Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Το 5ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών έγραψε ιστορία

Τρίκαλα: βιωματικό συνέδριο-αντάμωμα των Θεσσαλών όλου του κόσμου στο Δήμο Πύλη

3 
«Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να βρίσκουμε όταν ερχόμαστε στην πατρίδα»

Ζεστές ανθρώπινες στιγμές πλημμύρισαν το 5ο Παγκόσμιο Βιωματικό Συνέδριο Αντάμωμα των απανταχού Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πύλης Τρικάλων από τις 26-28 Ιουλίου 2013.

Ο στόχος διττός και επετεύχθη στο έπακρον, αφού οι απόδημοι Θεσσαλοί θα γυρίσουν στη χώρα που διαμένουν με τις βαλίτσες τους γεμάτες αναμνήσεις από μια πατρίδα που έχασαν και φέτος ξαναβρήκαν μέσα από την αναβίωση ηθών, εθίμων και παιχνιδιών «Φέτος συναντιέται το έμψυχο δυναμικό της Θεσσαλίας μας και μέσα από το κοινό βίωμα γεφυρώνουμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις που μας χωρίζουν» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Κουφογάζος. Με επίκεντρο τον άνθρωπο ανταμώθηκαν στην τοξωτή γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα, ιερή παρακαταθήκη από το 1514 και κατάφεραν μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοση να επανασυνδεθούν.

«Στοίχημά μας είναι να αποτινάξουμε από τα χείλη των ξενιτεμένων αδελφών μας το… ξένος στα ξένα, ξένος και στην πατρίδα…» είπε η Γεν. Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη. «Μέσα από αυτά τα ανταμώματα θέλουμε να τους περιμένει πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά και να τα βιώνουμε όλοι σα μια μεγάλη γιορτή».

Σημαντική ανακοίνωση έγινε από την κ. Κ. Τζιτζικώστα, πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, που ήταν υπό την αιγίδα της το φετινό παγκόσμιο συνέδριο, σχετικά με την εγγραφή της Πίνδου και του Ολύμπου ως φυσικών τοπίων, με την αρχιτεκτονική τους και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Βλάχων και των Σαρακατσάνων στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Το συνέδριο έληξε με ένα τραγούδι καλωσορίσματος προς τους ξενιτεμένους Έλληνες από το σύλλογο Γυναικών Παλαιομονάστηρου, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου παραδοσιακής μουσικής κ. Δ. Σκότη, ενώ παράλληλα εκείνοι μαζί με τον δήμαρχο Πύλης φύτευαν μια ελιά.

«Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να βρίσκουμε όταν ερχόμαστε στην πατρίδα!» είπε με δάκρυα στα μάτια ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», κ. Γ. Πορνάρας, έχοντας ζήσει μισό αιώνα στο Τορόντο του Καναδά.

Επίσης, στο ίδρυμα ΣΤΕΓΗ και συγκεκριμένα στην κ. Αθανασίου, διευθύντρια του ιδρύματος, παρέδωσε φέτος η Παγκόσμια Συνομοσπονδία των Θεσσαλών ένα συμβολικό ποσό ως ένδειξη τιμής στον ιερό αγώνα που κάνει για τα άτομα νοητικής υστέρησης και με την ευχή να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Στο πλαίσιο των αμοιβαίων σχέσεων αλληλοεκτίμησης δόθηκαν αναμνηστικά σε όλους τους εκπροσώπους εθελοντών και πολιτιστικών συλλόγων που συνέδραμαν στην επιτυχία του ανταμώματος καθώς και τιμητικές πλακέτες από πλευράς του Δήμου στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιο, στον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νανή, στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Πορνάρα και στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO – το βραβείο παρέλαβε η κ. Ευαγγελία Πισκερά, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων- ενώ η Παγκόσμια Συνομοσπονδία τίμησε τον αρχαιολόγο κ.Γ. Ζιάκα για το σύνολο του έργου του καθώς και τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κουφογάζο και τη Γεν. Γραμματέα του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου, που χαιρέτισε ένθερμα και με λόγια θαυμασμού το έργο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας των απανταχού Θεσσαλών.

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους εκατοντάδες Θεσσαλούς που συνέρρεαν από νωρίς στο Δάσος του Δροσερού, τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλης, αφού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (skype) κατάφεραν να συγχρονιστούν οι Θεσσαλοί από τις πέντε ηπείρους, να χαιρετίσουν τους φίλους και συγγενείς τους και να συν-διασκεδάσουν. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η λιτάνευση της Θαυματουργής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έγινε από τους ίδιους τους ομογενείς και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης συμμετείχαν ενεργά στην -αναβίωση ηθών και εθίμων, όπως η παρασκευή τραχανά και ξινόγαλου. Σ΄ αυτή την αναπαράσταση προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν και δημοσιογράφοι από Αθηναϊκές εφημερίδες οι οποίοι με θέρμη ανταποκρίθηκαν σ΄ αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Τα χορευτικά που συμμετείχαν στην διοργάνωση ήταν με τη σειρά που εμφανίστηκαν ο Λαογραφικός και χορευτικός όμιλος Τρικάλων ο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» με υπεύθυνο τον κ. Η. Ζαχαράκη, το κέντρο Πολιτιστικών Ερευνών Παλαμά Καρδίτσας με υπ. την κ. Τζέλλα, ο Σύλλογος Γυναικών του Αγίου Βησσαρίωνα «το Δούσικο» με υπευθ. Κ. Μ. Τζάνη και έκλεισε το Χορευτικό του Δροσερού που ήταν και οι οικοδεσπότες της διοργάνωσης. Η εκδήλωση ήταν σε απευθείας διαδικτυακή αναμετάδοση από το trikalaola.gr και η ομογενειακή εφημερίδα Ελληνική Γνώμη ήταν χορηγός επικοινωνίας.

Αξιέπαινη είναι δε η πολυπληθής εθελοντική προσφορά και στήριξη τόσο από πλευράς των κατοίκων όσο των ντόπιων επιχειρηματιών που συνέδραμαν για την επιτυχή έκβαση του παγκόσμιου ανταμώματος.

trikalaola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου