Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Στην κουζίνα του Πορθητή

Έργα ανασκαφών και αποκατάστασης στο Ανάκτορο της Αδριανούπολης
Ανασκαφές και συντήρηση στο ανάκτορο της Αδριανούπολης.
 
  από Archaeology newsroom - Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013
Μια ομάδα εντυπωσιακών ευρημάτων που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της Οθωμανικής μαγειρικής παράδοσης της εποχής ακριβώς πριν την Άλωση ήρθαν στο φως κατά τις πρόσφατες εργασίες αναστήλωσης στο Ανάκτορο της Αδριανούπολης (Εντιρνέ), όπου ζούσε ο Μωάμεθ ο Πορθητής πριν πολιορκήσει και πάρει την Πόλη.


«Θεωρούμε ότι τα αντικείμενα μαγειρείου που βρέθηκαν σχετίζονται με την κουζίνα του Οθωμανικού ανακτόρου, το “matbah i Amire”.  Ένα μεγάλο κουτάλι από τον 15ο αι. τράβηξε περισσότερο την προσοχή μας», λέει ο αρχαιολόγος Μουσταφά Οζέρ, επικεφαλής των ανασκαφών Γενί Σαράι (Σαράι Τζεντίντ-ι-Αμιρέ) της Αδριανούπολης, προσθέτοντας ότι η αποκατάσταση, η τεκμηρίωση και η συντήρηση θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Ο Οζέρ είπε ότι οι ανασκαφές στην περιοχή μεταξύ του ”matbah i Amire” και του ποταμού Τούνα (Δούναβη) είναι συνεχείς από το 2009.
Τα ευρήματα καθαρίστηκαν κατά την ανασκαφή με σκοπό να καταχωρηθούν και να καταγραφούν.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται επίσης στην περιοχή των δεξαμενών διοχέτευσης υδάτων (su maksemi) που χρησιμοποιούνταν κατά την Οθωμανική περίοδο. Πρόσφατα βρέθηκαν κομμάτια μαρμάρινων επιγραφών που δίνουν στοιχεία για την εποχή κατασκευής του ανακτόρου. «Σκοπός μας είναι να συμπληρώσουμε τα υπόλοιπα κομμάτια της επιγραφής ώστε να βρούμε σε ποιο τμήμα (του ανακτόρου) ανήκει», λέει ο Οζέρ δηλώνοντας παράλληλα την προσμονή του να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το ανάκτορο ξεκίνησε να κτίζεται το 1450 με διαταγή του Σουλτάνου Μουράτ Β΄, ο οποίος το ονόμασε Σαράι -ι-Τζεντίντ -ι- Αμιρέ ( Γενί Σαράι, Νέο Ανάκτορο του Βασιλιά) και ολοκληρώθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, ενώ οι μεταγενέστεροι Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και Μωάμεθ Δ΄έκαναν προσθήκες. Καταστράφηκε από πυρκαγιά από τον κυβερνήτη Τζεμίλ Πασά το 1878.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου