Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Κρήτες όλου του κόσμου στα Χανιά

ΑΠΟ 25 ΕΩΣ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΠΟ 25 ΕΩΣ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

Στα Χανιά διοργανώνεται φέτος, από τις 25 έως τις 28 Ιουλίου, το συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τοπικούς Φορείς.
Το συνέδριο αυτό απευθύνεται στο ευρύ κοινό των Κρητών, είναι δε αφιερωμένο και στην επέτειο των 100 χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, και φέρει τον τίτλο 'Οι Κρήτες στον Κόσμο...1913-2013'.


Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν το πρωί της Πέμπτης 25 Ιουλίου στις 9.30 π.μ. Η 1η συνεδρία θα έχει θέμα: 'Οι Κρήτες στον Κόσμο... 1913-2013' και εισηγητές θα είναι η εκπρόσωπος των Νεολαιών του Π.Σ.Κ. Ξανθίππη Γελασάκη, ο ιδρυτής των 'Χ.Ν.' και πρόεδρος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, Γιάννης Γαρεδάκης, ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, Γιάννης Σαρτζέτης, ο πρόεδρος της Παγκρήτιου Ενώσεως Αθηνών, Γιώργος Μαριδάκης, ο Γραμματέας της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Ιωάννης Τρυπιδάκη, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Πέτρος Πετρακάκης, ο εκπρόσωπος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, Μάρκος Πετράκης, ο εκπρόσωπος της 'Κρητικής Εστίας' Μπάμπης Σαλβαράκης, το μέλος της Παγκρήτιας Ενωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, Γιώργος Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων, Μανώλης Πατεράκης.
Η επόμενη συνεδρίαση, στη 1 το μεσημέρι, θα έχει θέμα την εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία στην Κρήτη και θα συμμετέχουν οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου, Ευριπίδης Στεφάνου και Βασίλης Διγαλάκης,  ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι., Ευ. Καπετανάκης, ο πρόεδρος του Ι.Τ.Ε. Κ. Φωτάκης, ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, Κ. Συνπλάκης και ο διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ Γ. Μπαουράκης κ.α..

Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιουλίου στις  7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη όπου θα εκφωνηθεί ομιλία από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Βενιζέλος' για το νόημα της επετείου των 100 χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα και τη σημασία των εκδηλώσεων για τους όπου Γης Κρήτες.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή από 9.30 π.μ. ως 4 μ.μ. και το Σάββατο από 9 π.μ. έως 4 μ.μ.

Τα θέματα του Συνεδρίου ορίζονται  σε ενότητες ως εξής:

Πέμπτη 25/7/2013: Αναφορά στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αναφορές των Ομοσπονδιών του ΠΣΚ καθώς και Συλλόγων από διάφορα μέρη του Κόσμου και της Ελλάδας. Ακολουθεί η παρουσίαση του έργου των Α.Ε.Ι. και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης.

 Παρασκευή 26/7/2013: Θέματα σχετικά με την οικονομία, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή και μεταποίηση τοπικών προϊόντων, τη συνεργασία τοπικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις Κρητών στο εξωτερικό, την πολιτιστική κληρονομιά, τον τουρισμό, τις υποδομές, τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Κρήτης και άλλα αναπτυξιακά θέματα υπό το πρίσμα της σημερινής οικονομικής κρίσης.

 Σάββατο 27/7/2013: Οι ομιλητές θα ασχοληθούν με την Ιστορία της μετανάστευσης των Κρητών και την μετανάστευση ως φαινόμενο των καιρών.

 Κυριακή 28/7/2013: Τιμητικές εκδηλώσεις για τους Αγωνιστές της Ενωσης, Εκκλησιασμός, δοξολογία, επιμνημόσυνος δέηση, κατάθεση Στεφάνων.
Παράλληλα με τις κυρίως εργασίες του Συνεδρίου, οργανώνεται ιδιαίτερο Πρόγραμμα εργασιών για τη Νεολαία.
Κύριος συνδιοργανωτής του Συνεδρίου είναι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με συνδιοργανωτές την Ι.Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Δήμο Χανίων, τους Δήμους Αποκορώνου, Γαύδου, Κανδάνου-Σελίνου,  Κισάμου, Πλατανιά, Σφακίων, το Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Βενιζέλος' και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.cretanscongress.gr.

Διεθνές Επιστημονικό συνέδριο

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:  'Εκατό χρόνια από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ιστορία και πολιτισμός'  θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Ιουλίου στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών - Ιδρυμα Καψωμένου, στον Πύργο Αλικιανού Χανίων και στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων 'Ο Χρυσόστομος' (Κυριακή πρωί, 28 Ιουλίου).
Το συνέδριο πραγματοποιείται με την αφορμή που προσφέρει η επέτειος των εκατό χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα και διοργανώνεται από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ιδρυμα Καψωμένου σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων 'Ο Χρυσόστομος', την Ενωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης - 'Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση', το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ? Ελαιουργείον, τον Χώρο Τέχνης Χανίων καθώς και με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Βενιζέλος', των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, του Δήμου Πλατανιά και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Περισσότερες πληροφορίες στις ακόλουθες διευθύνσεις: kritiellas@eks-ik.eu, ekapsome@yahoo.gr, στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος <www.eks-ik.eu>, ή στην ταχυδρομική διεύθυνση:  Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ιδρυμα Καψωμένου, 73005  Πύργος Αλικιανού, Χανίων, τηλ. 28210 77102.
Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου