Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Μουσικοθεατρικός αέρας στο 8ο Φεστιβάλ Αράχθειου Θεάτρου

Στο Παλαιοχώρι Σκούπας, στην Άρτα
Το Αράχθειο Θέατρο είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης της αγάπης για την τέχνη και τον άνθρωπο με την ανιδιοτέλεια και τη δημιουργία.

Μουσική και θεατρικές παραστάσεις συνθέτουν και φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αράχθειου Θεάτρου, που πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά σε ένα από τα «αδαμαντοχώρια» των Τζουμέρκων, το Παλαιοχώρι Σκούπας, στην Άρτα, από την Τετάρτη 7 έως και τη Δευτέρα 12 Αυγούστου.


Φτιαγμένο από ανιδιοτελή αγάπη
Το Αράχθειο Θέατρο είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης της αγάπης για την τέχνη και τον άνθρωπο με την ανιδιοτέλεια και τη δημιουργία. Η σύλληψη και υλοποίηση της ιδέας ανήκε στην κυρία Ρίτα Μυστακοπούλου - Νάστου και στον σύζυγό της, Ηλία Νάστο, ναύαρχο εν αποστρατεία και γιατρό του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι δημιούργησαν - αποκλειστικά με δικά τους έξοδα -  το πετρόχτιστο αυτό υπαίθριο θέατρο, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2007 και μπορεί να φιλοξενήσει 400 θεατές.
Με αυτόν τον τρόπο, το ζεύγος Νάστου θέλησε να προσφέρει στους συντοπίτες του μια μόνιμη σκηνή, που θα ψυχαγωγεί και θα προάγει το πνευματικό, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής, αφού παράλληλα διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις και αναπαριστά θεατρικά έθιμα και τελετουργίες από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι τρεις με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις, με επιλεγμένα έργα ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ
Τετάρτη 7 Αυγούστου
Ο Σταύρος Καψάλης, δεξιοτέχνης και δάσκαλος του κλαρίνου, θα ταξιδέψει με την ορχήστρα του το κοινό στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Ηπείρου, με τη συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής.
Πέμπτη 8 Αυγούστου
Η Θεατρική Σκηνή Πρέβεζας θα παρουσιάσει το «Τίμημα», ένα έργο που πραγματεύεται την ερωτική ιστορία δύο νέων στο κοινωνικό πλαίσιο της Πρέβεζας, στη δεκαετία του ’50. Σε κείμενα και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Καζούκα, η μυθοπλασία αποτελεί σύνθεση δύο ιστοριών: μιας που εκτυλίσσεται στην Πρέβεζα και μιας ανάλογης που εξιστορείται στη νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, «Η τιμή και το χρήμα».
Σάββατο 10 Αυγούστου
Η Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης «Λαμπιόνι» θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία της Αννίτα Γκαϊτατζή. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία μητρότητας, αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία για θεσμούς και ανθρώπους, ένα λαϊκό  παραμύθι, όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό. Μία γυναίκα διεκδικεί ένα παιδί, που εγκαταλείπεται από τη μητέρα του, στην προσπάθειά της να σωθεί. Σε ποιόν, όμως, ανήκει το παιδί, όταν το ζητά η φυσική μάνα του;
Κυριακή 11 Αυγούστου
Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας θα παρουσιάσει την παράσταση «Αναζητώντας τον Προμηθέα», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Λίλης Σακκά. Η αδικία, ο πόνος, ο ξεριζωμός, το απόλυτο μηδέν και η προσπάθεια για μια νέα αρχή, η αλληλεγγύη και η ελπίδα είναι οι «πρωταγωνιστές» του έργου, το οποίο είναι αποτέλεσμα της αγωνίας και της ανάγκης μας να μιλήσουμε γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Η αφήγηση του Καζαντζάκη εμπλέκεται με την τραγωδία του Αισχύλου, σε μια προσπάθεια σύνδεσης του τότε (η ιστορία του Πόντου) με το τώρα (η ιστορία του Προμηθέα), η οποία επαναλαμβάνεται αέναα μέχρι σήμερα.
Δευτέρα 12 Αυγούστου
Η Πειραματική Σκηνή  «Πενίας Τέχνες» θα παρουσιάσει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, στη διασκευή της αείμνηστης ηθοποιού Νίκης Τριανταφυλλίδη, η οποία  - σε σκηνοθεσία της Ζωής Μασούρα – τις τοποθετεί στο παρόν, στη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας, σεβόμενη, ωστόσο, το διαχρονικό πνεύμα του έργου. Έτσι, δημιουργεί μια πολιτική σάτιρα, που στηλιτεύει με κωμικό και, ταυτόχρονα, καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και προτρέπει σε διαρκή εγρήγορση απέναντι στους κινδύνους της εποχής.
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013 11:05
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου