώνας, κέρατο, εντέρινες χορδές, κόκαλο, ιχθυόκολλα, δέρμα, έλατο, πυξάρι, κλπ.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε όργανα που είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά όπως πλαστικά μπουκάλια, λάστιχα ποτίσματος, είδη οικιακής χρήσης, εξαρτήματα ποδηλάτου κ.α. συμβάλλοντας έτσι στην οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού.
Η κατασκευή όλων των οργάνων έγινε μετά  από  εξαντλητική έρευνα σε μουσεία και βιβλιοθήκες.   Η σχολαστική συγκέντρωση πάσης φύσεως πηγών, ο σχεδιασμός, η αποτύπωση και η κατασκευή των οργάνων είναι θεμελιώδες στοιχείο της εργασίας του Λύραυλου.
                                       
Τι είναι ο ΛύρΑυλος
   Ο « ΛύρΑυλος - Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς » που δημιούργησε ο επί σειρά ετών κορυφαίος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής,  και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ερευνητής και κατασκευαστής αρχαιοελληνικών οργάνων  Παναγιώτης Στέφος, έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το έργο του, το οποίο έχει καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και ερευνητική διάσταση. Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Όπερα της Βαρσοβίας, το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στην Στοκχόλμη και την Corcoran Gallery στην Ουάσιγκτον έως την συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, από το Μουσείο Μουσικών Οργάνων και το Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στις Βρυξέλλες έως το Mendelssohn Haus στην  Λειψία, το Kaufmann Concert Hall στη Νέα Υόρκη και το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης έως την συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας 2004 και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως : Boston University, Sorbonne, Concordia-Montreal, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και με εκατοντάδες παραστάσεις σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ο Λύραυλος έχει ταυτιστεί ως η πιο τεκμηριωμένη προσπάθεια ανάδειξης & προβολής της πλούσιας Αρχαιοελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς.
http://www.arcadiaportal.gr/news/i-orxistra-arxaioellinikon-organon-luraulos-sta-lukaia-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου