Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος

Το έργο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος συνεχίζεται απρόσκοπτα και ικανοποιητικά -σύμφωνα και με τους ιθύνοντες- με προμελέτες, αυτοψίες και νέες μελέτες να υπόσχονται μια ήπια, καλαίσθητη και συχνά σωτήρια επέμβαση στον «κήπο των θαυμάτων».

Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η μελέτη που πήρε χτες το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και αφορά τη διαμόρφωση και ανάδειξη τμημάτων, όπως ο νέος χώρος πρασίνου που δημιουργείται στο «τρίγωνο» των οδών Κρατύλου και Μοναστηρίου -εκεί όπου βρίσκονται οι υπό κατεδάφιση παλιές αρχαιολογικές αποθήκες- αλλά και η ενοποίηση, ανάδειξη και προστασία των διάσπαρτων σημαντικών μνημείων του άλσους, όπως της «Ιεράς Οικίας» και της «Οικίας του Ακάδημου».



Η «Ιερά Οικία» των γεωμετρικών χρόνων (περίπου 700 π. Χ.), εξολοκλήρου χτισμένη από άψητες πλίνθους, όταν ανευρέθηκε τη δεκαετία του '50 από τον αρχαιολόγο Φοίβο Σταυρόπουλο, ήταν τελείως διαφορετική με ό,τι αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης του χώρου. Όπως πληροφόρησε τα μέλη του ΚΑΣ η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που εκπονεί το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο, μια φοβερή πλημμύρα που έγινε το 1961, η ίδια που ενέπνευσε τον Βασίλη Τσιτσάνη να γράψει το τραγούδι «Με παρέσυρε το ρέμα», οδήγησε στην «πολτοποίηση» του μνημείου, παρά την παρουσία του στεγάστρου. «Μόνον ένας πλίνθος από το κτήριο έχει διασωθεί και αυτός βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», επισήμανε η κ. Μπάνου. Αντίθετα, η παρακείμενη πρωτοελλαδική αψιδωτή οικία (περίπου 2500 π. Χ.), που θεωρήθηκε ως η προϊστορική οικία του ήρωα Ακάδημου, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Η πρόταση της μελέτης για τα παραπάνω μνημεία, μοναδικά κατάλοιπα της αραιής κατοίκησης της περιοχής πριν δημιουργηθούν το Γυμνάσιο και η φιλοσοφική σχολή του Πλάτωνα, είναι για την μεν Ιερά Οικία να καταχωθεί και να «δηλωθεί» με ίχνη στο έδαφος, καθώς και με τις κατάλληλες επισημάνσεις, για τη δε πρωτοελλαδική οικία να αναδειχθεί μέσω νέας κατασκευής. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθεί ένα νέο στέγαστρο, πολύ μικρότερο από το σημερινό, διαστάσεων 12Χ8 μ., που θα περιβάλλεται από μεταλλικά υποστυλώματα και κρυστάλλινα μέτωπα, τα οποία θα προσφέρουν ορατότητα αλλά και προστασία. Επίσης, όπως σημείωσε ο αρχιτέκτονας του έργου, Δημήτρης Κουκουλάς, θα δημιουργηθεί μια στάση θέασης για το κοινό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει το μνημείο και την ανάπαυλα συγχρόνως.

Αξιοσημείωτες είναι και οι επεμβάσεις που θα γίνουν σε άλλα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου, όπως στο «τρίγωνο» με τις υπό κατεδάφιση αποθήκες, όπου θα δημιουργηθεί ένας νέος ελεύθερος χώρος πρασίνου 4 στρεμμάτων. Σ' αυτόν θα φυτευτούν είδη ενδημικά της Μεσογείου, όπως ελιές, ροδιές, κυπαρίσσια και κουτσουπιές, καθώς και αρωματικά φυτά, ενώ δίπλα στην περιοχή ένα μικρό στέγαστρο (7Χ7 μ., με περιμετρικό περίβολο 2,5 μ. και χαμηλή περίφραξη περίπου 1,65 μ. ύψους), θα υπάρχει μια μικρή υπαίθρια έκθεση από σαρκοφάγους, εποπτικό υλικό και ενημερωτικές πινακίδες.

Μια νέα μουσειακή αποθήκη 600 τ.μ., επισκέψιμη, θα δημιουργηθεί επί των οδών Ιφιγενείας και Δράκοντος, ενώ ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος θα μπορεί να οδηγείται --μέσω διαδρομών, κάποιες από τις οποίες θα φωτίζονται με χαμηλό φωτισμό ακόμα και το βράδυ-- στα διάσπαρτα μνημεία, σε μια γλυπτοθήκη από λίθινα αντικείμενα, στη μικρή υπαίθρια έκθεση δίπλα στο «τρίγωνο», καθώς και στην ανακαινισμένη αποθήκη επί της οδού Μοναστηρίου 147, στον αύλειο χώρο της οποίας θα φυλάσσονται αρχαιότητες.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου