Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, για πρώτη φορά στον φυσικό του χώρο

Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
 

 Με το 2013 να σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 2.400 ετών από την ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνος, το φετινό 23ο Συνέδριο Φιλοσοφίας πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

 
Ανοίγοντας νέους δρόμους και αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που, πολλές φορές, ξεπερνούν τις ανθρώπινες γνωστικές δυνατότητες, βοηθώντας έτσι στη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης σκέψης, μάλλον η  φιλοσοφία είναι ακριβώς αυτό: σκέψη πάνω στην ίδια τη σκέψη και τις δυνατότητες της.

Με τη σοφία να είναι αυτό, που ίσως θα βοηθούσε περισσότερο από οτιδήποτε τον κόσμο μας να γίνει καλύτερος και την Αρχαία Ελλάδα να έχει γεννήσει τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, το 23ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, από την Κυριακή 4 έως το Σάββατο 10 Αυγούστου.

Η Φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής



Η επιστήμη, που το όνομα της δηλώνει την αγάπη για τη σοφία, και ασχολείται με ερωτήματα, προβλήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά, θεμελιώδη ή έσχατα, όπως αυτά της ύπαρξης, της γνώσης, της αξίας, της αιτίας, της γλώσσας και του νου, η Φιλοσοφία, αυτήν τη χρονιά βρίσκεται στον φυσικό της χώρο, την Ελλάδα, με το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο να αναλύει το θέμα: «Η Φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής».

Η επίσημη  έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει στο Ωδείο  Ηρώδου του Αττικού, όπου θα πραγματοποιηθεί και μεγάλη μουσική εκδήλωση προς τιμή των συνέδρων, ενώ οι πολυήμερες και πολυπληθείς εργασίες θα συνεχιστούν στους χώρους της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη. Και φυσικά, ορισμένες συνεδρίες, με βαθύ συμβολικό νόημα, θα γίνουν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στο λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, την Πνύκα, στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στην Αγία Φωτεινή Ιλισού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος, «Φαίδρος».

Επιστροφή στις κλασικές πηγές της Φιλοσοφίας


Με το 2013 να σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 2.400 ετών από την ίδρυση  και λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνος, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα, γύρω στο 387 π.Χ., από τον Πλάτωνα, και έκλεισε οριστικά το 529, όταν καταργήθηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό και, σύμφωνα με τον θρύλο, στην είσοδό της υπήρχε η επιγραφή: «αγεωμέτρητος μηδεὶς εἰσίτω», που απαγόρευε την είσοδο σε κάποιον αγεωμέτρητο, δηλαδή σε κάποιον που δεν κατείχε επαρκώς τις έννοιες της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Ακρίβειας, το φετινό Συνέδριο θα είναι μία επιστροφή στις κλασικές πηγές της Φιλοσοφίας.


Στο Συνέδριο, που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ - UNESCO και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, περισσότεροι από 2.000 σύγχρονοι θεράποντες της Φιλοσοφίας, από 105 χώρες του κόσμου, θα δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα του ανθρώπου του 21ου  αιώνα και θα στείλουν μηνύματα για αξίες, θέσεις, πνευματικούς προσανατολισμούς και τη στάση των φιλοσόφων στον σύγχρονο κόσμο.

Μεταξύ των συνέδρων, συγκαταλέγονται κορυφαίες πνευματικές  και φιλοσοφικές προσωπικότητες του κόσμου, όπως οι: Γίργκεν Χάμπερμας, Ουμπέρτο Έκο,  Αλέξανδρος  Νεχαμάς, Μπιλ Μακμπράιτ,  Ντέρμοτ Μόραν, Λούκα Σκαραντίνο, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Εβάνδρο Αγγάτσι, Τζών Μακντάουελ, Ενρίκο Μπέρτι, Τζουλιάνα Γκοντσάλες, Γκέραντ Ζέελ, Μαριέτα Στεπάνυαντς, Πασχάλ Εντζέλ και πολλοί άλλοι.

Πληροφορίες
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα είναι ανοιχτές για παρακολούθηση και συμμετοχή, με σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: secretariat@wcp2013.gr, και καταβολή οικονομικής συνδρομής για την κάλυψη των εξόδων του Συνεδρίου.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου