Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

42.000 δένδρα πεθαίνουν στο κανάλι του Ματίς

42.000 δένδρα πεθαίνουν στο κανάλι του Ματίς
Ενας παρασιτικός μύκητας έχει επιτεθεί σε 42.000 πλατάνια κατά μήκος του Canal du Midi που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επάνω, το κανάλι όπως το ζωγράφισε το 1898 ο Ανρί Ματίς
 
Είναι από τα πιο αγαπημένα τοπία για τους καλλιτέχνες στο Παρίσι. Οι βόλτες στις όχθες του Canal du Midi, με τα δένδρα να αντανακλώνται μέσα στα νερά του, το θρόισμα των φύλλων από τον άνεμο και τις σκιές ήταν αγαπημένες για πολλούς καλλιτέχνες. 
Ο Ματίς και πολλοί άλλοι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από τις εικόνες που τους προσέφερε αυτό το τοπίο. Και συγγραφείς έχουν εμπνευστεί από αυτό, παράδειγμα ο Ζορζ Σιμενόν. Αυτός είναι ο ένας βασικός λόγος για τον οποίο το κανάλι, το Canal du Midi ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο άλλος είναι ότι θεωρήθηκε τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα του 17ου αιώνα, που εξασφάλισε την επικοινωνία της Μεσογείου με τον Ατλαντικό. Τώρα όμως κινδυνεύει με αφανισμό!
Αιτία είναι ένας παρασιτικός μύκητας, ο οποίος έχει επιτεθεί σε περισσότερα από 42.000 πλατάνια κατά μήκος του καναλιού. Το Canal du Midi άρχισε να κατασκευάζεται το 1666 και ολοκληρώθηκε το 1681, στα χρόνια του Λουδοβίκου ΙΔ', και χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά σιτηρών και άλλων αγαθών από την Τουλούζη στην πόλη Σετ. 
 
Τα δένδρα εξαιτίας του παρασιτικού μύκητα πεθαίνουν το ένα μετά το άλλο. Μόνο φέτος οι αρμόδιες Αρχές αναγκάστηκαν να ξεριζώσουν περισσότερα από 4.000. Οι προσπάθειες των βοτανολόγων για τη θεραπεία τους δεν ήταν αποτελεσματικές και οι μαγευτικές εικόνες που προσέφερε το κανάλι με το βαθύ πράσινο των αιωνόβιων δένδρων που καθρεφτίζονταν σε μήκος 240 χιλιομέτρων χάθηκαν. Ετσι, αποφασίστηκε να γίνει αναδάσωση, η οποία μάλιστα εκτιμάται ότι θα κοστίσει περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ. 
 Αυτή η δαπάνη στους δύσκολους οικονομικά καιρούς μας είναι δυσβάσταχτη. Το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα καλύψουν τα 2/3 του ποσού, αλλά αναζητούνται άλλα 60 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο.
 
  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2013 08:00 |  ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου