Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Αέρας πολιτιστικής διπλωματίας

22/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
     
Με όρεξη για πολιτιστική διπλωματία πηγαίνει στο Παρίσι αυτό το διήμερο ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, όπου θα συναντηθεί και με τη Γαλλίδα ομολογό του Ορελί Φιλιπετί. Πιθανότατα έχει υπ’ όψιν του το άρθρο που η δραστήρια Φιλιπετί συνυπέγραψε πριν από λίγες ημέρες στη «Le Figaro», μαζί με τον ΥΠΕΞ Λ. Φαμπιούς, δίνοντας έμφαση στην εξωτερική πολιτιστική πολιτική της Γαλλίας, την οποία θεωρούν σημαντική για την εικόνα της χώρας τους.

«Ο πολιτισμός αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικά μας πλεονεκτήματα, την κληρονομιά μας και ένα μέρος από το μέλλον μας» αναφέρουν στο άρθρο τους, που μας έστειλε η ανταποκρίτριά μας Ηρα Φελουκατζή. Με το βλέμμα στραμμένο στη ραγδαία ανάπτυξη χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, όπου τα πολιτιστικά προϊόντα ανοίγονται στη μεσαία τάξη.


«Από τις προτεραιότητες είναι η προώθηση της γαλλικής γλώσσας, που μιλιέται σήμερα από 220 εκατ. άτομα και με την ανάπτυξη της Αφρικής σύντομα από 700 εκατ. Το δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό που φιλοξενεί 300.000 μαθητές, εκ των οποίων τα 2/3 ξένοι, θα διευρυνθεί».

Η πολιτιστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 5% των εξαγωγών στη Γαλλία. «Διαθέτουμε μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως το βιβλίο, πρώτη πολιτιστική βιομηχανία στη χώρα, τη μουσική, το σινεμά, τη τηλεόραση, όπως και τομείς σαν τα παιχνίδια βίντεο, την αρχιτεκτονική, το ντιζάιν, τις σύγχρονες οπτικές τέχνες. Ζητήσαμε από το πολιτιστικό μας δίκτυο στο εξωτερικό να εργαστεί στενά μαζί με τους βασικούς φορείς εξαγωγών ώστε να επωφεληθεί από την εξειδίκευσή τους».

Και συνεχίζουν: «Ο πολιτισμός και η κληρονομιά μας είναι πλεονεκτήματα για τον τουρισμό. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα μουσεία μας να εκθέσουν στο εξωτερικό. Αλλά και να προωθήσουμε την άυλη κληρονομιά μας που συνεισφέρει στη θετική εικόνα για τη χώρα μας».

Ο Ελληνας υπουργός, που θα συναντηθεί και με τη γενική γραμματέα της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, θα επαναφέρει το θέμα επαναπατρισμού των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ θα ασκήσει, όπως είπε, «πολιτιστική διπλωματία εκεί όπου επιβάλλεται, ώστε να αισθανθούμε ακόμα περισσότερο Ελληνες, περισσότερο Ευρωπαίοι και πολίτες του κόσμου». Χρειάζεται όμως στρατηγική, στόχοι, μεθοδολογία, όπως της Φιλιπετί, για να μην τσαλακωθεί για ακόμα μια φορά η εθνική μας υπερηφάνεια.

Π. Σπίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου