Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ο γέρος και οι λινάτσες

Δήμος Αθηναίων και Alpha Bank καθαρίζουν τα γλυπτά του κέντρου
Ο Κολοκοτρώνης, τα Ζαρκάδια και οι Παλαιστές στο Σύνταγμα, οι ανδριάντες του Τρικούπη και του Δηλιγιάννη στην Παλαιά Βουλή, αλλά και άλλα αγάλματα που στέναζαν από γκράφιτι, αιθάλη και μικροσωματίδια δέχονται τις φροντίδες ομάδων συντηρητών. Ευτυχώς οι φθορές τους δεν είναι εκτεταμένες


Σκαλωσιές και πράσινες «λινάτσες» έχουν περικυκλώσει τον έφιππο ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Παλαιά Βουλή, στη μαρμάρινη βάση του οποίου ξεθώριασε το γκράφιτι «Βάστα γέρο». Τα ειδικά υγρά καθαρισμού έχουν περιλούσει το ορειχάλκινο ζαρκαδάκι, δίπλα στην είσοδο του Μετρό στο Σύνταγμα, που έμοιαζε να περνάει… ιλαρά, στολισμένο με τόσες λευκές βούλες!


Εδώ και λίγες μέρες στην πλατεία Συντάγματος και στον περίβολο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου τρέχει το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» από την Alpha Bank σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για την αποκατάσταση των γλυπτών του κέντρου της πρωτεύουσας που έχουν υποστεί φθορές. Τόσο από την ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και από βανδαλισμούς, κυρίως κατά την τελευταία πενταετία.

Τα εργαλεία των συντηρητών παίρνουν «φωτιά». Με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 36 βαθμούς, δεν το βάζουν κάτω κι ας τρέχει ο ιδρώτας από τα καπέλα τους. Στην Παλαιά Βουλή συντηρούν τη μαρμάρινη βάση του έφιππου Κολοκοτρώνη που φιλοτέχνησε ο Λάζαρος Σώχος, καθώς και τους μαρμάρινους ανδριάντες του Χαρίλαου Τρικούπη και του Θεόδωρου Δηλιγιάννη – έργα των Θωμά Θωμόπουλου και Γεώργιου Δημητριάδη, αντίστοιχα.

Στο Σύνταγμα έχουν αναλάβει τους δύο «Παλαιστές» και τα «Ζαρκάδια», που βρίσκονται εκατέρωθεν της πλατείας -είναι αντίγραφα ρωμαϊκών γλυπτών από το Μουσείο της Νάπολης-, τον «Ερμή αναπαυόμενο» καθώς και «Το παιδί με τα σταφύλια», αντίγραφο του γλυπτού του Δημήτρη Φιλιππότη. Το τελευταίο δύσκολα θα το ανακαλύψετε, αφού εδώ και χρόνια ασφυκτιά περικυκλωμένο από τα τραπεζοκαθίσματα καφετέριας που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της κομβικής πλατείας.

Παρότι έχουν καιρό να συντηρηθούν, οι φθορές ευτυχώς δεν είναι εκτεταμένες, διαπιστώνει ο συντηρητής Αθανάσιος Τζαμαλής, επικεφαλής των εργασιών. «Μεγαλύτερο πρόβλημα είχε η μαρμάρινη βάση του «Παλαιστή», που βρίσκεται στην αριστερή μεριά του Συντάγματος, οπότε έπρεπε να τον μετακινήσουμε για την καλύτερη αποκατάστασή του», μας λέει. «Εν γένει οι περισσότερες φθορές προέρχονται από τα γκράφιτι και κατά δεύτερο λόγο από την απόθεση αιθάλης και μικροσωματιδίων».

Σκοπός της δράσης είναι η σωστή συντήρηση των έργων, με σύγχρονες προδιαγραφές. Η «οχύρωση» με υλικά που θα τα προστατέψουν, όσο είναι δυνατόν, από πιθανούς βανδαλισμούς στο μέλλον. Κι επίσης, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, με δίγλωσσα φυλλάδια, των εργαζομένων, επισκεπτών και τουριστών που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας.

«Οι μέθοδοι καθαρισμού που χρησιμοποιούμε, εξαρτώνται από τα προβλήματα που εντοπίζουμε κάθε φορά, είναι εγκεκριμένες και έχουν πιστοποιηθεί ώστε να μη βλάπτουν το υλικό κατασκευής», εξηγεί ο Αθ. Τζαμαλής. «Ειδικότερα για το μάρμαρο χρησιμοποιούμε graffiti remover σε μορφή τζελ, σαν επίθεμα. Μετά βάζουμε υδατικά διαλύματα για να απομακρύνουμε τη βρομιά. Στο τέλος περνάμε ένα αόρατο φιλμ αντιγκράφιτι, οπότε στην επόμενη συντήρηση οι μπογιές να καθαρίζονται πιο εύκολα. Στο μέταλλο γίνεται μηχανικός καθαρισμός για να φύγουν τα σωματίδια διάβρωσης και στη συνέχεια αποκαθιστούμε την επιφάνεια με υλικό που προστατεύει από την οξείδωση».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εντός του 2014 θα πάρουν σειρά τα γλυπτά του Πνευματικού Κέντρου και του Εθνικού Κήπου. Είναι κι αυτή μια κίνηση για να γίνει πιο όμορφο και καθαρό το κέντρο της πρωτεύουσας, όμως χρειάζονται πολλά ακόμα από τον Δήμο Αθηναίων για να αντιστραφεί η εικόνα εγκατάλειψης της πόλης, μάλιστα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.
Tης Παρής Σπίνου
Φωτογραφίες: Μάριος Βαλασόπουλος

p.spinou@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου