Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ας πάρει μαθήματα από τη Φιλιπετί


19/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Με τη δραστήρια Γαλλίδα ομόλογό του συναντιέται ο Π. Παναγιωτόπουλος
     
Στα χνάρια της Μελίνας, ο υπουργός Πολιτισμού επανεκκινεί σε διεθνές επίπεδο το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το πρώτο βήμα θα γίνει στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί και με τη γ.γ. της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα. Στο εσωτερικό μέτωπο κρίνει κατεπείγουσα τη μεταστέγαση του ΥΠΠΟ από την οδό Μπουμπουλίνας στην Πειραιώς 260, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει εκεί κανονικά τις εκδηλώσεις του το Φεστιβάλ Αθηνών

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Με πρόθεση να ανακινήσει σε διεθνές επίπεδο και μέσω της UNESCO το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια, και αποφασισμένος να μεταστεγαστεί το υπουργείο στις εγκαταστάσεις Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260, όπου όμως θα συνεχίσει κανονικά τις εκδηλώσεις του το Φεστιβάλ Αθηνών, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε χθες την πρώτη επίσημη ενημέρωση στο αμφιθέατρο της Μπουμπουλίνας.

«Σ” εποχές που τα δημοσιονομικά προκαλούν προβλήματα, οι σχέσεις πολιτισμού μπορούν ν” ανοίγουν δρόμους. Σκοπός είναι ν” ασκήσουμε πολιτιστική διπλωματία εκεί όπου επιβάλλεται, ώστε να αισθανθούμε ακόμα περισσότερο Ελληνες, περισσότερο Ευρωπαίοι και πολίτες του κόσμου», είπε κι ενημέρωσε ότι την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη θα βρίσκεται στο Παρίσι.


Θα συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Ορελί Φιλιπετί και με τη γενική γραμματέα της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα. Στη συνάντησή τους, εκτός από θέματα διεθνών συμβάσεων που αφορούν την παράνομη μετακίνηση πολιτιστικών αγαθών, την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συζητήσουν και το θέμα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. «Η UNESCO είναι ο απόλυτος θεσμός σε διεθνές επίπεδο. Εχω ενημερωθεί για το ζήτημα από τις συμβουλευτικές επιτροπές», ενώ αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Μελίνας Μερκούρη και στους προκατόχους του στο υπουργείο. «Είναι μια μακρά διαδρομή, που συνδέεται με μια σκυταλοδρομία, την οποία πρέπει να συνεχίσουμε βελτιώνοντας τις επιδόσεις μας». Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε για:

ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μαζί με τον Αλέξανδρο Τουρκολιά της Εθνικής Τράπεζας και στελέχη του υπουργείου, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260.

«Διαπιστώσαμε, όπως και ο Κώστας Τζαβάρας, ότι η κατάσταση ευνοεί για τη μεταστέγαση ενός ενιαίου υπουργείου Πολιτισμού. Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα από ειδικές επιτροπές να μας δώσουν το οικονομικό κόστος και τα χρονοδιαγράμματα» δήλωσε και χαρακτήρισε «κατεπείγον το ζήτημα», καθώς το κτίριο στην Μπουμπουλίνας βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ. «Ο χώρος είναι υψηλής βιομηχανικής αισθητικής, αλλά τα κτίρια θέλουν δουλειά», παραδέχτηκε. «Εκεί μπορεί να αποκτήσει το υπουργείο τη στέγη του, τη φωλιά του στη διαχρονία. Δεν θέλουμε να πάμε και να διώξουμε το Φεστιβάλ». Την αποκατάσταση θα κάνει η Εθνική Τράπεζα και το κόστος θα καταβάλει το υπουργείο, αλλά «θα είναι πολύ πιο χαμηλό από το κόστος ενός εργολάβου».

ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Στις 25 Ιουλίου θα συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣΤ: «Πρέπει να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα, οι εργασίες δεν έπαψαν, αλλά δεν πηγαίνουν με τον ρυθμό που πρέπει. Θα κάνουμε επιτόπου αυτοψία στο κτίριο».

ΑΡΧΑΙΑ – ΜΕΤΡΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Γιάννη Μπουτάρη και όλους του φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Χαρακτήρισε την παραίτηση του Σταύρου Ξαρχάκου «απώλεια… αλλά πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Θεωρώ ότι το Εθνικό θα κάνει σπουδαία πράγματα. Ο Σωτήρης Χατζάκης έχει καταρτίσει ενδιαφέρον πρόγραμμα» και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ανακοινώσει τον νέο πρόεδρο. Πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία τους Σταύρου Ξαρχάκου από άλλη θέση.

ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν έχει ολοκληρωθεί η λίστα καταγραφής των αρχαιοτήτων και αν προτίθεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας να ζητήσει πίσω τους λεηλατημένους από τους ναζί θησαυρούς, είπε: «Εχω επαφή με τον κ. Περάκη, που εκπροσωπεί νομικά τη χώρα. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για τις προθέσεις μου. Η καταγραφή αναμένεται».

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΠΟΡΤΑ»

«Είναι τεράστιο θέμα. Θα επαναχαράξουμε την πολιτική και θα είμαστε ξεκάθαροι, αν μπορούμε να επιχορηγήσουμε ή όχι».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επαφή που είχε χθες το πρωί με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Αριε Μέκελ, τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βενιαμίν Αλμπάλα, τον πρόεδρο του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Αθηνών Μίνο Μωυσή και τον γ.γ. Βίκτωρα Ελιέζερ. Πρόθεση του υπουργού Πολιτισμού είναι να αναλάβει πρωτοβουλία για ν” αναδειχθεί και να καταγραφεί ακόμη περισσότερο η συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού: «Τι ακριβώς συνέβη στο Ολοκαύτωμα, το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε κατά της ανθρωπότητας και οι πραγματικές διαστάσεις των δραματικών γεγονότων, καθώς και οι τραγικές συνέπειες που είχαν για τους χιλιάδες Ελληνες Εβραίους συμπολίτες μας».

Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, έχει σκοπό να πολλαπλασιάσει τις εκδηλώσεις της έκθεσης «Βαλκανικοί Πόλεμοι ’12-’13» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου